Isak Helstad Amundsen

Telefonen som endret alt

Isak Helstad Amundsen (22) har tatt norsk fotball med storm, men hadde han ikke tatt en telefon i 2018 kunne ting sett veldig annerledes ut.

KAN SMILE: Isak Helstad Amundsen har vært imponert på banen denne høsten. Foto: Pontus Egelandsdal / Dagbladet
KAN SMILE: Isak Helstad Amundsen har vært imponert på banen denne høsten. Foto: Pontus Egelandsdal / Dagbladet Vis mer
Publisert
  • PSV Eindhoven - Bodø/Glimt, torsdag klokka 18.45

EINDHOVEN (Dagbladet): 12. desember 2021 på Alfheim stadion. Isak Helstad Amundsen holder varmen på Tromsø-benken i åtte minusgrader i siste seriekamp mot Viking.

Han er Bodø/Glimt-eiendom, men har tilbrakt 2021-sesongen på lån hos erkerivalen etter at han fikk beskjed om at det kunne bli tøft med spilletid i Glimt framover. Han kommer inn etter 68. minutter, i en kamp som Viking til slutt vinner 2-0.

Låneoppholdet i Tromsø hadde startet bra, og han var ofte å finne startoppstillingen til «Gutan». Men sakte men sikkert blir han satt på benken. Til tross for at spilletida ikke er optimal, beskriver han perioden som «en fin erfaring».

Dagbladet møter han i resepsjonen på hotellet i Nederland der Glimt-leiren bor og lader opp til torsdagens Europa League-kamp mot PSV.

«Standinga» hans i dag er derimot en helt annen enn da han til dels var en benkesliter i Tromsø. De siste månedene har han storspilt for Kjetil Knutsens mannskap, som var få minutter unna å kvalifisere seg til Champions League. Noen har til og med nevnt forsvarsbautaens navn i en potensiell landslagstropp.

- Det synes jeg er for tidlig, svarte Kjetil Knutsen på en pressekonferanse onsdag, på spørsmål om Helstad Amundsen burde være en del Ståle Solbakkens kommende tropp.

GODT HUMØR: Kjetil Knutsen slo av en prat med norsk presse før onsdagens trening. Foto: Pontus Egelandsdal / Dagbladet
GODT HUMØR: Kjetil Knutsen slo av en prat med norsk presse før onsdagens trening. Foto: Pontus Egelandsdal / Dagbladet Vis mer

Store kontraster

- Jeg vet ikke, ting skjer fort i fotball. Jeg føler jeg har kommet bra inn i det nå, og vokser for hver kamp. Det handler om å bygge opp erfaringer. Gjør man en feil i en kamp, så gjør man ikke den samme i neste, sier Helstad Amundsen til Dagbladet, på spørsmål om hvordan kontrastene kan være så store.

- Men hadde du i din villeste fantasi trodd at du skulle spille Europa League, ni måneder etter at du var i Tromsø?

Han tenker seg om.

- Det har vært tilfeldigheter med skader og sånn som har gjort at jeg har fått muligheten, men jeg har hele tiden visst at jeg har noe å bidra med. Det handler bare om å få det fram når man får sjansen, sier han.

STOPPERKJEMPE: Det har blitt brukt store ord om Glimts midtstopper den siste tida. Foto: Pontus Egelandsdal / Dagbladet
STOPPERKJEMPE: Det har blitt brukt store ord om Glimts midtstopper den siste tida. Foto: Pontus Egelandsdal / Dagbladet Vis mer

Etter at Glimt slo Dinamo Zagreb 1-0 i den første av to Champions League-kvalifiseringskamper i midten av august, høstet han mye skryt.

- Banenes beste. Han spiller som en hybrid av Franco Baresi og Virgil van Dijk. Breieste brystkassa i hele Nord-Europa, sa TV 2s fotballekspert, Yaw Ihle Amankwah, etter kampen.

Helstad Amundsen sier at han ikke har fått med seg lovordene fra Amankwah, men forteller at fysikken er noe han alltid har jobbet mye med, men at det har «løsna litt de siste åra».

I AKSJON: Isak Helstad Amundsen i kampen mot Dinamo Zagreb i Kroatia. Foto: Nikola Krstic / NTB
I AKSJON: Isak Helstad Amundsen i kampen mot Dinamo Zagreb i Kroatia. Foto: Nikola Krstic / NTB Vis mer

Skulle egentlig studere

Amundsen ankom Bodø i 2018, den gang som 18-åring. Han hadde akkurat fullført videregående hjemme i Brønnøysund, og hadde et par sesonger i 3- og 4. divisjon å vise til.

Da bestemte han seg for å ta en telefon.

- Jeg skulle studere økonomi og ledelse i Bodø, men hadde samtidig lyst til å fortsette å spille fotball. Da ringte jeg faktisk til andrelaget til Glimt, og hørte om det var en mulighet. Så dro jeg på prøvespill og fikk innpass der.

MED SJEFEN: En ung Isak Helstad Amundsen sammen med Glimt-trener Kjetil Knutsen. Bildet er fra kampen mellom Kristiansund og Glimt i 2020. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
MED SJEFEN: En ung Isak Helstad Amundsen sammen med Glimt-trener Kjetil Knutsen. Bildet er fra kampen mellom Kristiansund og Glimt i 2020. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

Han innrømmer:

- Selv om det kanskje ikke var planen, så hadde jeg som mål å komme opp på A-laget, sier midtstopperen.

Studiene måtte han sette på vent.

- Jeg bør nok kanskje få fullført den bacheloren, sier han, og smiler lurt.

Håpet på United

I tillegg til PSV trakk Glimt FC Zürich og selveste Arsenal i sin Europa League-gruppe. Helstad Amundsen forteller at han håpet på Manchester United, men at Arsenal også er veldig stort.

- Det er selvfølgelig en drøm å spille mot et sånt lag. Det blir heftig. Vi har noen kule kamper foran oss, sier 22-åringen.

PHILIPS STADION: Det er plass til 36 500 personer på hjemmebanen til PSV. Foto: Pontus Egelandsdal / Dagbladet
PHILIPS STADION: Det er plass til 36 500 personer på hjemmebanen til PSV. Foto: Pontus Egelandsdal / Dagbladet Vis mer

- Går dere inn i dette sluttspillet med noen konkrete mål?

- Nei, ikke egentlig. Vi tenker bare at vi må levere den beste Glimt-utgaven vi kan, så får vi se hvor langt det holder. Det er vanskelig å spå hva som skjer i fotball, men hvis vi kommer opp på toppnivået vårt, tror jeg alt kan skje, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer