Arven etter Totti

Tenåringssensasjonen sjokkerer fotball-Europa

Hvis Nicolò Zaniolo (19) hadde bodd i Norge ville han vært russ i fjor. Nå herjer han i Champions League for Roma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er noe med ham. Du ser at dette kan bli noe veldig stort. Vendingene, touchet, pasningene og kombinasjonen av styrke og teknikk.

Men draktnummeret er et annet. Og godfoten er venstre, ikke høyre.

Ellers er det lett å trekke paralleler mellom Romas nye prins, stjerneskuddet Nicolo Zaniolo (19), og kongen av Roma, Francesco Totti (42).

Sistnevnte er en levende legende i den evige stad etter trofast tjeneste i den burgunderrøde drakta i 25 år. I en tid der fotballspillere skifter klubb like ofte som Donald Trump sier «fake news», holdt Totti seg til én klubb i hele sin seniorkarriere.

I går ble unge Zaniolo Romas store helt med to mål da Porto var på besøk i første kamp i 1/8-finalen i Champions League.

Først et litt rufsete førstetouch, med en påfølgende rapp avslutning mellom beina på Porto-forsvarer Alex Telles etter 70 minutter, før han løp bort til den eksentriske Roma-fansen på Curva Sud (via løpebanen, selvsagt) og løftet armene i været for å feire med så vel supporterne som med lagkameratene Edin Dzeko, Daniele De Rossi og Aleksandar Kolarov.

1-0.

Deretter etter 76 minutter. Denne gangen med «riktig» fot - venstre - på retur i det åpne målet etter et stangskudd fra Edin Dzeko. Nok en gang feiring med fansen, som har en fjern drøm om at deres kjære AS Roma skal kunne klatre til topps i Champions League for første gang noensinne.

Og alt dette mot mannen som nesten kunne vært faren hans, den 18 år eldre Porto-keeperen Iker Casillas.

- Jeg er utrolig glad. Det er nesten umulig å beskrive det med ord. Jeg kommer aldri til å glemme denne kvelden, sa Zaniolo etter kampen.

Fra Inter i sommer

Du ser det i øynene på unge Zaniolo når han feirer scoringer. Dette er drømmen hans. Som 19-åring herjer han i Champions League. Også i Serie A har han imponert stort for Roma med lekne driblinger, perfekt vektede pasninger, stor ro med ballen, bemerkelsesverdig god motorikk til å være 190 cm høy, styrke og en het kandidat til sesongens beste mål:

Og alt dette i hans første sesong på toppnivå. Etter overgangen fra Inter i sommer, der han skrev femårskontrakt med Roma som en del av avtalen der den belgiske stjerna Radja Nainggolan gikk motsatt vei, har han satt flere rekorder.

  • Først ble han tidenes yngste til å tatt ut på Italias A-landslag før han hadde debutert i Serie A. Det har for øvrig bare skjedd tre ganger i historien tidligere, med Raffaele Costantino (1929), Massimo Maccarone (2002) og Marco Verratti (2012).
  • I går satte han rekord som tidenes yngste italiener med to mål i én europacupkamp, i sin første sluttspillskamp i Champions League. Han satte også rekord som den yngste målscoreren for Roma i Champions League.
  • I tillegg ble han den yngste spilleren til å score tre mål i en Serie A-sesong siden Totti, da han scoret mot AC Milan søndag 3. februar.

Så kan man jo spørre seg: hvorfor lot Inter dette stjerneskuddet glippe til en annen topprival, og attpåtil en annen toppklubb i samme land?

«Ikke høy nok»

Da Inter hentet ham fra Serie B-klubben Virtus Entella i 2017, i sterk konkurranse med AC Milan og Juventus, gjorde han sakene sine umiddelbart meget bra på Inters Primavera-lag (juniorlaget).

Før han gikk til Virtus Entella var Zaniolo også innom Fiorentina, men der fikk han ikke være med videre fordi han «ikke var høy nok», ifølge faren Igor.

Zaniolo ble toppscorer for Inters juniorlag fra sin midtbaneposisjon da de vant serien. I fjorårets U19-EM var han briljant for Italias sølvlag. Men de gode prestasjonene på klubb- og landslag til tross - Zaniolos tid i Milano-klubben gikk mot slutten.

Inter var nemlig såpass ivrige på å hente midtbanespiller Radja Nainggolan, som skulle gjenforenes med sin gamle trener Luciano Spalletti. Dette utnyttet Roma-sportsdirektør Ramon Rodriguez Verdejo, bedre kjent som Monchi.

Monchi uttalte at Zaniolo var «ett av de mest spennende talentene i italiensk fotball», og ga ham sjansen på A-laget tidlig etter at han ble klar for Roma 25. juni i bytteavtalen mot Nainggolan. Forsvarsspiller Davide Santon fulgte også med på Roma-kjøpet.

Røverkjøpsummen for Zaniolo: Cirka 44 millioner norske kroner.

Landslaget før Roma

Debuten kom ikke akkurat mot hvem som helst; Real Madrid var nemlig motstander i Champions League-oppgjøret på Santiago Bernabeu 19. september.

Allerede før Roma-debuten ble han tatt ut på A-landslaget av trener Roberto Mancini. Han uttalte følgende i forbindelse med uttaket:

- Han ble tatt ut før han debuterte i Serie A fordi han imponerte i U19-EM. Zaniolo imponerer for hver kamp han spiller. Han har kvaliteter som italiensk fotball har savnet i mange år.

LANDSLAGSSAMLING: 19 år gamle Nicolo Zaniolo med landslagstrener Roberto Mancini på samling tidligere i februar. Zaniolo har uttalt at han har en tidligere Serie A-spiller, Kaká, som idol. Foto: Claudio Giovannini/ANSA via AP
LANDSLAGSSAMLING: 19 år gamle Nicolo Zaniolo med landslagstrener Roberto Mancini på samling tidligere i februar. Zaniolo har uttalt at han har en tidligere Serie A-spiller, Kaká, som idol. Foto: Claudio Giovannini/ANSA via AP Vis mer

Fine ord fra landslagstreneren. Og én uke etter Champions League-debuten mot Real Madrid kom første innhopp i Serie A. Fra og med november har han spilt fast for hovedstadslaget, enten som høyreving eller som offensiv midtbanespiller.

Etter julaften står han med ultrasterke fem mål og to målgivende pasninger på ni kamper.

Håp for italiensk fotball

Stemningen rundt Italias landslag har ikke vært kjempegod etter at de mislyktes med å kvalifisere seg til VM i fjor. Juventus er det suverent beste laget i Serie A og italiensk fotballs flaggskip. Rent kvalitetsmessig er det et godt stykke ned til de andre topp fire-kandidatene Napoli, Inter, Roma, Atalanta og Lazio.

Men med Zaniolos inntreden i Roma, i tillegg til at andre unggutter som Federico Chiesa (Fiorentina), Nicolò Barella (Cagliari), Gianluigi Donnarumma (Milan), Sandro Tonali (Brescia) og Moise Kean (Juventus) blomstrer, kan italienerne så smått begynne å drømme om gode, gamle dager.

Som da kongen av Roma vant VM-gull med Italia i 2006.

Nå er det en ny, potensiell konge på gang i Roma. Og for landslaget, som sårt trenger nye helter. Totti selv har for øvrig uttalt dette om sin potensielle arvtager:

- Han er en prototyp av en moderne, offensiv midtbanespiller, med god fysikk og en delikat venstrefot.

Faren er med andre ord stor for at Nicolo Zaniolo kan bli den neste store i italiensk fotball hvis utviklingen fortsetter.

PS! Det endte til slutt 2-1 til Roma etter at Adrian reduserte for Porto. Returoppgjøret i Portugal spilles 6. mars.

Kilder: UEFA.com, Football Italia, Transfermarkt, Goal.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer