- Tenker ikke på hvordan kroppen er om 20 år

Katja ofrer alt for VM.

TOPPIDRETTSSENTERET (Dagbladet.no): For to år siden var Katja Nyberg en av mange spillere som gikk glipp av VM i St. Petersburg på grunn av skader.

I fjor forsvant hun ut av EM i åpningskampen.

Og også denne høsten har hun slitt, men nå er hun tilbake etter ryggskaden. Akkurat i tide. Forhåpentligvis.

- Men jeg tar ingenting for gitt, sier Nyberg.

Fortrenger ringvirkningene

Planen nå er at hun skal spille i Møbelringen Cup til helga, og hvis det går bra blir hun med til VM i Frankrike.

Høydepunktet i landslagskarrieren hennes kom i 2004, da hun ble europamester i Ungarn. Siden har det vært langt mellom de gode stundene med flagget på brystet.

Derfor er hun villig til å strekke seg langt for å bli klar til dette mesterskapet.

IKKE SLIK: Katja Nyberg og Gro Hammerseng synes det er kjedelig å se landslaget spill og notere statistikk. Gro er klar til VM og nå ser det ut til å gå bra for Katja også. Foto: CLAUS FISKER/SCANPIX
IKKE SLIK: Katja Nyberg og Gro Hammerseng synes det er kjedelig å se landslaget spill og notere statistikk. Gro er klar til VM og nå ser det ut til å gå bra for Katja også. Foto: CLAUS FISKER/SCANPIX Vis mer

- Tenker du på at du ofrer mye for å bli klar til VM?

- Så lenge jeg våkner om morgenen og kan gå, går det nok bra. Jeg føler meg frisk i kroppen nå, men vet ikke hvordan det vil være om 20 år. Jeg mener uansett det er verdt det, for jeg føler meg priviligert som får lov til å oppleve så mye, sier Nyberg til Dagbladet.no.

Imponerer Gro

Samboer og lagkamerat Gro Hammerseng er mektig imponert over hvordan Katja har taklet skadene og den ifølge henne selv «gørrkjedelige opptreningen».

- Jeg må innrømme at jeg ikke helt trodde hun skulle bli klar til VM for noen uker siden, men hun har taklet dette veldig bra og vært disiplinert, sier Hammerseng til Dagbladet.no.

- Det var veldig tungt da det så som verst ut og det gikk mot operasjon, men nå ser det lovende ut. Og ingenting er bedre enn det, sier landslagskapteinen, som selv kan spille for fullt.

Også landslagssjef Marit Breivik er optimist nå.

- Hun kan trene for fullt nå, og fortsetter det sånn blir det garantert VM på Katja.

Vil prestere

De neste dagene vil avgjøre om ryggen hennes tåler det tøffe kampprogrammet som venter i Lyon, sannssynligvis Metx og forhåpentligvis Paris.

- Jeg må gi maks hele tida. Det går ikke an å holde tilbake, for da blir du i hvert fall skadet.

Selv om Katja nå sier at hun er villig til å trosse smerter og slitasje på kroppen som hun kan slite med i framtida, vil hun ikke være med til VM for enhver pris. Hun setter seg bare på flyet nedover hvis hun føler hun har noe å bidra med.

- Jeg sier i fra hvis jeg mener at jeg ikke kan prestere. Jeg er ikke interessert i å være med bare for turens skyld.

Viktig servitør

- Føler du at det er noe i spillet ditt som mangler fortsatt?

- Skuddet er jo alltid en mangelvare, sier Nyberg og ler.

Det er selvsagt bare tull, for skuddet hennes er svært godt - men det kan ta litt tid før det er på topp igjen. Like viktig for Norge som skuddene til Katja er alle framspillene. Hun er en lur rev som svært ofte er nest sist på ballen før scoringer.

- Jeg mangler også litt på samspillet, siden jeg ikke har spilt så mye som jeg kunne ønsket i høst.

Fredag kveld får vi de første svarene på hvordan det går. Da spiller Norge mot VM-motstander Angola i Sandefjord.

KORT EM: Det var ikke mange minuttene Katja Nyberg fikk med seg av EM for et år siden. Hun forsvant ut av mesterskapet i den første kampen.