- Tenker på dagene jeg egentlig ikke ville holde på med det her lenger

Therese Johaug er verdensmester for første gang på fire år. Etter gulløpet var hun takknemlig for hjelpen hun har fått mens hun var utestengt.

LANG VEI TILBAKE: Therese Johaug måtte tørke noen tårer da hun tok steget øverst på pallen lørdag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
LANG VEI TILBAKE: Therese Johaug måtte tørke noen tårer da hun tok steget øverst på pallen lørdag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Det ble den perfekte mesterskapsreturen for Therese Johaug i Seefeld. 15 kilometer med skibytte ble som en parademarsj.

Johaug passerte målstreken aller først, et minutt foran lagvenninna Ingvild Flugstad Østberg.

1457 dager er gått siden hun tok sitt forrige VM-gull på den avsluttende tremila i Falun.

- At jeg nå skal få lov til å gå et mesterskap, kjenne på mesterskapsfølelsen og ikke minst få passere målstreken først er en drøm som går i oppfyllelse, sier Johaug.

- Tankene går til alt man har vært gjennom, alt man har lagt ned av trening og til alt fra hvor mørke dagene har vært enkelte dager de siste to åra hvor man har kjent på at man egentlig ikke har lyst til å drive med det her lenger, til at jeg nå står her i dag og er stolt over at man har kommet gjennom den tøffe perioden, forteller 30-åringen.

Et fåtall mennesker har stått Johaug nær gjennom utestengelsen. Familien med mor og far og broren Karstein, kjæresten Nils Jakob Hoff, trener Pål Gunnar Mikkelsplass og manager Jørn Ernst, i tillegg til en liten vennekrets, har alltid vært tett på Johaug og sammen har de jobbet seg gjennom nedturene som kom i de to åra Johaug var utestengt. Johaug var ikke sein med å takke dem etter gullet.

- Ikke minst tenker jeg på de personene som har vært tett på meg og hjulpet meg gjennom det her og virkelig fått meg inspirert til å bli en bedre skiløper. Jeg er utrolig heldig som har en så fantastisk familie, en så fantastisk kjæreste og jentene på laget og det norske støtteapparatet og teamet i Johaug.

HIGH FIVE: Johaug og Ingvild Flugstad Østberg sikret dobbelt norsk. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
HIGH FIVE: Johaug og Ingvild Flugstad Østberg sikret dobbelt norsk. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Leppekrem og utestengelse

Forhistorien kjenner alle. Et sår på overleppa på samling i Seiser Alm skal ha vært årsaken til dopingsaken som slo ned som et sjokk. En leppekrem, trofodermin, som inneholdt det anabole steroidet clostebol, ble smurt på for å lege leppa.

Halvannen måned seinere var Johaug tatt for doping. Johaug og landslaget fortalte hva som var bakgrunnen. Den norske landslagslegen Fredrik Bendiksen gikk av. Det var han som skal ha kjøpt inn kremen på et lokalt apotek i Livigno.

Johaug fikk en straff på 13 måneder og var knust da hun skjønte at VM i Lahti gikk fløyten.

- Jeg er helt knust. Situasjonen er for meg helt ubeskrivelig. Det finnes ikke ord som beskriver hvor jævlig jeg har hatt det i ei uke nå. Jeg skal fortelle alt som har skjedd. Jeg skal sitte rakrygget, for jeg har null skyld i denne saken, sa Johaug da.

I november 2017 skulle hun være tilbake på landslaget. Men FIS ga seg ikke. Saken ble anket til Idrettens voldgiftsrett i Sveits. De ønsket en strengere straff for den norske skistjerna.

Så skjedde det ingen i Johaugs camp hadde forventet. I slutten av august 2017 ble det kjent at Johaug ikke bare mistet VM i Lahti, men at FIS-anken førte til forlenget straff på 18 måneder. Det gjorde at Johaug gikk glipp av enda en sesong og dermed også OL i Pyeongchang.

Etter å ha tenkt seg om en ukes tid valgte Johaug å ikke anke dommen. Johaug måtte gå på ennå en sesong uten konkurranser. Det som skulle være en siste sesong sammen med Marit Bjørgen, ble det aldri noe av. De to venninnene fikk ikke konkurrert mer med hverandre etter 2014/2015-sesongen.

Treningen ble gjort, i tett samarbeid med broren Karstein og trener Pål Gunnar Mikkelsplass. Så godt var samarbeidet med den tidligere verdensmesteren i stafett at Johaug fikk ham med seg videre inn i landslagssystemet da hun igjen var tilbake på landslaget forrige vår.

Allerede i fjor la de gulllplanene for Seefeld, mens konkurrentene kjempet om gull i Pyeongchang var Johaug og finsiktet VM-løypene.

- Ja, jeg var her nede i Seefeld i to omganger, en gang i februar og en i mars, hvor jeg gikk testløp 10 kilometer klassisk og testløp duatlon. Jeg har hatt løypene her i hodet i treningsarbeidet det siste året og har visst nøyaktig hva som har vært mine svakheter og hva jeg må bli bedre på, og mine sterke sider der jeg kan gjøre mine taktiske valg. Jeg synes det gikk til punkt og prikke på klassisken i dag, sier Johaug etter gulløpet.

Tøff høst

Høsten som gikk har vært alt annet enn enkel for Johaug og resten av landslagsmiljøet. Først var det tidligere landslagsløper og venninne Vibeke Skofterud som gikk bort i begynnelsen av august. Sorgen var stor for det tragiske dødsfallet til den sprudlende glade Slitu-jenta. De norske landslagskvinnene avbrøt en treningssamling i Torsby i Sverige for å reise i begravelsen.

En måned seinere var landslaget på samling i høyden i italienske Livigno. Der kom en ny tragisk beskjed. Ida Eide var død. Eide hadde tette bånd til hele landslaget, ikke bare som søster av Mari.

Som jevngamle konkurrenter i skiløypa hadde Ida og Therese Johaug blitt svært nære venner. Denne sommeren hadde de feiret 30-årsdagene sine i fellesskap.

Sorgen var enorm. Johaug brukte resten av høydesamlingen til å samle seg, brukte treningsøktene som sorgterapi, for å få tankene over på noe annet. Treningsmengden måtte justeres.

HYLTE OG SKREK: Dagbladet TV så Sjur Røthes gull-løp sammen med Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg. Video: Fredrik Stuve/Dagbladet. Vis mer

Utviklet seg

Gjennom utallige treningsøkter sammen med lillebror Karstein har Johaug utviklet seg videre som skiløper gjennom åra hun har vært utestengt. Særlig har hun tatt store steg, der langrenn var på vei da hun forsvant i 2016.

Stakerevolusjonen var da på sitt mest voldsomme, med herrenes løp vunnet med blanke ski og ren staking. I Johaugs fravær har det blitt innført stakefrie soner, og løpere som Bolsjunov og Niskanen har skapt en renessanse for disiplinen.

Likevel har Johaug skaffet seg et nytt våpen på de lengre distansene. Konkurrentene kan ikke lengre slappe litt av i de lettere partiene. Nå er Johaug også av de aller, aller beste til å holde høy fart i staking.

30-åringen skaper en helt annen kraft i stakepartiene, sammenliknet med hva hun hadde før.

Herjer med konkurrentene

Før verdenscupcomebacket i Ruka var Johaug usikker på hvordan hun skulle bli mottatt av sine utenlandske konkurrenter og fans. På plass i Seefeld sier Johaug at det har gått bedre enn hun selv hadde håpet.

- Det har vært en enorm mottakelse fra første verdenscuprenn jeg gikk i Ruka. Jeg kjenner det er godt å sitte her i dag og kjenne at jeg har gjort unna de skirennene før jul. Når jeg fikk den opplevelsen jeg fikk der, får man en større trygghet og selvtillit. Jeg føler at ting har roet seg nå, jeg har kunnet slippe ned skuldrene og fokusere på å gå fort på ski, sa Johaug i går.

I vinter har hun vært fullstendig overlegen. De svenske utfordrerne Ebba Andersson og Charlotte Kalla var ganske nær i sesongstarten i Ruka og på Lillehammer. Derfra og til VM har det aldri vært noen tvil om hvem som er verdens beste kvinnelige skiløper.

Johaug har også vist at hun er blitt moden og bevisst på egen kropp og belastning. Der hun før har deltatt i omtrent hvert eneste renn i verdenscupsesongen, har hun for første gang valgt å droppe Tour de Ski. Totalbelastningen med oppmerksomheten rundt comebacket var så stort at hun trengte mer hvile.

Etter nyttår har det sett ut som et meget fornuftig valg. Johaug har vært mer suveren enn noensinne i Otepää, Ulricehamn og NM.

Mange stusset litt på Johaugs målsetting om en VM-medalje individuelt. Nå har hun i alle fall nådd den. Johaug er tilbake på toppen.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer