Tenk heller på RBK

Dette er ikke et spørsmål om penger, men om holdning.

NÅR RBK-styreleder Ivar Koteng klasker i bordet et tenkt regnestykke på minus 30 millioner kroner for å forklare hvorfor klubben over natta måtte kvitte seg med sin daglige leder, er det i hvert fall et presist svar på at han ikke skjønner hva denne striden på Lerkendal går ut på. Dette dreier seg fortsatt ikke om tapte penger, men om tapte holdninger.

Der en verdibasert idrettsklubb som Rosenborg foreløpig har tatt seg råd til å tape ganske mange av de millionene som ble samlet opp i eiendom og goodwill gjennom gullalderen på 90-tallet, har den neppe råd til å miste seg selv.

Dypest sett er det dette RBK risikerer gjennom den plutselige vrakingen av Hroar Stjernen.

MEN pengene først.

Til Adresseavisa i dag utdyper Koteng den uenigheten med Stjernen som etter styreleders mening gjorde det umulig å ikke handle raskt:

•• I løpet av de neste tre årene kunne RBK ha tapt 30 millioner kroner.

Når slike røde tall i Norges mest spandable fotballklubb blir til en øyeblikkelig oppsigelsesgrunn, er det virkelig grunn til å sjekke nærmere. For Rosenborg har de siste årene unnet seg det meste for å ta tilbake den dominerende posisjonen i norsk klubbfotball.

Seinest på årsmøtet i 2009 samlet medlemmene seg om hente flere titalls millioner fra oppsparte midler for å vinne gullet. Det lyktes til en ekstra pris på 44 millioner kroner. Fra 2008 til 2011 gikk klubben samlet med et tap på rundt 105 millioner kroner. Så langt, så trist for en fotballklubb som ble velstående fordi den en gang i Nils Arne Eggen hadde en trener med et lyst hode og varme hender, pluss villige kamerater til å hjelpe ham på de få områdene der alle talentene ikke strakk til..

DA styreleder Ivar Koteng og daglig leder Hroar Stjernen kom i posisjon henholdsvis vinteren og våren 2012, snudde tallene. De frammøtte på siste årsmøtet i februar kunne glede seg over et rekordresultat på pluss 55, 6 millioner kroner.

Men tallene hadde sin forklaring. 2012 ble året da dagens Rosenborg-generasjon begynte å selge ut arvegodset. Nesten hele overskuddet (52,2 mill) skyldtes betaling fra hotellkongen Arthur Buckhardt for tomt på Lerkendal. Samtidig minnet inntekter på 18 millioner fra en bra sesong i Europaligaen og vel 38 millioner i spillesalg medlemmene om at fotballbransjen er en høyst variabel forretning.

NETTOPP den erkjennelsen gjør selvsagt at en profilert, vellykket forretningsmann som Koteng hele tida har ligget tett på sin daglige leder for å ha kontroll. Styrelederen hadde jo startet samarbeidet med å fortelle Stjernen at den joviale eks-hopperen slett ikke var noe førstevalg i denne jobben.

Her begynner diskusjonen om holdninger. For mens Hroar Stjernen og administrasjonen greit fulgte opp den spareplanen styret naturlig ønsket, avslører Koteng i dag et dobbelt bokholderi:

— Vi har budsjettert med minus åtte millioner i år. Prognosen fra administrasjonen viser at det kan bli 11, mens en prognose styret har gjort viser at tallet mest sannsynlig blir 13 mill. i minus, sier han til Adresseavisa.

Når et klubbstyre i Rosenborg opererer med egne prognoser for å kontrollere det tallmaterialet de får fra sin egen administrasjon, er det i seg selv et sikkert tegn på en vanstyrt klubb. Og igjen:

•• Ikke nødvendigvis i økonomi, men i holdninger.

Stoler ikke de valgte lederne på sine ansatte, er det noe de selvsagt må rydde opp i. Ikke som et hastevedtak over natta, men som en ærlig prosess der resultatet til slutt gjerne kan bli et brudd.

DET er den prosessen RBK-medlemmene nå bør sjekke opp. Sammen har de ansvaret både for alle seierne som er vunnet og alle millionene som er brukt.

Rosenborg har fortsatt en unik posisjon i norsk fotball. Det er vel fortjent. Nettopp derfor fortjener også klubben at medlemmene tar vare på de verdiene om ærlighet og kameratskap som har gitt så fine resultater.

 PRESSET UT:  Prognosene til Hroar Stjernen holdt visst ikke. I stedet laget RBK-styret sine egne tall om hvordan økonomien ville se ut. Det er en sikker måte for å ødelegge en medlemsklubb. FOTO: Steinar Kvarme / Trønder-Avisa.
PRESSET UT: Prognosene til Hroar Stjernen holdt visst ikke. I stedet laget RBK-styret sine egne tall om hvordan økonomien ville se ut. Det er en sikker måte for å ødelegge en medlemsklubb. FOTO: Steinar Kvarme / Trønder-Avisa. Vis mer