BRAGD: Casper Ruud er videre til tredje runde i Paris. Der møter han Roger Federer. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
BRAGD: Casper Ruud er videre til tredje runde i Paris. Der møter han Roger Federer. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Casper Ruud klar for tredje runde i French Open

Tenk deg Martin Ødegaard fra start i El Clásico. Casper Ruud vs. Roger Federer er større

Alle gode idrettsutøvere har kjent på følelsen når brikkene virkelig begynner å falle på plass. Casper Ruud (20) er der nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Matteo Berrettini – Casper Ruud 4-6, 5-7, 3-6

FØRSTE GANG JEG hørte begrepet brukt kom det fra munnen til Nils Arne Eggen. Flytsonen! Ett enkelt ord. Ett ord som egentlig sier det meste. Om tingenes naturlige sammenfall når forutsetningene er der og det harde arbeidet ligger i bånn.

Når det du gjør føles som om det kommer av seg selv.

Først og fremst fordi du kan det.

Dernest fordi du vet du kan det, og enda bedre, ikke er redd for å bruke det

JEG SITTER MED en følelse av at det er sånn det må føles for Casper Ruud i Paris. Han kjenner på selvtilliten. Han har tatt det neste steget. Han er der nå. Endelig. Selvfølgelig ikke helt der oppe, dit er det fortsatt en betydelig bit, men så langt framme som en 20-åring fra Snarøya kan være på dette tidspunktet i karrieren, gitt satsingen og forutsetningene.

Casper Ruud er forbi stadiet der han innerst inne vet at tennisen han spiller er kan holde vann på dette nivået, det ypperste i verden, i en av tennisens fire klassikere.

Nå gjør han det.

Helt naturlig.

Fordi han behersker det.

NÅR CASPER RUUD møter Roger Federer på Roland Garros fredag 31. mai 2019 vil kampen i det store internasjonale bildet mest være som et sandkorn i tennissportens og French Opens evighet. De færreste bryr seg om en transportkamp den første uka i en Grand Slam turnering.

Alt handler om å komme seg videre til den andre uka.

Til kvartfinalen, til semifinalen og til finalen.

I DET PERSPEKTIVET er tidenes tenniskamp med en nordmann involvert – Roger Federer vs. Casper Ruud – spilt mange ganger før. I Melbourne, Paris, London og New York – kamper i tredje runde i singleklassen for menn spilles 16 ganger hvert eneste år i Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open. Men 31 mai 2019 er ikke hvert år, det er nå, og Casper Ruud er ikke hvem som helst.

Han er vår.

Han er norsk.

Det er derfor dette er så stort.

Det er tennissportens Norge-Brasil.

Større enn om Martin Ødegaard skulle spille fra start for Real Madrid i neste El Clásico.

DET SER ENKELT ut fordi det etter hvert er blitt naturlig for Casper Ruud å serve tunge prosjektiler, hamre inn drepende forehands og forsvare press og dype angrep på backhand sida. Spillet hans er endelig konkurransedyktig på det øverste nivået fordi det ligger tusenvis av stein-på-stein-timer bak det vi nå ser. For det er det dette handler om – det finnes ingen hjelpemidler på grusen i Paris, ingen smøretrailer, ikke noe gliprosjekt – selv Rafael Nadal, Novak Djokovic og Roger Federer inntok ikke scenen som ferdige produkter.

Det er bare stein på stein som gjelder.

Time etter time.

Dag ut og dag inn.

År etter år.

OG SÅ, OM talentet, ferdighetene, viljen, forsakelsen og forståelsen matcher arbeidets iherdighet; tredje runde på Roland Garros mot mannen veldig mange mener er verdens beste tennisspiller gjennom alle tider. Det er belønningen for alt det arbeidet Casper Ruud har lagt ned så langt. Den første innhøstingen. Og glem sjekken som følger (tredje runde garanterer 143 000 euro), det vil komme mange av dem, men det er ikke sikkert det blir så mange flere sjanser til å møte Roger Federer.

Det er tross alt 17 år mellom dem.

Roland Garros 2019 kan være Roger Federers siste French Open.

KAN CASPER RUUD vs. Roger Federer bli sveitserens siste kamp på Roland Garros? Kan en up and coming spiller på 20 år slå en snart 38 år gammel mann med 20 Grand Slam titler? Kan Casper Ruud slå legenden som har spilt inn nærmere 125 millioner dollar i prispenger?

Svaret er ja!

Ingenting er umulig.

Spør bare Nils Arne Eggen.

Flytsonen er et vidunderlig sted å være.

JEG SIER IKKE at det skjer. Jeg sier ikke at det er veldig sannsynlig heller. Det er tross alt Roger Federer vi snakker om. Mannen med åtte Wimbledon-titler, seks Australian Open-seirer, fem US Open-triumfer og én gevinst i Paris. Men på en god norsk dag mot en middels sveitsisk dag, om Casper Ruud opprettholder nivået og variasjonen, og gjerne også multipliserer slagene han plaget Matteo Berrettini med – de gode servene, de forbedrede returene, for ikke å snakke om de mange fryktløse forehandslagene som forteller alt om utviklingen både av slaget og selvtilliten – er ingenting umulig.

Vi slo Brasil i Marseille.

Husk det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer