Teichmann la press på Cologna

Tre nordmenn kjemper om pallplass i Tour de Ski.

||| (Dagbladet.no): Monsterbakken i Cavalese er nå nærmere enn mange av de tapre, gjenværende deltagerne i Tour de Ski sikkert skulle ønske.

Lørdag ettermiddag var det duket for den nest siste etappen, 20 kilometer klassisk fellesstart, på VM-arenaen fra 1991 og 2003 i Val di Fiemme med en Axel Teichmann med superski og i superform i hovedrollen og en uheldig norsk taktisk manøver i en birolle.

Taktisk glipptak
NRKs langrennsekspert Thomas Alsgaard spådde på forhånd at det kom til å bli et løp hvor nordmennene kom til å gå for egne sjanser framfor en felles taktikk med klare kapteiner, og det var akkurat det som skjedde da en seiershungrig Martin Johnsrud Sundby satte opp farten på nest siste runde.

Da endte han med å gjøre Eldar Rønning en bjørnetjeneste ettersom han sprengte feltet og tauet med seg sammenlagtseier Dario Cologna til en topplassering.

- Jeg fulgte planen og jeg synes det gikk veldig bra. Martin dro fram Cologna og det var litt dårlig taktisk for vår del, men han ville ha seieren, så sånn er det, sa Rønning til NRK etter løpet.

Sundby fikk også beskjed fra landslagsledelsen at han skulle bremse, men da var Rønning allerede hektet av i seierskampen.

— Martin hadde lyst til å stikke av, men han fikk ikke lov. Vi ville ikke at han skulle dra Dario Cologna med seg, og ville også hindre at Cologna skulle ta sprinttrøya fra Tor Arne Hetland. Vi har etappeseirer. Vi gjør alt for en mann på pallen sammenlagt. I dag var Martin veldig lojal, sa sportssjef Åge Skinstad til NTB.

Statister
Rønning er fortsatt Norges bestemann i sammendraget etter å ha slitt seg inn til en 12. plass 14,5 sekunder bak Teichmann, som gjorde konkurrentene til statister på oppløpet.

Tyskeren gikk et strålende taktisk løp, sikret seg tilsammen 50 av 90 mulige bonussekunder på etappen og legger press på sammenlagtleder Dario Cologna foran etappen opp slalåmbakken i Cavalese i morgen.

Teichmann er 34,1 sekunder bak sveitseren, som fortsatt må sies å ha favorittstempelet ettersom Teichmann ofte plages med ryggsmerter når disiplinen er friteknikk.

— Kampen vil stå mellom dem, mener landslagstrener Morten Aa Djupvik.

Sterk Northug
En annen som gjorde et kjempeløp ut i fra forutsetningene var Petter Northug, som under årets Tour de Ski har vist helt nye takter i klassisk.

På tross av sykdom i oppladningen, klorte Northug seg fast på halen av tetgruppa og kjempet seg inn til en glimrende sjetteplass. Det gjør at han starter som femtemann i morgen, 1.23 bak Cologna og med Vassili Rotchev mellom seg og Eldar Rønning.

Det var imidlertid en kraftanstrengelse som kostet.

- Jeg var tung på slutten, men jeg måtte bite meg fast på halen. Jeg visste at jeg måtte henge meg på om jeg fortsatt skulle være med i toppen av sammendraget, forklarte Northug til NRK.

Også Martin Johnsrud Sundby kan med en toppdag være med å kjempe om en pallplassering, selv om han har over 50 sekunder å hente inn på Rønning på tredjeplass.

Hetland vant sprinttrøya
En annen oppløftende nyhet sett med norske øyne er at Tor Arne Hetland gjorde jobben på første mellomsprint, sikret seg de nødvendige bonussekundene og dermed sammenlagtseieren i sprintkonkurransen.

Hetland endte til slutt som nummer 45 mens John Kristian Dahl ble nummer 28 og Tord Asle Gjerdalen nummer 34.

- Jeg synes det var bra, selv om vi manglet det siste lille ekstra for å kunne kjempe om seieren.  Det var uansett bra at vi klarte å hente inn sprinttrøya til Tor Arne, oppsummerte landslagstrener Morten Aa. Djupvik overfor NRK.