Tenk om det var mot Italia...

Åge Hareide skjulte 4. juni-planene for italienske spioner, men bakhodet til Frode Johnsen fikk alle med seg. Skal vi slå Italia, må vi sannsynligvis gjøre det på dødball.

ULLEVAAL (Dagbladet): -  Enig, sier matchvinner Frode Johnsen til Dagbladet.

-  4. juni blir det tett og jevnt, og da blir dødballene enormt viktige.

Sist vi spilte landskamp, i Estland 20. april, scoret Frode Johnsen et normalt dødballmål. I går hentet han seiersmålet fra skuffen med akrobatikk, tøffhet og vilje. For det er ikke gitt at sjøl en landslagsspiller skal kaste hodet inn der andre foretrekker å trekke til seg beina.

Legger man til det faktum at RBK-spissen i tillegg hadde rundt 90 søramerikanske kilo på ryggen, blir prestasjonen enda større.

-  Jeg så ballen, sier Frode Johnsen.-  Og så stupte jeg inn der for å heade den videre ut i feltet. Men da den traff meg i bakhodet, skjønte jeg at den gikk mot mål.

Og:

-  Da jeg fikk løftet blikket, lå den der.

Italia-laget er klart

 LYKKES:  Offerviljen til Frode Johnsen ender i kampens eneste mål mot Costa Rica - og sjansen for å få spille mot Italia 4. juni er ifølge Johnsen selv fifty-fifty. Foto: Arnt E. Folvik
LYKKES: Offerviljen til Frode Johnsen ender i kampens eneste mål mot Costa Rica - og sjansen for å få spille mot Italia 4. juni er ifølge Johnsen selv fifty-fifty. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Hva Norge skal gjøre mot Italia, velger Åge Hareide å holde for seg sjøl. Likevel er det ikke veldig hemmelig. Og ser man på det laget som spilte de 36 siste minuttene på Ullevaal i går kveld - det vil si etter at Martin Andresen, Steffen Iversen og Tommy Svindal Larsen hadde forlatt banen - vil bare tre av dem starte 4. juni:

André Bergdølmo, Morten Gamst Pedersen og Jan Gunnar Solli.I tillegg kommer Thomas Myhre, John Arne Riise, Claus Lundekvam, Erik Hagen og John Carew med i førsteoppstillingen mot italienerne. Med andre ord - det var ikke mye å øve på i går kveld. Og Åge Hareide innrømmer nesten tvert at det er helt korrekt.

-  Bortsett fra et par plasser lurer jeg ikke på så veldig mye, sier han.

Med andre ord:

Åge Hareide vet hva han vil. Sannsynligvis er det dette:

Thomas Myhre, André Bergdølmo, Erik Hagen, Claus Lundekvam, John Arne Riise, Jan Gunnar Solli, Tommy Svindal Larsen, Martin Andresen, Morten Gamst Pedersen, Steffen Iversen og John Carew.

Men matchvinner Frode Johnsen er nok en av de spillerne Hareide lurer på. Sjøl sier RBK-spissen følgende om sine muligheter:

-  Jeg tror sjansene mine er 50/50. Og det mener jeg helt ærlig.

Dødball eller trylling

Får Åge Hareide den tælen og innsatsen gutta leverte mot Costa Rica, kan det bli en hyggelig kveld på Ullevaal neste lørdag. Det er nemlig ingen som må gå rundt med en forestilling om at vi skal spille ut Italia. Så det vil bli som i the good old days - det vil handle mye om dødballer.

Eller at John Carew gjør som han kan i sine beste stunder - og tryller.

-  Et godt bilde, sier Frode Johnsen.

-  Det er nok de to faktorene kampen mot Italia kommer til å handle om.

Det som var mest positivt i denne kampen, ut over at vi vant, var innsatsen, sier Åge Hareide.

Skryter av entusiasmen

Men Norge kunne produsert flere målsjanser om presisjonen fra kantene hadde vært bedre. Vi kunne skapt enda flere målsjanser om dødballene også hadde hatt større kvalitet. Og der ligger utfordringen når landslaget samles tirsdag i neste uke. Presisjonen må stå i fokus.

-  Dødballer har vært og er viktig for oss, sier Åge Hareide.-  Derfor er det, tross alt, godt å ta med seg dette seiersmålet inn mot Italia-kampen. Men det handler om mer også - det handler om mye entusiasme.

-  Og det hadde vi nok av i denne kampen.

Innimellom hadde vi nok av problemer også. Midtforsvaret valgte av en uforståelig grunn å la Costa Ricas spiss Paulo Wanchope ligge uforstyrret i mellomrommet, og den sentrale midtbanen mistet ballen i farlige posisjoner.

-  Det er riktig at det var mye å sette fingeren på. Men det er bedre å jobbe med slike ting etter en seier.

-  Nå har vi fått løftet jeg håpet på inn mot Italia-kampen.

SATSER: Frode Johnsen stikker fram hodet i mengden av bein og muskler - og innkastet fra Gamst Pedersen treffer ham i bakhodet - etter at Bård Borgersen har ryddet luftrommet.