Team Ervik mot toppen

GEITHUS (Dagbladet): Eskil Ervik (24) har lovet å bli tidenes beste skøyteløper. I går kom det første skremmeskuddet fra langdistanseløperen: 38,8 og hans beste løp utendørs - i regn og vind. - Far har det meste av æren for at jeg har kommet så langt, sier Eskil Ervik til Dagbladet.

Allerede sist vinter ble trønderen tredjemann i VM all round. I år skal han ødelegge det nederlandske hegemoniet og overta tronen som verdens beste løper.

- Jeg kan bli verdensmester allerede i vinter. Men egentlig er det ett år for tidlig, sier Eskil.

Flyttet

- Han kan greie det hvis 500 meteren forbedres radikalt. Og skal vi dømme etter dette løpet, er han godt i gang, sier pappa Tormod (49).

For seks år siden sa Tormod Ervik opp jobben i Trondheim, og tok med familien og flyttet til Hamar for at Eskil skulle få optimale treningsforhold i Vikingskipet.

Da familen bodde i Trondheim, reiste far og sønn og fire andre løpere på helgetur til kunstisbanen i Larvik.

Lange turer

- Vi stuet gutta sammen i en folkevognbuss og pakket dem inn i soveposer. Vi hadde ikke varmeapparat i bilen. Vi måtte jo trene, og isen var i Larvik. Det ble tre slike turer i løpet av sesongen, sier Tormod Ervik.

- Jeg var dømt til å bli skøyteløper. Far var først aktiv og seinere trener i Falken. Overalt hvor jeg beveget meg, så jeg skøyteløpere. Jeg debuterte på stevne mens jeg satt i barnevogna, og gikk mitt første løp da jeg var sju år. Miljøet var fenomenalt og hjertet var tapt, sier Eskil.

- Hvilke fordeler har du hatt med en far som trener?

Skjerpet

- Jeg var nødt til å skjerpe meg. På min oppfordring stilte han alltid knallharde krav. Dessuten kjenner han meg og gemyttet mitt og vet hvordan han skal takle mine luner. Men han var også god å ha som sjåfør.

I dag nøyer Tormod Ervik seg med å være inspirator og motivator. Trenerjobben har han for lengst overlatt til Geir Karlstad og Hans Trygve Kristiansen.

- Jeg stoler på at de er mer enn kompetente til å videreutdanne gutten som skøyteløper. Skjer det en logisk utvikling, blir Eskil tidenes løper. Men det kan ta noen år, sier Tormod Ervik.

<B>VIL BLI BEST: Eskil Ervik</B> satser på å bli verdens beste skøyteløper allerede i vinter.