ETAPPESEIER: Geraint Thomas tok både etappen og gul trøye på tourens 11. dag. Foto: AFP PHOTO / Marco BERTORELLO
ETAPPESEIER: Geraint Thomas tok både etappen og gul trøye på tourens 11. dag. Foto: AFP PHOTO / Marco BERTORELLO Vis mer

Tour de France 2018:

Team Sky-dominans på intens fjelletappe

Thomas tok den gule trøya og Froome klatret til andreplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(procycling.no): Geraint Thomas angrep i den siste stigningen og fikk raskt en ledelse på favorittgruppa. Waliseren kjørte seg opp til Tom Dumoulin, som hadde en liten ledelse inn i bakken.

Like etter kilometermerket angrep Sky-rytteren igjen, og kjørte enkelt fra Dumoulin. 350 meter før målstreken passerte han Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), som var siste rytter igjen fra bruddet.

Dermed ble det både etappeseier og gul trøye på Geraint Thomas. 20 sekunder etter waliseren tok Dumoulin andreplassen like foran Froome.

– Det var instinkter da jeg angrep. Det var så vi ikke måtte kjøre selv for vi var ikke så mange igjen. Jeg fikk en ledelse og Froome kunne følge de andre om de gikk etter, sier Thomas i seiersintervjuet vist på TV 2.

– Jeg satset, og kom meg opp til Dumoulin. Så kunne jeg sitte litt på hjulet hans fordi Froome var på vei. Så så jeg Nieve der framme. Han er en god kompis, men jeg måtte gå etter den seieren, beretter Thomas. Nieve syklet tidligere for Team Sky.

Thomas ledet også Tour de France i fjor, etter at han vant den første etappen.

– Jeg visste jeg hadde en god sjanse i dag, men jeg visste ikke hvordan de andre følte seg. Den gule trøya er stort. Jeg klarte det i fjor, og det er stor å klare det i år igjen.

Movistar-forsøk

På den 11. etappen kom endelig det første virkelig store angrepet fra en av favorittene i årets Tour de France. Movistar tok kontrollen et stykke opp i dagens andre fjell, og kort tid senere støtet Alejandro Valverde. Movistar hadde Marc Soler i front, da spanjolen gikk av gårde i et tidligere brudd.

Tom Dumoulin forsøkte også å ta tid tidlig, da han angrep fra favorittgruppa sammen med lagkompis Søren Kragh Andersen inn mot siste stigning. Nederlenderen kjørte fra Valverde, som raskt ble kjørt inn av feltet.

Sky-kjøret i feltet gjorde at flere favoritter måtte slippe. Adam Yates (Mitchelton-Scott), Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) og Jakob Fuglsang (Astana) ble alle distansert, og også Alejandro Valverde merket kjøret. Spanjolen måtte slippe kort tid etter at han ble kjørt inn.

Artikkelen oppdateres!

Slik gikk det til:

Et angrepsvillig felt la ut på den korte, men krevende dagen i fjellene. Etter noen meter av den 108,5 kilometer lange etappen slet Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Warren Barguil (Fortuneo), Damiano Caruso (BMC), Romain Sicard (Direct Energie) og Dani Navarro (Cofidis) seg løs.

Verdensmester Sagan tok den innlagte spurten, og slapp seg ned til feltet igjen etter det.

Men det skulle komme flere angrep. De fire gjenværende utbryterne fikk raskt selskap. Etter 25 kilometer satt 22 mann i front. Mannen i klatretrøya, Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) var blant dem. Franskmannen var først over etappens første fjell, Montée de Bisanne.

Movistar-angrep

Tetgruppa var oppe i 30 mann inn mot Col du Pré, med hovedfeltet seks minutter bak.

Team Sky ledet feltet opp brorparten av det 12,6 kilometer lange fjellet, men fem kilometer fra toppen angrep Alejandro Valverde (Movistar) etter hans spanske lag kjørte en økt i front.

Veteranen fikk raskt mye tid til resten av favorittene.

Warren Barguil var først over toppen av Col du Pré, med et stadig krympende brudd etter seg. Tretten mann kom samlet inn i Cormet de Roselend (5,7 kilometer à 6,5 prosent) etter en kort utforkjøring.

De tretten kom samlet til toppen, der Barguil plukket flere klatrepoeng. Valverde hadde med seg lagkompis Marc Soler, og duoen var to minutter bak utbryterne.

Hovedfeltet fulgte minuttet bak Movistar-rytterne.

Siste stigning

Utbryterne kastet seg ned i den lange utforkjøringen. Mathias Frank (AG2R) bommet i en sving, og kjørte ut i grøfta. Men sveitseren kom seg tilbake på sykkelen.

Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), Damiano Caruso (BMC), Amael Moinard og Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) og Michael Valgren (Astana) kjørte fra bruddkameratene inn mot den lange stigningen opp til La Rosière (17,6 kilometer á 5,8 prosent).

Tom Dumoulin og Søren Kragh Andersen (Sunweb) angrep i utforkjøringen, og fikk kontakt med Movistar-duoen like etter starten av stigningen. Feltet var da 50 sekunder bak, ledet av Team Sky. Dumoulin distanserte Valverde og fortsatte alene, men favorittgruppa nærmet seg.

Geraint Thomas (Team Sky) støtet med fem kilometer igjen. Froome støtet etter sin lagkompis, men ble fulgt av Bardet og Quintana.

Thomas var kjapt oppe hos Dumoulin, og de to kjørte sammen til siste kilometer. Da støtet Thomas, passerte Nieve, og tok etappen.

Froome fulgte et angrep fra Dan Martin, og kjørte fra iren før siste kilometer.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer