ØKT PRESS: Presset mot Sir Dave Brailsford og Team Sky tiltar idet ingen beviser finnes for hvilke medisiner som ble levert til Bradley Wiggins under Le Dauphiné i 2011. Her er Sky-sjefen avbildet med Chris Froome under Tour de France 2016. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
ØKT PRESS: Presset mot Sir Dave Brailsford og Team Sky tiltar idet ingen beviser finnes for hvilke medisiner som ble levert til Bradley Wiggins under Le Dauphiné i 2011. Her er Sky-sjefen avbildet med Chris Froome under Tour de France 2016. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

- Team Skys troverdighet revet i filler

Ny høring ga ingen svar om «mystisk» Wiggins-pakke. 

(procycling.no): Team Skys tidligere lege Richard Freeman, som i 2011 mottok en «mystisk pakke» på vegne av Bradley Wiggins, har ingen journaler fra den tiden som beviser sin medisinske behandling av den britiske Tour de France-vinneren.

Under en ny høring i et det britiske parlamentet, ble det kjent at Freeman fikk sin bærbare datamaskin stjålet i 2014 da han var på ferie i Hellas. Gjennom sin etterforskning av styringsorganet for britisk sykkelsport British Cycling og Team Sky, har det britiske antidopingorganet UKAD prøvd å finne ut av hva som var innholdet i pakken.

Pakken ble levert til Team Sky, Freeman og Wiggins under Critérium du Dauphiné i 2011. En representant fra British Cycling, Simon Cope, fraktet pakken fra England til Frankrike.

I en høring foran Kultur, Media og Sport-komiteen onsdag, sier UKAD-sjef Nicole Sapstead at ingen av partene har bokføringer som beviser pakkens innhold.

– Ingen husker noe som helst om hva som var i pakken, sier Sapstead. UKAD-sjefen bemerket det underlig at et lag som Team Sky, etter sigende tuftet på en sterk antidoping-kultur, ikke har gode rutiner ved bokføring av medisinske behandlinger.

Spurt av komiteen i desember fortalte Team Sky-sjef Dave Brailsford at Freeman hadde fortalt at pakkens innhold var et ikke-reseptbelagt, slimhinneavsvellende preparat – Fluimucil – som Wiggins brukte via forstøverapparat.

UKAD og Sapstead sier imidlertid at de grunnet manglende dokumentasjon ikke kan være sikker på innholdet.

– Vi har spurt om å få lagerbeholdninger og medisinske journaler, og vi har ikke fått dette fordi det finnes ingen bokføringer, sier Sapstead til komiteen. Selv om Team Sky har interne regler for medisinsk journalføring, sier UKAD-sjefen at ikke alle følger disse reglene.

Svekket troverdighet

Sapstead fortalte komiteen at UKAD har intervjuet 34 nåværende og tidligere ryttere og ansatte i British Cycling og Team Sky. Etterforskningen har tatt mer enn tusen timer å gjennomføre.

UKAD-sjefen mener at saken er vanskelig grunnet det uklare arbeidsforholdet mellom de to organisasjonen. Freeman jobbet i praksis for både British Cycling og Team Sky samtidig. Han bestilte og lagret medisiner til ryttere i hovedkvarteret i Manchester, men uten å spesifisere hvilken organisasjon utøveren tilhørte.

– Det kommer veldig tydelig frem fra vår etterforskning at et veldig omfattende tilbud av medisinske produkter går inn og ut uten noen revisjonsspor, sier Sapstead.

Mens antidopingorganets etterforskning møter hinder på veien i form av manglende dokumenter, sier lederen av Kultur, Media og Sport-komiteen at både Team Sky og British Cycling har et alvorlig forklaringsproblem.

– Troverdigheten til Team Sky og British Cycling er revet i filler, sier parlamentsmedlem Damian Collins ifølge BBC Sport.

– Hvordan kan man si at British Cycling er den reneste og mest etiske sporten i verden når det ikke finnes journaler til å underbygge hva legene gir syklistene? spør Collins retorisk og mener begge organisasjoner svikter totalt på dette området.

Både British Cycling og Team Sky har uttalt at de samarbeider fullt ut med etterforskningen til UKAD. Begge organisasjoner har også svart på spørsmål foran spesialkomiteen i det britiske parlamentet.

Mens Team Sky sier de er «stolte» over sin tøffe linje mot doping, har British Cycling imidlertid innrømmet alvorlige «mangler og svakheter» med hensyn til journalføring.

Store doser

Under onsdagens høring understreket Sapstead at det er ingen funn i etterforskningen som indikerer at beviser er blitt skjult eller dekket til.

Dog kom det frem at Team Sky sin bestilling av kortikosteroidet triamcinolon, som Wiggins injiserte før Grand Tours ved tre anledninger for å behandle astma og pollenallergier, var dosert til mer enn én rytter.

Sapstead bekreftet at det ikke fantes noen dokumenter som beviste en bestilling av Fluimucil, men at hun så flere bestillingspapirer for «overdrevne mengder» triamcinolon.

– Spesielt med tanke på Bradley Wiggins. Det var langt mer (enn en dose). Man må enten tro at dette var en overdreven mengde triamcinolon bestilt til én person, eller en bestilling til flere personer med samme problem.

Wiggins’ bruk av triamcinolon – samme stoff Lance Armstrong testet positivt for under Tour de France i 1999 – ble avslørt da russiske hackere publiserte medisinsk data de hadde stjålet fra databasene til Verdens antidopingbyrå (WADA).

Wiggins injiserte det svært virkningsfulle kortikosteroidet for å behandle allergier og astma før Tour de France 2011 og 2012, samt før Giro d’Italia 2013.

Denne artikkelen er levert av procycling.no!