Tenk deg en norsk EM-playoff mot Sverige

Her er status i EM-gruppene.

(Dagbladet): Med tre poeng mot Bulgaria i går kveld berget de norske landslagsgutta håpet om i det misnte å kapre tredjeplassen i gruppa H. Den plassen gir i verste fall playoffkamper mot en annen gruppetreer i november neste år.

For denne gangen har det europeiske fotballforbundet Uefa åpnet EM-sluttspillet for «halve Europa», og dermed er det langt enklere å kvalifisere seg for EM nå enn det noengang har vært.

Enkelt sagt betyr det at de to beste i hver av de ni gruppene går direkte til EM-sluttspillet. Sammen med dem går den beste treeren fra alle de ni gruppene. De åtte resterende gruppetreerne møtes til playoff.

Der vil landenes ranking avgjøre seedingen i playofftrekningen. Med Norges elendige form de siste årene betyr det nesten uansett at Norge trekkes mot en antatt bedre motstander om det skulle ende med playoff-kamper.

Favoritter i trøbbel
I Norges gruppe har allerede de to store favorittene Italia og Kroatia full pott etter tre kamper, mens Norge og Bulgaria kjemper om den gyldne tredjeplassen.

I resten av gruppene er ikke bildet like tydelig.

I gruppe A har storfavoritten Nederland fått overraskende trøbbel fra start, og innehar akkurat nå tredjeplassen som gir playoff til EM-sluttspillet. De meritterte oransje sleit seg til en sein seier over Kazakhstan i den første kvalikkampen, før de måtte bite i gresset på Island i går kveld.

Om nederlenderne mot formodning skulle forbli på tredjeplass, vil de i så fall være ethvert playofflags verste mareritt.

Tøffe tak
Gruppe B er også litt vindskjeiv etter to og tre spilte kamper. Wales topper med sju poeng, foran Israel som har to strake seire. På tredjeplassen ligger også her gruppas storfavoritt.

Etter 1-1 mot Bosnia-Hercegovina i Zenica i går står Belgia med fire poeng etter to kamper. Belgierne er heller ingen drømmemotstander dersom de skulle rote seg bort og ende på tredjeplass i gruppa. Bosnierne har hatt en skuffende start på kvaliken med hjemmetap for Kypros, målløs uavgjort mot Wales, før de fikk en opptur mot belgierne i går.

Slovakia troner på toppen av gruppe C etter tre strake seire. 2-1-seieren mot Spania imponerte en hel fotballverden, og med den formen slovakene viser er det lite som tyder på at de ikke ender på en av de to topp-plassene som gir EM-deltakelse i 2016.

I tillegg til den fryktinngytende hjemmeseieren mot Spania har slovakene slått både Ukraina og Hviterussland borte. Ukraina ser dermed ut til å være på vei mot den tredjeplassen i gruppa som gir playoff, og det er også der ukrainerne ligger plassert nå.

Gruppe D er en kraftpakke av en gruppe. Akkurat nå ligger de ferske verdensmesterne fra Tyskland på tredjeplass i den gruppa, og forblir gruppene slik de ser ut i skrivende stund kommer playoffkampene til å bli en durabelig fest.

Foran tyskerne på gruppetabellen ligger Polen og Irland, heller ikke de er spesielt enkle payoffmotstandere når den tid kommer. Polakkene sjokkerte for eksempel tyskerne med 2-0-seieren i Warszawa lørdag.

Mer avklart
I gruppe E leder England oppskriftsmessig etter tre strake seire. Litauen innehar andreplassen, mens Slovenia i øyeblikket ligger på playoff. I den gruppa har den andre favoritten, Sveits, fått en katastrofal start med to strake tap. Riktignok er 2-0-tapet mot England i åpningskampen i Basel til å leve med, men bortetapet mot Slovenia er verre å svelge.

Bortsett fra England ser gruppe E ut til å være vidåpen, der alle de andre så langt har slått hverandre og Sveits.

Hellas var den store favoritten i gruppe F, men har så skuffa så langt. Tap mot Romania i første kamp ble avløst av uavgjort mot Finland. Det setter Hellas utenfor topp tre i gruppa, men når fasiten skrives er grekerne nesten garantert blant dem som enten går direkte til EM, eller til playoff.

Akkurat nå leder Nord-Irland gruppa foran Finland. Romania er på tredjeplass. Med seier hjemme mot Nord-Irland i kveld vil derimot Hellas være helt ajour med de andre i gruppa, siden Finland og Romania også møter hverandre i kveld.

Kan bli tidenes oppgjør
Sveriges gruppe G ser ut til å bli et bikkjeslagsmål om de øverste plassene. Akkurat nå topper Østerrike foran Russland og Sverige, med Montenegro halsende rett bak. Montenegrinernes 0-0 mot elendige Liechtenstein torsdag borger derimot ikke for EM-kvalitet, og en playoff mellom Norge og Sverige ville blitt et av tidenes oppgjør.

Nå skal det legges til at både Sverige og Norge er såpass dårlig rangert at dersom begge ender på tredjeplassen blir nok ingen seedet i trekningen. Sverige ligger tre plasser over Norge på Ueafs nasjonsranking.

Den niende gruppa, gruppe I, er også vidåpen. Storfavoritten Portugal tapte åpningskampen mot Albania hjemme i Aveiro, men får sjansen til å revansjere det når de møter Danmark i Parken i kveld.

Albania topper gruppa sammen med Danmark, og de to spilte også uavgjort i Albania lørdag. Men gruppe I er steintøff med Serbia som en stor utfordrer til topp-plassene, og et Armenia som kan plukke poeng fra de fleste på en god dag.

Det er tidlig i kvaliken ennå, og fasiten får vi først om ganske nøyaktig ett år. 13. oktober 2015 spiller Norge borte mot Italia i den siste gruppespillskampen. Blir Norge blant de to beste i gruppa blir det EM-sluttspill uansett, mens tredjeplassen som kjent gir playoff eller direkte kvalifisering.

Playoffkampene til EM går mellom 12. og 17. november 2015.