- Tenker bare på å vinne

BUCURESTI: Romania er Øst-Europas beste lag, spiller hjemme og går til kampen med optimisme og 3- 0 over Bosnia i kval-premieren. Derfor lukter det start-trøkk mot Norge. Men Nils Johan Semb er forberedt - forberedt på alt. Fordi han allerede har spilt kampen i hodet sitt.

- Jeg har en plan, sier Norges landslagstrener til Dagbladet. - Eller to om du vil, eller tre. Og jeg har alltid det - jeg skaper alltid et bilde av en rekke forskjellige kamputviklinger inne i hodet mitt.

- Bare på den måten kan jeg vite hva jeg skal gjøre når jeg gjøre det.

Siden Drillo overtok i 1990, har Norge spilt 65 kvalifiserings- og sluttspillkamper. I 36 av dem har vi scoret det første målet. Og statistikken over disse kampene - som forteller at vi har vunnet 32 og spilt fire uavgjort - er så imponerende god at sjøl Nils Johan Semb hevet øyenbrynene i går ettermiddag.

Fordi den altså forteller at Norge aldri har tapt en avgjørende kamp verken med Drillo eller Semb når laget har scoret det første målet.

På Steua Stadion her i Bucuresti i kveld er imidlertid sansynligheten størst for at det er hjemmelaget som scorer først. Den delen av vår moderne fotballfortid - som handler om 23 kamper fordelt på tre seirer, åtte uavgjort og tolv tap - må det derfor tas hensyn til. For du regner ikke med 0- 0 slik vi har spilt seks ganger siden 1990.

Man spiller for å vinne med de tapsmulighetene det gir.

Sembs tre hovedgrep

Plan B, plan C og gjerne en plan D. Nils Johan Semb har alle eventualitetene klare før kveldens avspark. Og når han nevner alternative grep underveis for Dagbladet, gjør han det med tre ord:

  • Formasjonsendring
  • Presshøyde
  • Spillerbyttegrep

- Det er de tre hovedgrepene, sier Semb. - Kamputviklingen forteller meg når de må brukes. Og det er ikke sånn at du gjøre noe sjøl om du kommer under 0- 1. Det er måten det har skjedd på som er avgjørende.

Er Norge gode og får et mål imot, er det bare å fortsette med tro på at laget lykkes til slutt. Er veien lang til målsjanser og avslutninger, blir grepene tatt. Og på et helt konkret spørsmål om han vet hva han skal gjøre dersom den eller den eventualiteten inntreffer, svarer Nils Johan Semb krystallklart:

- Ja!

Før han skynder seg å legge til:

- Det finnes jo ingen garantier for at det virker.

Slutt på alt maset

Det som derimot kan garanteres er at stemningen i den norske troppen er enda bedre enn den var før Danmark-kampen. John Carews utlikning på overtid har gitt det løftet Semb trengte. Og på gårsdagens møte med landslaget, mens Nils Johan Semb satt midt i rommet og lirte av seg den ene høytrykksmeldinga etter den andre, sto tidligere landslagsspiller og nå støttetrener Ståle Solbakken borte i et hjørne og oppsummerte optimismen på følgende måte:

- Du trenger ikke lenger å gjøre det som er slitsomt - du trenger ikke lenger å si «faen gutter, kom igjen - dere må ta i» på treningene. Det går av seg sjøl uten mas. Og sjøl om jeg ikke har vært med lenge, tyder alt på at alle er veldig opptatte av å gjøre en god jobb. Stemningen er i hvert fall veldig offensiv.

I gårsdagens Dagbladet snakket Ole Gunnar Solskjær om hvor flink han synes Nils Johan Semb har vært til å bruke spillerne i de posisjonene de spiller på klubblagene. Sjøl i 4- 5- 1 er United-proffen mer komfortabel.

- Det er flere måter å spille 4-5- 1 på, sier Semb og tenker på det som også kan kalles 4- 4- 1- 1.

- Ett grep er jo bare å snu den sentrale trekanten på midten.

En annen og meget positiv stemningsfaktor er denne:

- Jeg merker at spillerne gleder seg, sier Nils Johan Semb.

- Vi har en veldig god balanse mellom hard jobbing, konsentrasjon og godt humør.

- I tillegg merker jeg at alle sammen virkelig tror på et godt resultat.

Uavgjort er OK

Laget som skal spille har Nils Johan Semb hatt klart i flere dager. Altså: Ingen tvil der heller. Og i samtaler med spillerne har han presentert de tre mulige resultatalternativene på følgende måte:

- Primært vil vi vinne.

  • Sekundært tar vi uavgjort som et godt resultat.

Og til slutt og det man ikke snakker så mye om:

  • Tap.

- Hvis så skulle skje, er vi alle enige om å holde den offensive og positive stemningen inn mot Bosnia-kampen på Ullevaal til onsdag. Det er viktig at vi ser disse to kampene under ett, sier Nils Johan Semb.

Med tre poeng etter høstens kamper - det vil si at vi spiller uavgjort i Bucuresti og uavgjort på Ullevaal - innrømmer Semb at EM-toget vil være gått. Med fire poeng vil vi fortsatt være der. Men tre av seks poeng på disse to kampene forutsetter imidlertid et resultat til. Semb sier:

- Da må vi også slå Luxemburg borte i den fjerde kampen. Slik at vi er med oppi der på tabellen når halvparten av kampene er spilt. Men jeg ønsker ikke å snakke så mye om det nå - jeg vil jo at vi skal ha sju poeng etter disse to kampene.

- Sjøl om vi har snakket om alternativene, tenker vi bare på å vinne.

I HUMØR: Landslagstrener Nils Johan Semb var i kjempeform på gårsdagens trening. - Jeg merker at spillerne gleder seg, sier Nils Johan Semb.