Team Sky avslører Froome-data

Tour-lederens lag vil legge spekulasjonene død.

AVSLØRER DATA: Team Sky har offentliggjort Chris Froomes data fra den tiende etappen for å få slutt på spekulasjonene. Foto: ERIC FEFERBERG / AFP
AVSLØRER DATA: Team Sky har offentliggjort Chris Froomes data fra den tiende etappen for å få slutt på spekulasjonene. Foto: ERIC FEFERBERG / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTERON (procycling.no): Team Skys pressekonferanse på andre hviledag i Tour de France startet med en politisk beslutning.

Chris Froomes seier på etappe ti til La Pierre-Saint-Martin er blitt gjenstand for mye spekulasjon. Derfor bestemte laget at de skulle offentliggjøre Tour-lederens fysiologiske prestasjonsdata fra den overlegne triumfen, der Nairo Quintana ble slått med over ett minutt.

Sterke insinuasjoner om doping startet med Laurent Jalabert som reagerte sterk på fransk TV. Til den franske radiokanalen RTL sa eks-rytteren følgende:

- Det er uvirkelig å se hvor overlegen Froome er, med den forbausende stilen der han snurrer beina med fenomenal hastighet på 15 prosents stigning.

For to dager siden ble Dave Brailsford utsatt for et bakholdsangrep på fransk TV. Sky-sjefen ble grillet om ekspertvurderingen til fysiologen Pierre Salet. Ifølge Salets kalkulasjon produserte Froome en «unormal» mengde kraft på stigningen til La Pierre-Saint-Martin, 7.04 watt/kilo.

Brailsford: - Skjønte med en gang at faktaene var feil

Ifølge Tim Kerrison, Team Skys egen fysiolog, viste Froomes wattmåler imidlertid bare 5,78 watt/kilo.

På Team Skys pressekonferanse tirsdag innrømmer Brailsford at han ble tatt på senga av de høye målingene presentert på France 2.

- Nei, jeg var ikke klar over det. Jeg ble overrasket og det var tydelig at jeg følte meg ukomfortabel. Jeg ble spurt om hvorfor vi drar til Tenerife, og hvorfor vi ikke testes på Tenerife. Faktisk har vi blitt testet 25 ganger på Tenerife i år. I all rettferdighet må vi si at Chris har etterspurt at tester finner sted. Det er ikke bare vi, men alle lagene som drar dit, sier Brailsford.

- Jeg skjønte med en gang at faktaene deres var feil. Derfor har jeg spurt Tim om å presentere noen data her i dag, for å svare på dataene de la frem. De var fullstendig feil, bemerket Brailsford — før han etter hvert ga ordet videre til Kerrison.

- Alle vet at vi har mye data på våre ryttere. Måten vi samler inn og bruker den er til vår komparative fordel. I en hver sektor for næringsliv er det naturlig at slik informasjon holdes intern. Men med tanke på åpenhet deler vi info her i dag, sier Kerrison.

- Etter 2013 delte vi over en milliard datapunkter med UK antidoping. Siden den gang har vi samlet mye mer data. Og vi er mer enn villige til å dele alle disse data med de relevante autoritetene som styrer denne sporten, sier Kerrison — før han begynte på de spesifikke data fra siste stigning på etappe ti.

- Det er en 15.3 kilometer lang stigning. Det er vanskelig å identifisere det nøyaktige startpunktet til stigningen. Derfor har jeg analysert de siste 15.3 kilometerne, som varte i omtrent 41 og et halvt minutt. Men med tanke på sammenlikning av andre tider opp den stigningen, ville jeg ikke sitert denne tiden jeg bruker. Han hadde en gjennomsnittskraft på 414 watt, hvilket var 1602 VAM. Ovale kranker overrapporterer kraftdata med omtrent seks prosent. Det må vurderes når man tolker Chris sine kraftmålinger. Men med vekten hans rundt 67.5 kilo, gir det en korrekt kraft per kilo måling på 5,78 (watt/kg), sier Kerrison.

I tillegg fortalte Kerrison at Froome syklet med 98 omdreininger per minutt og hadde en gjennomsnittspuls på 158. Makspuls ble målt til 174, hvilket er en tangering av høyeste pulsmåling gjort på Froome i Grand Tour-sammenheng. Til sammenlikning var makspulsens hans fra andre uke i 2013-Touren 168. Tilsvarende tall fra fjorårets Vuelta var 171.

Froome holder ikke tilbake

Med fire etapper i Alpene igjen før Champs-Élysées leder Froome med 3.10 minutter på Nairo Quintana (Movistar) og 3.32 minutter på Tejay Van Garderen (BMC). Alejandro Valverde (Movistar) er fjerdemann på fire minutter bak, mens Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) ligger på femteplass, 4.23 minutter bak.

Froome var sterk i Pyreneene og Brailsford tror ikke at Tour-lederen vil holde tilbake i Alpene for å unngå flere spekulasjoner om urent spill.

- Vi er her for å konkurrere. Å konkurrere er en menneskelig reise. Det handler ikke utelukkende om tall i en rutetabell. Det er menneskelige aspekter, mentale aspekter og taktikk. Derfor elsker vi sykkelritt. Jeg kan ikke forteller Chris hva han skal gjøre. Det ville vært en tragedie hvis Chris føler han kan distansere alle på en stigning, men tenker at han ikke burde gjøre det.

Froome sier han ikke lar seg affisere av presset og dopingspørsmålene. Han påpeker også at Sky må være så åpne som mulig.

- Jeg tror ikke at disse tallene kommer til å løse alt, men jeg føler at jeg og laget gjør vårt beste for å være åpne. Jeg føler vi svarer på spørsmålene vi før, sier Froome før han sikter seg inn på Alpene og Paris.

Denne artikkelen er levert av procycling.no!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer