TETT TOUR: Ekstremt lite skiller favorittene i Tour de France. På etappe 13 kastet Mikel Landa seg på i kampen om gult. AFP PHOTO / POOL / PHILIPPE LOPEZ
TETT TOUR: Ekstremt lite skiller favorittene i Tour de France. På etappe 13 kastet Mikel Landa seg på i kampen om gult. AFP PHOTO / POOL / PHILIPPE LOPEZVis mer

Tour de France:

– Team Sky vil ikke like om Landa vinner Tour de France

Ag2r ser Team Skys Landa-bløff idet historisk jevnt Tour de France spisser seg til.

FOIX/BLAGNAC (procycling.no): Den 13. etappen i Tour de France ble en Bastille-dag franskmennene kunne være stolte av.

Warren Barguil (Team Sunweb) trygget ikke bare ledelsen i klatrekonkurransen, den unge bretoneren tok også luven av Alberto Contador (Trek) i kampen om etappeseieren.

Dette var Frankrikes fjerde etappeseier i årets utgave, alle vunnet av ryttere 26 år eller yngre.

Men for hjemmenasjonens største håp, Romain Bardet, ble dagen litt comme ci comme ça. Trass i at Ag2r-rytteren beholdt sin posisjon som tredjemann sammenlagt på den eksplosive etappen i Pyreneene, hang eimen av skuffelse rundt Ag2r-bussen som en kjip fransk parfyme i målområdet i Foix.

– Det var taktisk, kanskje for taktisk, sier Bardet – om den 101 kilometer lange etappen, som 26-åringen hadde rekognosert på forhånd, og som mange mente passet hans aggressive kjørestil som hånd i hanske.

– De fremste i sammendraget markerte hverandre veldig tett. Jeg har litt vanskelig for å forstå valgene til noen av de andre rytterne. Nå slapp vi flere ryttere tilbake i sammenlagtkampen, ryttere vi hadde distansert fra før. Jeg håper ikke at vi angrer oss i Paris, sier Ag2r-kapteinen – som ligger bare 25 sekunder bak rittlederen og kan bli Frankrikes første sammenlagtvinner siden 1985.

På Frankrikes nasjonaldag unngikk Bardet å tape tid til sine nærmeste rivaler på sammenlagtlisten, Rigoberto Urán (Cannondale), Chris Froome (Team Sky) og rittleder Fabio Aru (Astana).

Men både Mikel Landa (Team Sky) og Nairo Quintana (Movistar) – som satt store deler av etappen i front og holdt unna for favorittgruppen – nærmet seg med omlag to minutter. Det samme gjorde Alberto Contador (Trek-Segafredo), som riktignok har uttalt at han har gitt opp sammenlagtkampen. Simon Yates (Orica-Scott) og Dan Martin (Quick-Step) tjente også en håndfull sekunder.

Tett Tour

24 timer etter seieren på Peyragudes var det dermed en mindre fornøyd Bardet som gjorde opp status i Foix. Lettere irritert analyserte han de andre lagenes passive tilnærming, som nå har lagt til rette for en ultrajevn tour.

Bare to minutter og sju sekunder skiller de åtte første. Aldri før i Tour de France har sammenlagtlisten vært så jevn etter 13 etapper, ifølge Le Tour Data.

Froomes manglende evne til å ta kontroll av rittet, slik den triple vinneren gjorde i 2013, 2015 og 2016, duker dermed for en nervepirrende tredje uke. Kanskje blir den like tett og jevn som tourene i 1989 (8 sekunder skilte Fignon og LeMond) og 1964 (55 sekunder skilte Poulidor og Anquetil).

Spekulasjoner om sviktende form har oppstått i kjølvannet av Froomes seiersløse oppkjøring til Tour de France. Måten han spant bakover i finalen på Peyragudes ga også inntrykk av en tittelforsvarer mindre dominant enn før.

Torsdag hadde Froome to angrep på Mur de Péguère, uten at han klarte å riste av seg verken Bardet, Urán eller Aru. Styrkeforholdet mellom de fire første i sammendraget virker således ganske balansert. Men med bare seks sekunder opp til Arus ledertrøye, forblir Froome den virtuelle maillot jaune i manges øyne – mest med tanke på den 23.5 kilometer lange tempoen i Marseille på nest siste etappe.

Intern urokråke i Sky?

Etter etappen til Foix var Team Sky tilsynelatende i lykkerus, etter at lagets taktiske plan flyttet Landa oppover i sammendraget. Baskeren gikk fra sjuende- til femteplass og ligger nå bare 1:09 bak Aru, og bare ett snaut minutt bak sin kaptein Froome.

Men konkurrentene sår tvil rundt Skys intensjoner. Bevisene for intern uenighet i det britiske laget mener de åpenbarte seg igjen på stigningen til Mur de Péguère og utforkjøringen ned til mål i Foix. For mens Froome, hjulpet av Michal Kiwatkowski, satte tempo i gruppen bak, kjempet Landa både for etappeseier og gul trøye i front. Burde ikke Froome lat konkurrentene gjøre jobben?

I spaltene til L’Equipe lørdag leste man Ag2rs sportsdirektør Julien Jurdie piske opp stemningen ved å antyde ugler i Sky-mosen. Før start på etappe 14 i Blagnac, gjentok Jurdie sitt spisse budskap med uforminsket brodd.

– Slik det så ut i gruppene foran (der Landa satt), var det bare Froome som ikke behøvde å kjøre i gruppen til Bardet. Bardet var også frustrert over de andre lagene og spurte dem om å bidra, men de valgte heller å støte på hverandre og derfor tapte vi tid, sier Jurdie til procycling.no.

– For meg virker det ikke som at Sky vil ha Landa som vinner i Tour de France foran Froome. Landa er på vei ut av Sky, som vi vet, og det ser ikke bra ut for dem hvis han står på podiet i Paris, sier Jurdie – som så et Sky lite villig til å gi Landa nok rom til å ta den gule trøyen på fredagens etappe.

Skal vi tro Jurdie later det til at Landa har en viss frihet i Team Sky. Friheten til å angripe, men ikke til å lede rittet eller overskygge Froome.

– Holder de ham fullstendig tilbake, kan Team Sky få det vanskelig (med fansen) når Froome kjører i Vuelta a España. Froome har lagt opp formen til å vinne begge rittene i år, poengterte Laurent Jalabert, ekspertkommentator hos France Television.

Aru: - Landa får mindre rom nå

Aru tettet lukene da Froome angrep i siste stigning fredag, men bidro ellers lite eller ingenting i jakten på frontgruppen med blant andre Landa, Quintana og Contador. Den italienske mesteren var dog isolert etter å ha mistet sin andre viktige fjellhjelper etter Dario Cataldo i form av Jakob Fuglsang.

– Jeg var ikke nervøs da Landa gikk, sier Aru – en tidligere lagkamerat med baskeren i Astana.

Aru hadde sin egen interne dryg med Landa under Giro d’Italia i 2015, da lagkameraten tidvis viste seg sterkere enn italieneren. Tårene på Sestrieres etter å ha måttet ventet på Aru satt frisk i minnet til Landa foran årets giro, da han poengterte at han ikke kom til å vente på noen denne gang, ikke heller Sky-lagkameraten Geraint Thomas som han delte kapteinsrollen med.

– Jeg kjenner Mikel veldig godt. Dette var en spesiell etappe, ettersom han startet tre minutter bak (i sammendraget). Derfor hadde han anledning til å gå. Jeg vet ikke hvordan Sky kommer til å håndtere Landa nå, men det er deres problem. Vi får bekymre oss om det senere, sier mannen i gult.

– Han får hvertfall ikke så mye rom nå, legger Aru til.

Brailsford: - En reell trussel

Fra tiden da Astana-ledelsen strevet med å holde baskeren i sjakk, kan Aru vitne for at Landa er en ambisiøs rytter. På spørsmål om rollefordelingen kunne Team Sky-manager Dave Brailsford bare bekrefte at laget liker hvordan sammenlagtlisten ser ut for øyeblikket.

– Jeg kan forklare det veldig enkelt. Slik stillingen er nå, med tanke på tempoen som kommer, så har vi veldig tro på at vi kan vinne rittet. Det taktiske ved å ha to sammenlagtryttere, fungerer bare hvis de andre genuint tror han kan vinne. Hvis han er en troverdig vinner og en trussel. Og det tror jeg Landa er, sa Brailsford til procycling.no i Foix.

Sky-manageren tror også Landa har restituert seg godt etter deltakelsen i årets Giro d’Italia i mai.

– Han kom ut av giroen sliten, men ikke veldig utmattet. For han kjørte ikke (for sammenlagten) i hele rittet. Han krasjet, men siktet seg inn på Stelvio-etappen. Den vant han ikke, men han vant dagen etter. Han har hvilt en god del og er nå en mann for oss i sammendraget, avsluttet Sky-sjefen.

Artikkelen er levert av procycling.no!