PROVOSERT: Brann sliter, og opplever både sportslig krise og tilskuersvikt. Nå vil klubbens rike onkel kutte pengestøtten. TV 2-profil Davy Wathne mener klubben bare kan skylde seg selv. Foto: NTB Scanpix
PROVOSERT: Brann sliter, og opplever både sportslig krise og tilskuersvikt. Nå vil klubbens rike onkel kutte pengestøtten. TV 2-profil Davy Wathne mener klubben bare kan skylde seg selv. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Tenk at en mann som pøser ut millioner til en klubb, bare får hets og sjikane tilbake

TV 2-Davy provosert.

(Dagbladet): SK Brann opplever sportslig krise og tilskuersvikt. I dag forteller Branns rike onkel, milliardæren Trond Mohn, at han ikke vil bidra med èn eneste krone til spillerkjøp i sommer.

Pengekrana stoppes etter all kritikken rettet mot Mohn da ekstrener Rune Skarsfjord fikk forlenget kontrakten i fjor sommer.

TV 2-profil Davy Wathne sier til Dagbladet at han blir provosert av hetsen.

- Jeg forstår godt at Trond Mohn ikke vil bidra med en  krone til Brann, sier Wathne til Dagbladet.

VIL IKKE BIDRA: Branns rike onkel, Trond Mohn, ønsker ikke å bidra mer til klubben etter behandlingen han fikk i fjor høst.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
VIL IKKE BIDRA: Branns rike onkel, Trond Mohn, ønsker ikke å bidra mer til klubben etter behandlingen han fikk i fjor høst. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Det er til Bergensavisen at Mohn bekrefter at han lukker lommeboka, og at det er oppstått et kjølig forhold til klubben.

- Slik jeg blir behandlet når jeg gir penger til Brann, så kan fansen bare glemme det, sier Mohn til lokalavisa.

Mohn ga ti millioner kroner til Brann i august i fjor - og samtidig forlenget klubben kontrakten med trener Rune Skarsfjord. Dette skapte sinne blant supportere som uttrykte misnøye mot Brann-ledelsen med bannere og plakater.

«Kjøpt og betalt» og «Ja takk til en sportsklubb uten Rune Skarsfjord» var blant ordene som prydet supporteres plakater.

Davy Wathne mener klubben bare kan takke seg selv nå som Mohn ikke vil bidra mer.

- Jeg forstår Trond Mohn godt. Han er opptatt av samfunnet og er en ansvarsfull mann. Han er en gammel Brann-gutt og en friidrettsmann, men jeg forstår meget godt at han heller vil bruke pengene sine på annet etter behandlingen han har fått, sier Wathne.

- Mohn har gitt så mye til Brann. Men det er først og fremst breddeidretten han bryr seg om. Han er en sosialdemokrat i praksis. Han ser at de som har mest, ikke bidrar mest. Derfor stiller han opp og bidrar til flere idrettsanlegg lokalt. Han har tatt ansvar. I stedet for å betale massevis i skatt, har han gitt bort enorme summer til det lokale. Han gir tross alt fra sin egen lomme og Brann har ikke klart å ta vare på ham, sier Wathne.

Kunne vært toppklubb TV 2-profilen følger Tippeligaen - og Brann- tett. Wathne opplevde at supporterne viste sin verste side da det stormet rundt Skarsfjord i fjor sommer og høst.

- Det er ikke først og fremst Brann Mohn har hjulpet, men han har likt tankegangen til flere i klubben. Han ga jo mye til Tromsø tidligere, en stor konkurrent til nettopp Brann. Dette gjorde han fordi han tror på det Per-Mathias Høgmo (tidl. Tromsø-trener) står for. Det samme gjaldt for Rune Skarsfjord i fjor. Mohn trodde på Skarsfjords tankegang, sier Wathne.

- Hvorfor snur det nå?

- Plutselig opplevde Mohn at engasjementet hans oppfattes som et forsøk på å ta over kontrollen i klubben. Det er jo riv ruskende galt. Mohn ble trakassert og sjikanert av såkalte Brann-fans som knapt betaler for billett på stadion. Tenk at en mann som pøser ut millioner til en klubb, bare får hets og sjikane tilbake. Folk kan ikke sjikanere en hedersmann som Trond Mohn, som bare vil andres beste, sier Wathne.

- Derfor skjønner jeg veldig godt at Mohn ikke vil bidra i sommer. Hvis mine motiver hadde blitt framstilt annerledes enn de var, så hadde ikke jeg giddet å bidra heller. Da får supporterne heller gå rundt med bøsse. Ingen ønsker å bli rakket ned på i det offentlige og hetset på det groveste. De som kritiserer hans giverglede, har et problem med seg selv, fortsetter Wathne.

Rune Skarsfjord forlenget kontakten ut 2016 i august i fjor - men hovedtreneren var likevel ferdig rett før serieslutt i november.

- Mohn har aldri hatt som intensjon å ta over styringen i Brann. Da hadde jo Brann vært en toppklubb. Mohn har bidratt i det stille, uten å framheve seg selv og dukke opp i rampelyset. Han er sjenert og tilbakeholden. I stedet er det andre i og rundt klubben som tar æren. Selv under gullfeiringen i 2007 poserte personer og tok æren. Brann har lang tradisjon for å ikke ta vare på sine investorer. Kritikken av Trond Mohn er skivebom. Og når han trekker seg ut, eller ikke vil gi bort millioner. Da får supporterne som slenger med leppa, gå ut og skaffe pengene selv, sier Wathne.

Tror Brann rykker ned - Hvem har skylda for Mohn-kritikken?

- Skarsfjord fikk støtte av Mohn, men det ble rakket ned på av supportere og lokalpresse. Ting er ikke mye bedre nå. Brann har bommet med kjøp av ressursspillere, sier han.

- Hvor alvorlig er situasjonen i Brann?

- Dette laget rykker ned så det suser. Det er litt som i Stabæk (nedrykk, 2012). Og poengavstanden opp kan bli minst like stor i år, sier Wathne.

Stabæk rykket ned ned med fattige 17 poeng i 2012. Fredrikstad kom nest sist med 30.

- Brann har et ungt og talentfullt lag, men mangler lederskikkelser.

- Hva bør Brann gjøre?

- De burde kanskje prøve å hente Azar Karadas i sommer, få ham til å hjelpe klubben. Han bor jo i Bergen. Han er kanskje lederskikkelsen som Brann trenger. Klubben trenger jo ikke 11 nye spillere, men kanskje to: En midtstopper og en midtbanespiller.

Gir ikke opp Roger Lillebøe-Hansen, Bataljonen-leder, ønsker å finne ut mer om Mohn-saken enn det han har lest i avisen.

PRESS: Brann-trener Rikard Norling står med tre strake tap.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
PRESS: Brann-trener Rikard Norling står med tre strake tap. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Samtidig mener han Brann-supportene må få si hva de vil.

- Supporterne har faktisk rett og mulighet til å komme med sin mening. Så forstår jeg også at en som bidrar med så mye penger blir litt snurt når han får kjeft, sier supporterlederen.

Bataljonen-lederen påpeker at Brann er en medlemsstyrt klubb, og at Mohn ikke er i posisjon til å gi klubben føringer sammen med millionene så lenge han ikke er engasjert formelt.

- Det var diskusjonen i fjor, og grunnen til rabalderet mot Mohn. Det ble framstilt som det kom føringer fra Mohn, sammen med ti millioner ekstra. Brann sier at det ikke stemmer at det var føringer, det kunne de ikke vært med på, sier Lillebøe-Hansen.

Enkeltpersoner Han understreker at banneraksjonen i fjor ikke skjedde i Bataljonen-regi.

BANNER: Brann-supportere viste frem dette banneret før kampe mellom Molde og Brann forrige sesong.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
BANNER: Brann-supportere viste frem dette banneret før kampe mellom Molde og Brann forrige sesong. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Nei, dette var enkeltpersoner og enkeltgrupperinger, supportere er ikke en homogen gruppe.

Bataljonen er villig til å stille i møter med både Branns gavmilde onkler og sponsorer for å løse saken.

- Jeg kommer ikke til å ringe Mohn. Men vi er en supporterklubb som stiller opp. Jeg tror på dialogen Brann har med sine samarbeidspartnere.

Brann møter Molde mandag 9. juni.