ENORMT TRYKK: Ståle Solbakken ante ikke hvilken medieorkan han satte i gang da han tok kapteinsbindet fra Lukas Podolski, og ga det til Pedro Geromel. - _Selve valget har jeg ikke tvilt på. Problemet har vært den ekstreme oppmerksomheten. Det har gjort at jeg alt for lenge har måttet bruke kreftene mine på noe som ikke umiddelbart gjør oss til et bedre fotballag, sa Ståle til Dagbladet tidligere denne uka. Foto: 
Eduard Bopp Sportfotografie
ENORMT TRYKK: Ståle Solbakken ante ikke hvilken medieorkan han satte i gang da han tok kapteinsbindet fra Lukas Podolski, og ga det til Pedro Geromel. - _Selve valget har jeg ikke tvilt på. Problemet har vært den ekstreme oppmerksomheten. Det har gjort at jeg alt for lenge har måttet bruke kreftene mine på noe som ikke umiddelbart gjør oss til et bedre fotballag, sa Ståle til Dagbladet tidligere denne uka. Foto: Eduard Bopp SportfotografieVis mer

- Tenk deg det verste presset du har opplevd, og gang det med hundre

Fjørtoft, Rekdal og Andersen om Köln og bundesligastart.

(Dagbladet): (Dagbladet): Opp gjennom tidene har 46 nordmenn spilt bundesligafotball.

Utover høsten blir tallet justert opp til 49, når Henning Hauger, Per Ciljan Skjelbred og Joshua King debuterer for sine klubber.

Dagbladet har snakket med tre norske bundesligahelter, som alle markerte seg kraftig i tysk fotball.

Både Jan Åge Fjørtoft, Jørn Andersen og Kjetil Rekdal gleder seg stort over det norske innrykket foran seriestart i kveld.

De tre er uenige om neste års bundesligamester, men er samstemte i at Ståle Solbakken er under hardt press som Köln-trener.

Kjetil Rekdal, tidligere Mönchengladbach og Hertha Berlin
Dagbladet tipper Bayern München som vinner, hva er ditt topp 4-tips?

NY GULLKAMP: Men denne sesongen tror Dagbladet at Franck Ribery og Bayern München slår tilbake, og vinner serien foran tittelforsvarer Dortmund. Foto:  EPA/ANDREAS GEBERT
NY GULLKAMP: Men denne sesongen tror Dagbladet at Franck Ribery og Bayern München slår tilbake, og vinner serien foran tittelforsvarer Dortmund. Foto: EPA/ANDREAS GEBERT Vis mer

- Det blir Bayern, Dortmund, Schalke og det blir Leverkusen

- Hva taler for og mot at Ståle Solbakken blir en suksess i Köln?

- Det som taler for er at han er en god trener, kompetent og flink. Jeg er litt på tynn is her, men det virker som om han får folk med seg. Han er lett å forstå.

- Dersom resultatene går i mot, blir det et vanvittig trykk i Tyskland. Spesielt i Köln, med antall trenere de har hatt. Du har ikke tid til å tape fire kamper, du må ta poeng hele tida. Köln er spesielt, det er vanskelig å snu det hvis det blir uro. Hvis det ruller feil vei er blir det vanskelig.

- Jeg har tro på at Ståle gjør det bra, og Köln er ikke et forventet topplag. Det er ingen krise hvis de ramler ned noen plasser fra 10. sist sesong. Han har ikke mannskap som kan true topplagene.

- Norge har seks mann i Bundesligaen, hva tror du det betyr for interessen her hjemme?

- Jeg håper det betyr en økning, det er en liga som passer norske spiller bra med fysiske gode forutsetninger og taktisk forståelse. Men Bundesligaen klarer ikke å kjempe med Premier League i Norge, det har med tippekampen å gjøre. Men jo flere som gjør det bra jo lettere blir det for andre nordmenn å få seg tysk klubb.

- Moa skaffet seg et navn i tysk fotball i fjor. Hvem av de norske nykommerne tror du har best sjanse til å gjøre det i år?

- Det skal bli spennende å se Henning Hauger i Hannover, han er fersk. Det samme gjelder Joshua King. Men Moa viste at det går an å gjøre det bra som fersk spiller forrige sesong.

- Hvor god er Bundesligaen målt mot Premier League?

I HANNOVER: Mohammed Abdellaoue. Foto:  AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
I HANNOVER: Mohammed Abdellaoue. Foto: AFP PHOTO / JOHANNES EISELE Vis mer

- Jeg har ikke grunnlag for å sammenlikne, men jeg tror Premier League er hakket over. Men i VM var det bare bundesligaspillere på det tyske laget, så du skjønner at det er bra nivå. Dette går i bølgedaler mellom ligaene, hvilken som er best.

Jan Åge Fjørtoft, tidligere Eintracht Frankfurt
- Dagbladet tipper Bayern München som vinner, hva er ditt topp 4-tips?

- I Tyskland er tittelforsvareren alltid favoritt. Dortmund har et meget bra utgangspunkt, og ingen forlanger at de skal vinne serien igjen. Bayern var elendige defensivt sist sesong, har brukt penger der og fått på plass Neuer. Bare fordi det er morsomt å være uenig med Dagbladet, tipper jeg at Dortmund vinner igjen. Deretter Bayern, Leverkusen og Schalke.

- Hva taler for og mot at Ståle Solbakken blir en suksess i Köln?

- Det som taler for er at Ståle har et veldig godt fotballhode, og at han er flink til å analysere situasjonen han er oppi. Men jeg ga Ståle ett råd da han ble Köln-trener: Tenk deg det verste mediepresset du er stilt overfor, og gang det med 100. Det rådet står jeg ved fortsatt. I Köln er det uforutsigbare helt forutsigbart. Det er fint med samhold innad i gruppa og hyggelig at de møtes til middag. Men i Tyskland handler alt om stormen utenfra. Det er bare en ting som hjelper, og det er å vinne kamper.

- Om Köln slår Wolfsburg i serieåpninga er alt kapteinsstyret glemt. Taper de, vil folk si at det var fordi Podolski ikke hadde kapteinsbindet. Sånn er det. Det som kan tale mot Ståle er om han undervurderer omgivelsenes makt. Jeg vet nesten ikke hvordan jeg kan forklare det. Men der norske trenere nesten blir deprimerte når en lokalavisjournalister skriver noe galt, så må du tåle 1000 ganger verre i Tyskland. Ståle er oppi en virvelvind av opplevelser og mer eller mindre usaklige skudd fra alle kanter. Jeg tror han klarer det, men hvis Köln starter med å tape noen kamper får han sparken ganske raskt.

- Norge har seks mann i Bundesligaen - hva tror du det betyr for interessen her hjemme?

I MÖNCHENGLADBACH: Håvard Nordtveit. Foto: AP Photo/Martin Meissner
I MÖNCHENGLADBACH: Håvard Nordtveit. Foto: AP Photo/Martin Meissner Vis mer

- Det er litt avhengig av hvordan de gjør det. Men hvis nordmenn oppdager tysk fotball er det veldig hyggelig, for reiseavstanden er gunstig, arenaene er fantastiske og det er 10 000 flere tilskuere i snitt per kamp enn i Premier League. Det faktum at Ståle er trener i Köln er det ultimate gjennombruddet for medieinteressen i Norge. Til sammenligning fikk ikke Jørn Andersen altfor mange notiser da han ble toppscorer i Bundesliga det året Tyskland vant VM (1990).

- Moa skaffet seg et navn i tysk fotball i fjor. Hvem av de norske nykommerne tror du har best sjanse til å gjøre det i år?

- Henning Hauger er hentet inn for å ta en plass på laget, men jeg tror ikke han går rett inn på laget. Til det var Hannover for velfungerende i fjor. Men Henning er veldig fotballklok, så jeg tror ikke det tar lang tid før han nærmer seg. Jeg tror han er nærmest av de tre nykommerne (Per Ciljan Skjelbred og Joshua King er de to andre). Ciljan drar fordel av at han er i sesong og er lenger framme formmessig, og at trener Michael Önning tilsynelatende får frie hender til å utvikle et ungt lag. Han vil helt sikkert få spilletid. King er i en utfordrerposisjon, men Borussia Mönchengladbach virker som en veldig fin utviklingsarena for ham.

Jørn Andersen, tidligere Eintracht-spiss og toppscorer i Bundesligaen
- Dagbladet tipper Bayern München som vinner, hva er ditt topp 4-tips?

- Bayern München er storfavoritt hvert år, akkurat som Manchester United pleier å være det i England. I tillegg tror jeg Dortmund og Leverkusen vil kjempe om mesterskapet.

- Hva taler for og mot at Ståle Solbakken blir en suksess i Köln?

I HANNOVER: Henning Hauger. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
I HANNOVER: Henning Hauger. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

- Det vil jeg helst ikke svare på. Det er ingen lett jobb han har tatt på seg, det blir noe helt annet enn stille og rolige Danmark, hvor han også var sjef for en toppklubb. Det er han ikke nå. Det er typisk tysk presse å henge seg opp i småting og lage problemer. Det er ikke Ståle vant til, og det vil dukke opp mange ting framover.

- Norge har seks mann i Bundesligaen - hva tror du det betyr for interessen her hjemme?

- Interessen for tysk fotball i Norge er veldig dårlig, det opplever jeg selv når jeg er hjemom. Det var en tid da det var enda flere nordmenn i Bundesligaen enn nå, og heller ikke da var det noen stor interesse. Jeg tror ikke det kommer til å skje, for Norge er et land som bare ser til England, og det vil ikke forandre seg.

- Moa skaffet seg et navn i tysk fotball i fjor. Hvem av de norske nykommerne tror du har best sjanse til å gjøre det i år?

- De får det ikke lett, noen av dem. Hauger vil nok trenge litt tid på å venne seg til nivået, og det samme tror jeg er tilfellet med Per Ciljan Skjelbred. Joshua King kjenner jeg knapt til. Det er ikke lett å komme til Tyskland fra Norge, for det er en betydelig kvalitetsforskjell.

- Men Moa greide det jo fint?

I MÖNCHENGLADBACH: Joshua King. Foto: AP Photo/Jon Super
I MÖNCHENGLADBACH: Joshua King. Foto: AP Photo/Jon Super Vis mer

- Moa var heldig som kom til et lag i medgang og med selvtillit. Da er det lett for en spiss å gjøre det bra. Vi får se hva som skjer i år, Hannover kommer ikke til å gjøre det like bra som i fjor, da mange store klubber hadde en dårlig sesong.

- Hvor god er Bundesligaen målt mot Premier League?

- Det er vanskelig å sammenligne. Det er større stjerner og mer penger i Premier League. I Tyskland driver man klubbene på en litt annen måte, og man får ikke ta i de store stjernene. Men kvaliteten stiger for hvert år. At nesten hver kamp er utsolgt betyr jo litt, det også.

i HAMBURG: Per Ciljan Skjelbred. 
Foto: Ned Alley / Scanpix
i HAMBURG: Per Ciljan Skjelbred. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer