Tegnestifter flere steder i Styrkeprøve-løypa

- Det er helt håpløst, sier syklist.

Foto: Sportsklubben Rye
Foto: Sportsklubben RyeVis mer

(Dagbladet): Flere syklister som deltar i Den Store Styrkeprøven i dag punkterte ved Berkåk på grunn av at noen har kastet tegnestifter i løypa.

- Det er veldig synd at den ene festhelga i året der vi får bruke offentlig vei, så er det noen som misliker det så sterkt at de gjør noe slikt. Det er bare trist, sier rittleder Ingar Wilhelmsen til Dagbladet.

Like før Dagbladet slo på tråden til Wilhelmsen hadde han fått beskjed om tegnestifter i veien på enda et sted.

- Først fikk vi melding om at det var tegnestifter i Berkåk, og nå har vi mått melding om tilsvarende hendelse på Skreia, sier Wilhelmsen.

Håpløst Syklist for sykkellaget T.V.K, John Ivar Mogseth, syklet Trondheim-Oslo for 19. gang og sier til Dagbladet at tegnestiftene ødela store deler av rittet for de laget deres.

- Vi var 27 syklister, og var bare fem mil fra Trondheim da ti av våre kjørte på tegnestiftene og punkterte. Vi hadde bare med syv reservehjul, og flere måtte vente på servicebil. Det gjorde at laget vårt ble fullstendig sprengt, og vi måtte kjøre som gale over fjellet for å samle oss igjen, sier Mogseth.

- Det er helt håpløst at folk kan gjøre noe slikt, sier han.

Også Sportsklubben Ryes lag ble rammet av tegnestiftene.

- Det var i bunnen av en bakke like ved Berkåk at 10 av våre menn punkterte. To stykker gikk i bakken og slo seg ganske hardt. Vi tror tegnestiftene ble kastet fra en forbikjørende bil eller noen tilskuere, men vi vet ikke. Det er uansett utrolig trist for folk som har dette rittet som sitt hovedmål denne sesongen, og har trent for det lenge, får løpet ødelagt på grunn pøbelstreker, sier nestleder i sportsklubben, Erik Øystein Johansen, til Dagbladet.

Merkelig reaksjonsform Wilhelmsen sier at de ikke vet hvem som står bak tegnestift-kastingen.

- Nei, det gjør vi ikke. Alt vi vet er at de er i besittelse av masse tegnestifter. Jeg vet ikke om det er de samme personene som har gjort det på Skreia, eller om det er noen som har latt seg inspirere.

- Uansett er det en merkelig reaksjonsform, som vi er litt ukjente med i Norge. I Øst-Europa er det ikke uvanlig å sabotere med glass og slikt, men i Norge har jeg aldri hørt om lignende, sier Wilhelmsen.

Han har ikke fått beskjed om at noen har blitt skadet som følge av sabotasjen ennå. Han anslår at det er omtrent 25-30 ryttere som har blitt rammet.

- Nei, ikke såvidt jeg har fått beskjed om. Men når 10-15 ryttere må stoppe opp på grunn av punkteringen går det jo masse tid. Vi har ikke fått noen offisiell henvendelse ennå, men det går rykter om at noen av lagene vil søke om tidsfradrag når de kommer til Oslo.

- Hvordan vil dere i så fall forholde dere til det?

- Det vet vi ikke ennå. Det må vi eventuelt ta når eller hvis det kommer, sier Wilhelmsen.

Johansen i Sportsklubben Rye sier at de ikke kommer til å be om tidsfradrag.

- Det blir nok ikke aktuelt for oss, nei, sier Johansen til Dagbladet.