- Tenker bare på meg sjøl

KUOPIO (Dagbladet): - Konkurrentene ofrer jeg ikke en tanke. Det eneste jeg tenker på, er hva jeg skal gjøre selv, sier den tyske hoppstjernen Martin Schmitt (22) til Dagbladet foran helgas v-cuprenn i Kuopio.

Martin Schmitt

Alder: 22

Høyde: 1,81 m

Vekt: 66 kg

Klubb: FC Furtwangen

Meritter: V-cupvinner de to siste sesongene. 22 individuelle seirer. Verdensmester i storbakke og lag 1999. Vinner av skiflygings-v-cupen 1998/99. OL-sølv lag 1998.

Aktuell: Vant v-cuppremieren i Kuopio. Satser maksimalt på å beholde posisjonen som verdens beste skihopper.

De to siste sesongene vant han 21 av 55 verdenscuprenn - 10 i 1998/99, 11 sist vinter. Nå er den tyske messerSchmitten i gang med ei ny seiersrekke. I v-cuppremieren i Kuopio sist fredag var han helt overlegen. Til Tommy Ingebrigtsen på femteplass skilte det 33,6 poeng.

- Fjorårssesongen var spesiell, og blir tøff å følge opp. Målet er selvfølgelig å vinne både verdenscupen og VM, men det er det også mange andre som satser på, sier Martin Schmitt.

- Blant annet tror jeg på sterk, norsk framgang. Tommy Ingebrigtsen blir kanskje min verste konkurrent. Han kommer til å ligge blant de fem beste.

Ekstrem

Som skihopper er 22-åringen fra Tannheim helt ekstrem.

- De tre viktigste egenskapene mine er talent, evnen til å trene riktig og topp konsentrasjon. For å gjøre jobben i bakken, er det viktig at apparatet rundt meg fungerer. Jeg har også egen manager. Østerrikeren Harti Weirather (verdensmester i utfor så seint som i 1982) tar seg blant annet av alle intervjuavtalene mine - bortsett fra akkurat dette, sier Martin Schmitt muntert.

Tjener 30 mill.

Glimrende teknikk, solid fysikk og tøffhet er tre andre karakteristikker på verdens beste skihopper. Forstå-seg-påerne mener at han tjener 30 millioner kroner i året på skihoppingen.

Selv vil han ikke si noen verdens ting om den personlige økonomien.

- Jeg snakker aldri om penger. Men jeg har fire sponsorer som alle bidrar med sitt:

- Milka, Telegate, S. Oliver og RTL (TV), sier Martin Schmitt.

Han vet heller ikke hva han skal gjøre etter hoppkarrieren.

- Det får tida vise. Håpet er å kunne kjempe i toppen i mange år framover, sier Martin Schmitt.

Detaljorientert

Han er tysker på sin hals, og kanskje den mest detaljorienterte av samtlige i det internasjonale hoppsirkuset.

  • Kostholdet er nøye utstudert.
  • Før han tar i bruk nye ski og hoppdresser, bruker han alltid masse tid på å sjekke at alt er som det skal være.
  • Før han setter utfor i bakken, jobber han hardt for å eliminere flest mulig tilfeldigheter.

- Jeg prøver alltid å være best mulig forberedt. Før rennene finner jeg meg alltid et rolig sted hvor jeg kan være alene med tankene mine, sier Martin Schmitt.

Sårbar

Noen mener han er et konsentrasjonsfenomen, og hopper som i trance de gangene han lykkes 100 prosent. Samtidig gjør A4-livet ham sårbar under dårlige forhold i bakken. Det fikk vi blant annet se i Vikersund-VM i februar, da vind og rot gjorde at det måtte arrangeres mandagsrenn for å kåre en verdensmester (Sven Hannawald).

I stedet for å konsentrere seg om sitt, brukte Martin Schmitt tida til å gå i bresjen for en meget omdiskutert løperstreik.

- Martins svakhet er at han lett mister hodet når det koker rundt ham, og han ikke lenger har full kontroll. Det skjedde også da det plutselig begynte å snø under skiflygingen i Kulm helga etter Vikersund. Han er en fantastisk skihopper, men også tysker på godt og vondt. Ordnung muss sein, sier landslagssjef Hroar Stjernen til Dagbladet.

<B>HOPPMILLIONÆR:</B> Martin Schmitt på vei mot utklassingsseier i v-cuppremieren sist fredag.