Tour de France 2019

Teknisk trøbbel ødela for Boasson Hagen - Sagan seiret

Edvald Boasson Hagen kjørte sterkt, men problemer i siste motbakke gjorde at han ikke nådde opp i spurten hvor Sagan var sterkest.

BEST: Peter Sagan. Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes/NTB scanpix
BEST: Peter Sagan. Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes/NTB scanpixVis mer

Peter Sagan tok sin tolvte etappeseier i Tour de France da han smadret konkurrente på oppløpet. Dermed tok den slovakiske superstjernen årets første seierm foran det nederlandske stjerneskuddet Wout van Aert og Matteo Trentin.

- Tålmodighet, så kommer seieren. Lagkameratene mine gjorde en stor jobb i dag. Vi kontrollerte hele etappen, sa Sagan, som ikke lyktes i de første spurtene i årets utgave av Tour de France.

Den 175,5 km lange etappen mellom Saint-Dié-des-Vosges og Colmar var nok en kupert etappe, hvor utøverne skulle over to 2. kategorifjell og et 3. kategorisert, hvor to av dem kom i avslutningen av etappen.

Etter tøff kjøring i to tøffe stigninger med drøye to mil igjen av etappen ble det en avslutning mellom spurterne som orket å være med over den siste toppen.

Beste nordmann ble Edvald Boasson Hagen på 12. plass.

En punktering gjorde at Boasson Hagen måtte slippe feltet i siste bakken, og bruke masse krefter på å komme seg opp igjen etter å ha ligget et minutt bak etter stigningen to mil fra mål.

- Det var punktering på verst tenkelig tidspunkt og jeg måtte jobbe hardt for å hente dem inn. Det var vanskelig å få gjort noe i spurten, men får se positivt på at jeg klarte å være med.

- Jeg hadde håpet å være bedre i spurten, men det er nå sånn det er noen ganger i sykkel at man punkterer, sier Hagen til TV2 etter etappen.

Tekniske problemer ødela

Det var Deceuninck Quick-Step med Julian Alaphilippe i den gule trøyen og som en stor favoritt etter maktdemonstrasjonen på etappe, som kjørte i hovedfeltet og sørget for at et firemannsbrudd ikke fikk større luke enn at feltet hadde kontroll på å hente dem inn.

Til slutt var det bare Tom Skujins som satt igjen foran hovedfeltet som satte virkelig fart inn i bunn av den siste bakken med 20 kilometer igjen.

Samtidig skjedde det som ikke skulle skje for Edvald Boasson Hagen. Plutselig viste tv-bildene nordmannen midt nede i bilkøen etter teknisk trøbbel med sykkelen. Dermed måtte han forsøke å jobbe seg opp igjen til hovedfeltet alene.

- Det var synd. Han hadde sett sprek ut, sa TV2s Johan Kaggestad.

- Du ser at han sitter godt på sykkelen og har mye trøkk. Han har noe på gang nå, han gir seg ikke, supplerte Thor Hushovd.

Kom tilbake

Selv om 32-åringen ga alt, tok etterhvert kreftene slutt og beina ble tunge og han klarte ikke hente igjen teten i motbakken, i det som på forhånd var nevnt som en god sjanse for ham til å kjempe om en etappeseier.

Rudsbygdingen ga seg imidlertid ikke og med strålende kjøring i utforkjøringen etterpå var han oppe i feltet igje med 9 km igjen av etappen.

Med sju kilometer igjen angrep tidligere verdensmester Rui Costa det gjenværende feltet. Lagkameraten til Alecander Kristoff benyttet muligheten uten noe store spurttog bak og fikk en luke som feltet slet med å hente inn.

Dessverre for portugiseren kom forsøket akkuart for tidlig og han ble hentet med to kilometer igjen.

Dermed var det duket for spurt, hvor Sagan var sterkest av alle.