Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Michael Schumachers helse:

Taus om Schumacher, men har beskjed til fansen

Deler ingenting om helsestatusen.

BLE SKADD: Michael Schumacher har vært skjermet fra omverdenen i over fire år. Foto: AP Photo/Shizuo Kambayashi
BLE SKADD: Michael Schumacher har vært skjermet fra omverdenen i over fire år. Foto: AP Photo/Shizuo Kambayashi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne helgen starter en ny Formel 1-sesong - men stadig er det uvisshet rundt han som mange mener er tidenes motorsportprofil.

Michael Schumacher (49) har vært skjermet fra omverdenen siden skiulykka i romjula 2013. Ingen - bortsett fra den nærmeste familien - har sett den tidligere Formel 1-stjerna.

Det er ikke kjent offentlig hvordan helsetilstanden til tyskeren er, og ifølge Schumachers manager Sabine Kehm er det ikke utenkelig at det forblir slik i lang, lang tid.

I et nytt intervju med Associated Press kommer Kehm med en beskjed til fansen.

- Det som kan sies er at familien virkelig verdsetter sympatien fra fansen. Folk må ha forståelse for at helsetilstanden ikke blir delt offentlig, sier Kehm.

Schumacher har de siste åra vært basert i familiens hjem i den lille sveitsiske byen Gland ved Genèvesjøen, helt sørvest i landet.

Der har han fått behandling siden september 2014.

I juni åpner en utstilling av Schumachers gamle effekter, med blant annet biler og hjelmer. Utstillingen skal være på den gamle flyplassen i Köln.

- Det er for å gi noe tilbake til fansen, sier Kehm.

For ganske nøyaktig seks år siden - 18. mars 2012 - startet Schumacher på sin siste Formel 1-sesong

Når en ny Formel 1-sesong starter er det Lewis Hamilton og Mercedes som er den store favoritten. Hamilton har vunnet tre av de fire siste sesongene - og fikk oppleve å kjøre mot Schumacher flere ganger før han la opp.

Hamilton forteller at det var stort å møte ikonet.

- Det må ha vært under testing i 2006. Jeg så ham foran meg og tenkte: «Herregud, jeg kjører mot Michael Schumacher», forteller Hamilton.

2013: Ulykke

Det var 29. desember 2013 at Schumacher og sønnen Mick kjørte på ski rett ved Meribel i de franske alper. Ved et såkalt off-piste-området falt Schumacher og slo hodet i en stein. Han fikk store skader, selv om han brukte hjelm.

Den pensjonerte Formel 1-stjerna ble fløyet til sykehus og lagt i koma. 7. mars 2014 - drøyt tre måneder etter ulykka - ble det meldt at tilstanden hans var stabil.

Siden ulykka har ingen utenom hans nærmeste sett noe til Michael Schumacher. Det er manager Sabine Kehm som siden har kommet med små drypp om tilstanden - uten å si noe konkret.

4. april 2014 uttalte Kehm at Schumacher viste «glimt av bevissthet og oppvåkning».

- Vi er ved hans side under denne lange og vanskelige kampen, sammen med teamet ved sykehuset i Grenoble, og vi har fortsatt troen, fortalte Kehm.

2014: - Flyttet hjem

16. juni 2014 kom manageren med en ny beskjed om bedring for tyskeren - som nå ble flyttet fra Grenoble til et sykehus i Sveits.

- Michael har forlatt sykehuset for å fortsette sin langvarige rehabiliteringsfase. Han er ikke lenger i koma, sa Kehm.

- Hans familie vil uttrykke sin takk til alle legene, pleierne, sykesøstrene og terapeutene i Grenoble, så vel som førstehjelperne på ulykkesstedet, som i disse første månedene har leverte fremragende arbeid, sa Kehm.

Utspillene fikk i etterkant kritikk av flere i Formel 1-miljøet for å være for positive og for å skape falske forhåpninger.

9. september 2014 uttalte Kehm at Schumacher forlot sykehuset i Lausanne i Sveits. Rehabiliteringen fortsatte i familiens hjem i Sveits.

Ifølge familien var det likevel «en lang og vanskelig ferd som gjenstår».

- Fra nå av vil Michaels rehabilitering finne sted i hjemmet hans. Tatt i betraktning de alvorlige skadene han ble påført, har det vært framgang de siste ukene og månedene, het det i en uttalelse fra Kehm.

Etter at Schumacher ble fraktet hjem i 2014, er det kommet få offisielle nyheter om helsetilstanden. Enkelte venner har «hevdet tilstanden ikke er god», mens noen har sagt at Formel 1-stjernen er «lam og uten taleevne».

Hjemmet til tyskeren skal også ha bygget om for å tilpasses den nye situasjonen. I tillegg skal et team på rundt 15 personer ha blitt ansatt for å passe på 49-åringen døgnet rundt. Familien bygde seinere om hjemmet sitt i Sveits slik at han kan få behandling der. Dette skal ha kostet 23 millioner euro, som tilsvarer 219 mill. kroner - og kostnadene er løpende.

Michael Schumacher debuterte i Formel 1 25. august 1991. Han tok totalt 91 Grand Prix-seirer og sju VM-titler (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004).

Han er gift med Corinna og har to barn (Gina-Maria og Mick).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!