OVERRASKELSEN: Gullvinner Dario Cologna (bak Petter Northug junior) og sølvvinner Pietro Piller-Cottrer trodde nesten ikke sine egne øyne da de så nordmannen gå inn til 41. plass.
Foto: ARNT E. FOLVIK
OVERRASKELSEN: Gullvinner Dario Cologna (bak Petter Northug junior) og sølvvinner Pietro Piller-Cottrer trodde nesten ikke sine egne øyne da de så nordmannen gå inn til 41. plass. Foto: ARNT E. FOLVIKVis mer

- Tenker først på å slå Northug, så de andre

Cologna og Piller-Cottrer skjønner ingenting av Petter-kollapsen.

||| WHISTLER/OSLO (Dagbladet): Medaljevinnerne på dagens 15 kilometer fristil fikk bakoversveis da de så verdenscupleder Petter Northug stabbe inn til 41. plass i OL-åpningen for langrennsherrene i kveld.

Northug gikk i mål over 2 minutter bak olympisk mester Dario Cologna, og slo eksempelvis australske Ben Sim med skarve ni sekunder.

Etterpå visste ikke nordmannen helt om han kunne peke på formen eller kanskje helst skiene som forklaring, og sølvvinner Pietro Piller-Cottrer er like forbauset over Northugs kollaps.

Tenker først på Petter
- Jeg er veldig overrasket. Jeg sjekket resultatene, og 41. plass er ikke vanlig for Northug. Alle vi i det italienske laget tenker først at vi må slå ham, så de andre. Det er en stor overraskelse, sier Piller Cottrer.

Sveitsiske Cologna, som gikk kanskje sitt beste løp i karrieren i dag, sliter også med å forstå Northugs nedtur.

- Selvfølgelig er jeg også overrasket. Han har vunnet mange renn hele sesongen, og han var den store favoritten, sier han.

- Jeg vet ikke hva som skjedde. Men jeg tror Northug har en veldig god sjanse i fellesstartene, mener gullvinneren.

Stor sveitsisk dag
Colognas gull fortsatte samtidig den sveitsiske knallåpningen på OL i Vancouver, etter at Didier Defago tok Sveits' andre gull foran Aksel Lund Svindal tidligere på dagen.

- Dette er stort for Sveits. Vi har alltid vært en stor vinteridrettsnasjon. Før rennet så jeg Didier Defago vinner utforrennet, og det inspirerte meg, sier Cologna.

- Jeg hadde god følelse og gode ski, og jeg hadde godt fraspark helt til mål. Jeg prøvde å ikke ta ut for mye tidlig, sier han.

Også Pietro Piller Cottrer var storfornøyd med sølvet.

— Å få sølvet bak en stor idrettsmann som Cologna er gull for meg, sier italieneren.

Lukas Bauer tok bronsen, og tror det bare er begynnelsen.

— Jeg regnet med å kunne konkurrere med de beste og få en medalje. Nå når jeg har bronse vil jeg kjempe om gull i de neste rennene, sier tsjekkeren ifølge NTB.