JUBEL I NORGE? Her juble de norske jentene for Solveig Gulbrandsens scoring mot England natt til mandag. Til vinteren bør omspillet om en OL-plass foregå i Telenor Arena på Fornebu, mener Dagbladets kommentator. Foto: THE CANADIAN PRESS / Sean Kilpatrick / NTB Scanpix
JUBEL I NORGE? Her juble de norske jentene for Solveig Gulbrandsens scoring mot England natt til mandag. Til vinteren bør omspillet om en OL-plass foregå i Telenor Arena på Fornebu, mener Dagbladets kommentator. Foto: THE CANADIAN PRESS / Sean Kilpatrick / NTB ScanpixVis mer

Telenor Arena er veien til OL for fotballjentene

Norges Fotballforbund må inntil videre bare ha en tanke i hodet når det gjelder fotballjentenes siste mulighet for Rio 2016. Og det er å få sluttspillet til Norge.

(Dagbladet): 21. JULI MØTER Norges Fotballforbund det europeiske forbundet (UEFA) for å sjekke ut og få belyst mulighetene for tildelingen av fotballjentenes play off-turnering til Rio 2016. Norges eneste signal på det møtet, selv om avgjørelsen blir tatt senere, må være å få turneringa til Norge og Telenor Arena.

ØNSKER OM ENDA et kvinneløft og store ord om mer og bredere satsing på fotballjenter generelt er viktig for den lange framtida. Et år fram i tid er det viktig at Norge deltar i den neste OL-turneringa. Og for å optimalisere mulighetene til å komme dit, på toppen av god og målrettet ressursbruk inn mot den gruppa som skal ta oss dit, kan det være helt avgjørende at kvalifiseringa spilles i Norge.

Hjemmebane har som kjent aldri vært noen ulempe.

Med ti tusen tilskuere (minst) i Telenor Arena vil det være en enorm fordel.

JEG SITTER IKKE her og nå og påstår at Sveits, Nederland og Sverige ikke har fasiliteter (arena) et slikt vinter-play off fortjener. Men jeg vet at vi har det. Telenor Arena - der NFF ikke bare har inngått en ti års avtale med tanke på kvinnefotball, men som de nå ønsker å kjøpe sammen med Norsk Toppfotball (NTF) og Norges Håndballforbund - er ikke bare egnet til å huse turneringa. Mellom 29. februar og 9. mars er den i alle klimatiske sammenhenger perfekt. Og derfor tror jeg, om dette ikke av demokratiske rettferdighetsgrunner skal avgjøres ved loddtrekning mellom søkernasjonene, at Norge vil bli foretrukket.

Om vi ønsker det.

OG DET MÅ VI. Selvfølgelig. Koste hva det koste vil. For skal NFF ha troverdighet rundt sine store ord og løfter må de vise vilje til å satse både kort og langt.

I det korte bildet, fordi play off-kostnadene må kunne sees på som utgifter til inntekts ervervelse, er det den beste investeringa som kan gjøres.

KVINNEFOTBALLENS FRAMTID MED og uten deltakelse i Rio er nemlig som dag og natt. Se bare hva et relativt mislykket Canada-VM har skapt av interesse og drømmer her hjemme. Og tenk deg mulighetene. For jentene er ikke lenger bare fotballjenter - de er fotballspillere.

Og flere av dem holder et veldig høyt nivå.

FOR Å LØFTE flere kvinnelige fotballspillere opp på dette nivået er det viktig at forbundets satsing, ut over å gå for det kommende sluttspillet, rettes mot landslag og spillerutvikling med tanke på framtidige landslag og landslagspillere. Det kan ikke være NFFs oppgave å subsidiere en liga (Toppserien) som knapt har livets rett slik den er i dag. For det første er det for mange lag der (12), for det andre er det ingen inntekter der, og for det tredje er det for få gode (topp)spillere til å gjøre nivået konkurransedyktig om internasjonale sluttspill er målet.

Og det er det jo, det er derfor vi har debatten.

Norge skal spille i alle EM, VM og OL på kvinnesiden.

Og for å få til det kan vi ikke bruke pengene på reiser Norge rundt.

Vi må bruke dem på konkurranseoptimalisering, og på å utvikle nåværende og framtidige sluttspilljenter.             

FIN PÅ VINTERSTID: Telenor Arena er like god som fotballstadion i februar som i juli. Foto: NTB Scanpix
FIN PÅ VINTERSTID: Telenor Arena er like god som fotballstadion i februar som i juli. Foto: NTB Scanpix Vis mer