Tendensen som viser at Høgmo bør bytte ut halve suksesslaget

Landslagstrenerens dilemma: Kontinuitet eller form?

FORMSVIKT: Seks av de elleve som startet kampene mot Malta og Italia har hatt en nedadgående formkurven. Nå kan det være duket for forandringer til Ungarn-kampene. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
FORMSVIKT: Seks av de elleve som startet kampene mot Malta og Italia har hatt en nedadgående formkurven. Nå kan det være duket for forandringer til Ungarn-kampene. Grafikk: Kjell Erik Berg / DagbladetVis mer

Norge - Ungarn, på TVNorge klokka 20.45

(Dagbladet): Etter jevnt gode landslagsprestasjoner i hele høst og et sterkt ønske om kontinuitet for Per-Mathias Høgmo, burde ikke laguttaket til Ungarn-kampen i kveld være altfor utfordrende.

Men i løpet av de siste ukene har det blitt nettopp det. Flere av bærebjelkene har mistet formen, og noen av dem har knapt spilt kamper.

For Høgmo blir det et spørsmål om han skal velge formspillere eller kontinuitet? Skal han velge de som har sett best ut på sine respektive klubblag den siste tiden eller de som har gjort det bra på landslaget, men slitt mer i sine klubblag?

Dessverre er det kun Omar Elabdellaoui, Vegard Forren, Alexander Tettey, Per Ciljan Skjelbred og Markus Henriksen som oppfyller begge kriteriene. Dermed får landslagstreneren et stort dilemma.

- Landslag er som et klubblag. Kontinuitet er svært viktig. Samtidig må man også har formspillere. Jeg synes Per-Mathias skal ha ros for uttaket sitt, siden han har fått med både de som leverte sist og de som er i best form, sier tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen til Dagbladet.

Han skal se landskampene fra Spania, hvor han nå ferierer.

- Alle lag blir bedre med kontinuitet. Men vi trenger jo også de som er i best form. Dette finner Per-Mathias ut av gjennom observasjon på feltet og samtaler med spillerne. Det er bedre at du ringer Per-Mathias enn at du ringer meg, sier Eggen - før han ler varmt og godt.

Tidligere U21- og Molde-trener Tor Ole Skullerud mener Høgmo bør vurdere å endre på laget.

- Det er en vanskelig vurdering. Prestasjonene mot Kroatia og Malta var veldig gode, men jeg synes ikke prestasjonen mot Italia var så god. På grunn av det - og at noen av disse spillerne har hatt nedadgående formkurve - ville jeg vurdert sterkt å gjøre noen endringer, sier Tor Ole Skullerud til Dagbladet.

De tøffe valgene:
• Ny keeper?
Ørjan Håskjold Nyland har ikke spilt seriekamper for FC Ingolstadt siden august. Keeperkonkurrent Rune Almenning Jarstein har derimot startet sju strake kamper for topplaget Hertha Berlin. Basert på klubbprestasjonene burde Jarstein fått sjansen for Norge.

INN SOM SPISS? Formspilleren Marcus Pedersen utfordrer Alexander Søderlund i kampen om spissplassen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INN SOM SPISS? Formspilleren Marcus Pedersen utfordrer Alexander Søderlund i kampen om spissplassen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Samtidig har Nyland storspilt med flagget på brystet i høst. Voldingen holdt nullen i fire strake landskamper og storspilte også da han til slutt måtte kapitulere i den tøffe bortekampen mot Italia.

- Jeg føler meg i veldig bra form og håper å kunne fortsette å prestere på det nivået. Det er litt tilfeldigheter som gjør at Rune har fått sjansen, mens jeg har havnet på benken, forteller Nyland til Dagbladet.

- Jeg ville aldri ha byttet keeper. Det er bra at Jarstein gjør det bra i Tyskland, men Nyland har vært bunnsolid for landslaget. Så lenge han ikke spiller seg ut av landslaget, er han et klart førstevalg, mener Skullerud.

• Ny midtstopper?
Even Hovland har trøblet med sykdom og skader og havnet utenfor Nürnbergs førsteellever den siste tiden. Han har ikke startet en seriekamp siden møtet med Frankfurt for tre uker siden. Alternativene er imidlertid ikke mange. Stefan Strandberg sliter i Russland. Håvard Nordtveit nyter stor tillit i Borussia Mönchengladbach, men sjelden som midtstopper.

Den allsidige rogalendingen spiller i mange ulike roller, mest som høyreback i det siste. Basert på klubbprestasjonene burde Nordtveit få sjansen, ettersom han spiller fast for et lag som spiller i én divisjon høyere enn der Hovland har blitt benket. Samtidig har Hovland og Forren en veldig god kjemi og storspilt sammen på landslaget i høst.

INN SOM VENSTREKANT? Mohamed Elyounoussi har vært glohet for Molde i Euroa League. Nå gir han Jo Inge Berget kamp om venstrekanten. Foto: AFP PHOTO / ANDY BUCHANAN
INN SOM VENSTREKANT? Mohamed Elyounoussi har vært glohet for Molde i Euroa League. Nå gir han Jo Inge Berget kamp om venstrekanten. Foto: AFP PHOTO / ANDY BUCHANAN Vis mer

- Vi har prøvd ut mange makkere ved siden av Vegard Forren, og det er Hovland som har fungert best. De har en bra relasjon og bør få fortsette. Jeg er ikke bekymret over at Hovland har spilt lite i det siste. Nordtveit har spilt veldig bra, men det har vært mest som høyreback, sier Skullerud.

-  Det er ingen som er fornøyd med å sitte på benken. Da kan du finne på noe annet. Hadde ikke jeg fått spille hadde jeg blitt forbanna, sier Hovland om stopperduellen.

- Situasjonen har endret seg litt for Even i Nürnberg, men det snur fort i fotball. Jeg har også vært på benken i perioder. Even har spilt bra på landslaget i høst, så jeg tviler på at Høgmo gjør noen forandringer i midtforsvaret, supplerer Nordtveit.

• Ny venstreback?
Haitam Aleesami fikk sjansen i Tom Høglis skadefravær i kampene mot Malta og Italia. Aleesami spilte lenge bra, men ble en slags syndebukk da han forærte Italia deres utligningsmål. I IFK Göteborg har imidlertid backsensasjonen vært god og ble tatt ut på årets lag i Allsvenskan.

Men rutinerte Tom Høgli er tilbake og kan ta tilbake plassen, selv om han ikke har fått spille for FC København. I tillegg har Martin Linnes storspilt for et Molde-lag som har herjet i Europa. Også her har Høgmo litt å tenke på. Høgli er kanskje en type han vil ha i bortekampen i Ungarn, men på Ullevaal kan Linnes og Aleesami være sterkere kandidater.

INN SOM VENSTREBACK? Tom Høgli har slitt med skader i det siste, men kan likevel erstatte Haitam Aleesami på venstrebacken.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
INN SOM VENSTREBACK? Tom Høgli har slitt med skader i det siste, men kan likevel erstatte Haitam Aleesami på venstrebacken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Aleesami er veldig spennende type med offensive kvaliteter, men jeg ville valgt Høgli i to så viktige kamper. Vi vet hva vi får med ham. Høgli er det beste alternativet på venstreback, selv om han er høyrefot, mener Skullerud.

• Ny midtbanespiller?
Stefan Johansen har fått mye kritikk etter sin dalende formkurve for et Celtic-lag i trøbbel. Johansen ble satt i skyggen av blant annet 40-åringen Daniel Berg Hestad i tapene mot Molde, og Celtic-legenden Murdo MacLeod vil gjerne at nordmannen skal benkes.

Samtidig har Johansen vært Norges midtbanemaestro og utgjort den kreative kraften på midtbanen. Han hadde faktisk flere vellykede pasninger enn Luka Modric, Andrea Pirlo, og Ivan Rakitic i gruppa. Sett i lys av prestasjonene på landslaget skal ikke hans posisjon være truet, men basert på formutvikling og klubbprestasjoner er det verre.

De kreative alternativene er ungguttene Ole Selnæs og Martin Ødegaard, som har fått mye skryt den siste tiden. Selnæs ble søndag kårets til årets spiller i Tippeligaen, mens Cristiano Ronaldo - oppsiktsvekkende nok - har plassert Ødegaard i samme selskap som Neymar.

- Det er ingen diskusjon i mitt hode. Johansens plass er ikke truet, mener Skullerud.

KEEPERKAMP:a Rune Almenning Jarstein spiller fast for Hertha Berlin, mens Ørjan Nyland sliter benken i Ingolstadt. Det skaper diskusjon om keeperplassen på landslaget. Foto: THOMAS EISENHUTH/DPA
KEEPERKAMP:a Rune Almenning Jarstein spiller fast for Hertha Berlin, mens Ørjan Nyland sliter benken i Ingolstadt. Det skaper diskusjon om keeperplassen på landslaget. Foto: THOMAS EISENHUTH/DPA Vis mer

• Ny venstrekant?
Jo Inge Berget har vært en av Norges heteste spiller i høst, ikke minst etter hans to scoringer mot Kroatia. Selv om Berget scoret to mål mot lille Götene i cupen, har han ikke vært like skarp for Malmö den siste tiden, ettersom han har slitt med en skade.

- Jeg fikk bare en liten smell, men er i godt slag, forteller Berget til Dagbladet.

Pål André Helland har vært skadeplaget i hele høst og er neppe like aktuell som han var før sommeren. Men Molde-esset Mohamed Elyounoussi har den siste tiden vært glohet. Etter mange scoringer og storspill i Europa League, har han blitt nominert til rundens spiller og kjemper om å være turneringens aller beste spiller, ifølge fotballnettstedet whoscored.com.

Moi har en rating på imponerende 8,24 og er like bak Napoli-stjernen Dries Mertens med sine 8,33 poeng. Dermed er han langt foran spillere som Phillippe Coutinho, Robin van Persie, Mats Hummels, Klaas-Jan Huntelaar, Erik Lamela og Luis Nani.

- Moi er heit og i kjempeform, men det har han vært lenge. Han har en kvalitet utover Tippeligaen og er en spiller som gir mange målpoeng. Det trenger Norge, mener Skullerud.

I FORM: Håvard Nordtveit gjør det bra i Bundesliga, mens Even Hovland ikke har fått spille i Bundesliga 2.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I FORM: Håvard Nordtveit gjør det bra i Bundesliga, mens Even Hovland ikke har fått spille i Bundesliga 2. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Når det er sagt at jeg vanskelig for å se for meg at Berget blir benket. Han var ikke så god mot Italia, men var god i kampene før det. Han har også vært bra i Malmö når jeg har sett ham. Jeg tror han får fortsette.

• Ny spiss?
Alexander Søderlund fikk endelig sitt første landslagsmål mot Malta og ble Tippeligaens suveren toppscorer, men har hatt en negativ utvikling siden de forrige landskampene. RBK-spissen har slitt med en lårhøne og har ikke scoret siden 18. oktober. Selv om Rosenborg scoret til sammen sju mål mot Haugesund og Strømsgodset, ble det ingen nettkjenninger på toppscoreren.

En som derimot scoret i toppkampen mellom Godset og Rosenborg, var Marcus Pedersen. Etter overgangen fra Brann har målsniken funnet tilbake storformen og scoret elleve mål de siste ni kampene. Pedersen, som er tilbake på landslaget igjen, har også scoret hele fem ganger siden sist gang Søderlund scoret. Basert på form og klubbprestasjoner burde det også her bli et bytte.

- Det er ingen tvil om at Pedersen er i toppform og at Søderlund er litt på motsatt vei. Jeg ville brukt treningene til å bestemme meg og følt litt på det. Dette har Høgmo bedre forutsetninger for å vurdere enn meg, men sett fra sofaen, ville jeg kanskje gått for Pedersen, sier Skullerud.

- Jeg tror han kommer til å gjøre kanskje én til to endringer. Jeg ville i hvert fall vurdert å skifte venstreback og spiss, konkluderer den tidligere U21- og Molde-treneren.

JOKER? Martin Ødegaard har fått mye skryt fra Cristiano Ronaldo i det siste og er i bedre form enn var sist, mens Jo Inge Berget og Stefan Johansen er i dårligere form. Foto: Ørn E. Borgen / AFTENPOSTEN
JOKER? Martin Ødegaard har fått mye skryt fra Cristiano Ronaldo i det siste og er i bedre form enn var sist, mens Jo Inge Berget og Stefan Johansen er i dårligere form. Foto: Ørn E. Borgen / AFTENPOSTEN Vis mer