AVGJORT ALLEREDE? Team Sky og Chris Froome har satt seg i en meget sterk posisjon etter ti Tour de France-etapper. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB scanpix
AVGJORT ALLEREDE? Team Sky og Chris Froome har satt seg i en meget sterk posisjon etter ti Tour de France-etapper. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB scanpixVis mer

Team Sky-sjefen: - De andre må gjøre noe spektakulært

Mer bekymret for uhell enn for konkurrentene.

LA PIERRE-SAINT-MARTIN (www.procycling.no): De konkurrerede lagene må finne på noe helt spesielt dersom de skal ta igjen forspranget Chris Froome allerede har i Tour de France.

Det er Team Sky-sjef Dave Brailsfords spådom etter Froomes smadring av rivalene opp til La-Pierre-Saint-Martin.

Etter tirsdagens råsterke oppvisning er uhell en større bekymring for det britiske storlaget. De antatt beste rivalene til Froome overbeviste ingen på veien opp til målstreken i 1610 meters høyde.

2.52 minutter skiller opp til Froome for andremann sammenlagt, Tejay van Garderen (BMC), etter klatretesten. Etter å ha syklet opp det første virkelig store fjellet ser det nesten ut som Sky har kontroll på Tour de France-seieren allerede.

- Resten av feltet har mye å ta igjen nå. For hente inn det de har tapt, tror jeg de må gjøre noe temmelig spektakulært, sier Brailsford.

51-åringen tilføyer at Sky nå kan bruke en mer forsiktig tilnærming for å forsvare den gule ledertrøya. Han understreker likevel at ingenting er avgjort.

- Touren er ikke over ennå. Det er langt igjen og mye kan fortsatt skje. Vi skal sykle forsiktig og fortsette rittet i morgen.

- Contador er sliten
Brailsford mener det er for tidlig å utrope Chris Froome til den beste klatreren i feltet basert på tirsdagens utklassing av konkurrentene. Det kommer en atskillig hardere dag med flere tøffe fjell onsdag, påpeker Team Skys øverste sjef.

Likevel fikk han se svakhetstegn hos flere Froomes antatt sterkeste rivaler opp den siste stigningen til La Pierre-Saint-Martin.

- Alberto Contador er en klasserytter, men du kan se at han er sliten. Det har vi sett hele uka. Nibali har ikke vært seg selv, om vi skal si det som det er, mener Brailsford.

- Tejay van Garderen syklet bra den første uka, men det ser ut som han har lagt igjen mye krefter også de første dagene. Han gjør framskritt og kan kanskje komme seg inn blant de fire beste i år. Nairo Quintana vet vi ikke så mye om. Vi så i dag at Chris var bedre, og det samme med Richie Porte. Men det betyr ikke at det kommer til å være sånn resten av touren, poengterer Sky-sjefen.

Droppet plan A
Chris Froome innrømmet at Sky ønsket å sykle den avsluttende stigningen på en helt annen måte enn de endte opp med å gjøre.  
  
- Planen var å vente på de andre lagene. Men så hørte vi de andre, store rytterne falt av en etter en. Da sa jeg til lagkameratene mine at vi bare skulle kjøre, sier tirsdagens suverene vinner.

- Dette var et drømmescenario! Og med Porte på andreplass, tar han også bonussekunder fra Quintana, fortsetter 29-åringen.

Richie Porte sørget altså for dobbeltseier for Sky på etappen da han syklet i mål et knapt minutt etter kapteinen. Movistar-håpet Nairo Quintana tapte 1.04 til Froome og ble nummer tre.

Team Sky satte Movistar på plass på lignende vis også da Froome vant Tour de France, foran Quintana, for to år siden. Da svarte Movistar med å vinne sekunder på britene med et overraskende angrep neste dag.

- De andre vil nok starte kjøringen i andre deler av løypa, som i vinden og i utforkjøringene. Jeg forventer det samme i år som før. Vi brukte mye krefter i dag, men jeg har svært gode lagkamerater, så jeg tror ikke vi får en reprise av 2013, spår Chris Froome.  

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.