Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Team Kristoff vurderer framtida i Katjusja

- Denne sesongen er avgjørende for hva som skjer ved neste korsvei.

PÅ TUR MED SJEFEN: Igor Makarov (til høyre) ønsket å bygge opp et nytt Katusha med en renere, og mer internasjonal profil. Det har ikke gått helt etter planen. Her sykler han sammen med Alexander Kristoff under treningsleir på Calpe. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
PÅ TUR MED SJEFEN: Igor Makarov (til høyre) ønsket å bygge opp et nytt Katusha med en renere, og mer internasjonal profil. Det har ikke gått helt etter planen. Her sykler han sammen med Alexander Kristoff under treningsleir på Calpe. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

(procycling.no): Katjusjas avgjørelse om å melde seg ut av MPCC (Bevegelsen for en mer troverdig sykkelsport) faller ikke i god jord hos Stein Ørn.

- Jeg mener at når man står i en organisasjon og har godtatt et regelverk, da er det en del av å være med. Da må man ta den straffen som eventuelt måtte dukke opp, sier Ørn til procycling.no.

Det hinderet hoppet det russiske laget bukk over.

De positive dopingprøvene til Luca Paolini og Eduard Vorganov, skulle resultert i åtte dagers selvpålagt utestengelse fra WorldTouren, når sistnevntes B-prøve var klar.

Katjusja mener MPPCs regler går på akkord med retningslinjene fra det internasjonale sykkelforbundet, og trakk seg heller ut:

- Å gi seg selv en frivillig utstengelse vil bryte mot lagets pålagte plikt om å delte i WorldTour-ritt, skrev Katjusja og fryktet reaksjoner fra UCIs egen disiplinærnemnd.

Var innstilt på alternativ oppkjøring Laget har både Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm i sine rekker. De slipper altså unna kollektiv straff, men Ørn avslører at de allerede hadde begynt forberedelsene om de måtte følge etappeirittet Paris-Nice fra sidelinjen.

- Dere var forberedt på å ta straffen som eventuelt ville komme?

- Ja, selvsagt var vi det. Vi hadde et treningsopplegg klart om Paris-Nice skulle ryke. Alexander er en utøver som trenger ritt for å kjøre seg i form, og vi har et veldig rittorientert program rundt ham i sesong. En ukes treningsleir hadde medført en svekkelse av mulighetene hans i klassikerne, og Paris-Nice står sentralt i opplegget han kjører.

- For Alexander, som er helt uskyldig oppi dette, hadde det blitt et sportslig tilbakeslag. Men vi var forberedt på å ta den.

Vurderer framtiden Ørn er personlig trener for lagets to nordmenn, og har i tillegg påtatt seg det overordnede ansvaret for hvordan klassikergruppen trener i sesongforberedelsene.

Hans motivasjon for å personlig involvere seg i laget, har vært å vise at det går an å kjøre inn resultater i sykkelsporten med helt rene utøvere.

Kristoffs stefar og personlige trener er likevel ærlig på at samarbeidet flyter tungt akkurat nå.

- Det er tøft, fordi denne saken går veldig inn på meg. Det er bra at de som gjør noe galt blir tatt, men det rammer også rene utøvere som forsøker å ta et standpunkt. Det rammer også, og setter negativt søkelys mot, mennesker som forsøker å gjøre det rette, sier Ørn som i andre sammenhenger har skrytt fælt av Katjusjas nye antidopingprofil.

- Flere mener Alexander Kristoff bør forlate laget så fort som mulig, hva sier du til det?

- Det er ikke synd på Alexander. Han tjener mange millioner på å sykle for Katusha, og er samtidig forpliktet til laget via en juridisk bindende avtale fra begge parter. Det er ikke mulig for ham å hoppe noe sted midt i sesongen, og hvor skulle han egentlig dra?

- Ser det ut til at hans nåværende kontrakt med Katjusja, som utløper etter 2017-sesongen, blir hans siste?

- Det går en grense for hva alle kan tåle i en slik sammenheng. Denne sesongen er helt avgjørende for hva som skjer ved neste korsvei. Grunnen til at jeg er en del av laget, er at jeg er midt oppe i en kontinuerlig evalueringprosess av det som skjer. Da er det nødvendig for meg å ha innsyn inn i miljøet, og snakke med aktørene som befinner seg i det.

- Har du for egen del vurdert å avslutte samarbeidet allerede?

- Jeg opplever et følelsesmessig press og det finnes et punkt hvor man føler man er på grensen av det man er i stand til å takle. Samtidig, og som jeg også har uttalt før, kan jeg ikke se at laget kunne ha gjort så veldig mye annet enn de gjorde, rundt de to tilfellene av positive dopingprøver i laget. I ettertid kan man selvsagt si at laglegen burde ha vært litt mer proaktiv i behandlingen av Luca Paolini. Men dette er også et personlig anliggende, og en veldig spesiell sak.

Stjernesmell for nytt image Selv om Katjusja er i sin fulle rett til å forlate en organisasjon de selv har meldt seg frivillig inn i, føles det litt som om hele prosjektet til Igor Makarov nå står og vipper.

Lagets mektige eier har brukt store ressurser på å skape et nytt image og en ny internasjonal profil. Den snuoperasjonen ble - for å spille på russisk militærhistorie - skutt ned av eget rakettutskytningssystem med Eduard Vorganovs utestengelse for bruk av meldonium den 5. februar.

Skulle også Team Kristoff gjøre alvor av å flytte på seg etter 2017-sesongen, forsvinner Makarovs beste kort i sin søken etter å riste av seg lagets dopingfortid.

Etter Ørns mening stemmer ikke kart og terreng helt overens, når laget velger å bryte ut av MPCC-bevegelsen.

- Dette er en kjip og vanskelig situasjon. Uansett hva som hadde blitt gjort, hadde noen blitt skadelidende. Den reelle skaden ligger i det som har skjedd. Alt som kommer i etterkant vil bare forsterke eller redusere dette.

- Hva er ditt inntrykk av MPCC?

- De synes de har tatt en viktig og sentral rolle i sykkelsporten. UCI har også adaptert flere av forslagene MPCC har stått for, og det var drivkraften og formålet når de startet opp. Samtidig har ikke MPCC blitt akseptert fullt ut av UCI, WADA eller noen av de andre antidopingorganisasjonene. De har også slitt med oppslutningen blant de store profflagene, og det gjør det ikke enklere når Katusha og Orica GreenEDGE nå trekker seg ut. Lag som Sky, BMC Racing eller Trek har aldri vært del av UCI, og konflikten en del lag opplever med MPCCs agenda, er nok den aller største utfordringen, mener Ørn.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.