Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tenk nytt - velg Kran!

ÅLESUND (Dagbladet): Norsk idrett står foran et veivalg: Enten vil Norges største frivillige organisasjon fortsette i det tunggrodde, men sprikende sporet den har gjort hittil, eller så vil man fornye, modernisere og profesjonalisere idrettens kår. Dagbladet tror Kjell O. Kran er mannen som kan stå for denne fornyelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går startet idrettstinget i Ålesund - i et forbausende høyt tempo. Den ene viktige regelendringen etter den andre ble banket igjennom til alles tilfredshet. Er det et signal om at delegatene er lei av intriger og maktkamp? Ja, faktisk tror jeg det. Mange snakket iallfall om det i korridorene.

Men mest snakket de om morgendagens valg. Ingen av de to kandidatene har klart å opparbeide seg noen klar ledelse og det er i selv interessant når strategiene har vært så forskjellige.

Jan Jensen (56) , den erfarne skipresidenten som har gått den lange veien fra krets til forbund og idrettsstyre, har hatt en meget høy medieprofil i tunge medier som NRK, VG og Aftenposten. Han har også vinterens gullrush i Vail og Ramsau å slå i bordet med.

Kjell O. Kran (61) , konsernsjefen i NOR, har bare sendt et brev til de 164 delegatene. Han har også vært i alle medier de siste ukene, men da fordi han fikk sparken som styreformann i Statoil.

  • Det er ikke uproblematisk å gå inn for en kandidat som har hatt taushet som sitt viktigste valgspråk. For idrettens skyld kunne det vært spennende med et tredje alternativ, f.eks. en yngre karismatisk kvinnelig leder som skilte seg klart fra to aldrende menn, men den personen står altså ikke på valg i morgen.
  • Idrettsforbundet kan skryte av mange OL- og VM-medaljer, men har sakket akterut på mange andre områder: Aktiviteten i idrettslagene har sunket, anleggene er for få og for dårlige og framfor alt: Idretten trenger mer penger!

For å få mer å rutte med må idretten få et nytt forhold til samfunnet, ikke minst i forhold til næringslivet og politikerne. Idretten lever sitt eget liv utenfor Stortinget.

  • Jeg har tatt Kran på alvor og lest hans brev. Der skriver han at han ikke har ønsket å bruke media som arena for valgkamp. I går innrømmet han at det var dumt, men det går også an å tro ham når han så klart understreker at intriger og baksnakking er noe han skyr som pesten.

Hvis Kran skulle bli valgt, vil det altså bli en helt ny bedriftskultur i Idrettens Hus.

Det er fire punkter som er viktige for Kran:

1. Idretten må øke sin troverdighet i forhold til sponsorer, næringsliv og det offentlige. De som vil investere penger i idretten, må også få noe igjen.

2. Økt samfunnskontakt for å gi idrettslagene nye rammebetingelser, les: Mer penger fra kommune, fylke, stat og nye skatte- og avgiftsordninger.

3. Idretten må opptre som en profesjonell organisasjon og ikke som en tumleplass for spesielt interesserte.

4. Bedre rammevilkår for idrettslag og økt aktivitet blant barn og unge.

  • Jan Jensen mangler kompetanse i forhold til å lede et konsern med krav til omstilling og lønnsomhet. Verre er det at Jensen også har sittet flere år i idrettsstyret uten å sørge for den fornyelse idretten trenger.

Jeg har stor sans for Jensen som person. Men det er noe helt annet å lede et særforbund enn å lede en organisasjon med 1,8 millioner medlemmer.

Kran er ukonvensjonell, tøff, sta og en sjelden fugl også i næringslivet. Enten vil han lykkes, eller så vil han gå på trynet som idrettspresident.

Jeg mener det første.