- Tenkte det kom til å bli helt forferdelig

Landslagsspiller Yttergård Jenssen fryktet det tyske profflivet.

KAISERSLAUTERN (Dagbladet): Bare 17 år gammel debuterte Ruben Yttergård Jenssen (25) i Tippeligaen. Siden den gang har han etablert seg som en av Norges beste fotballspillere. Valget om å forlate barndomsklubben Tromsø tok han likevel ikke før i sommer - åtte sesonger seinere. Ikke lenge etter begynte den hjemmekjære 25-åringen å grue seg for å flytte til Tyskland.

- Det ble skummelt med en gang jeg begynte å pakke. Jeg tenkte det kom til å bli helt forferdelig - at spillergruppa ville være veldig vanskelig, forteller Yttegård Jenssen.

Overrasket Dagbladet møter den ferske utelandsproffen på mektige Fritz-Walter-Stadion. Kaiserslauterns hjemmearena rommer nesten 50 000 tilskuere. Det er omtrent halve byens befolkning. Selv på Tysklands nest øverste nivå fylles den til randen flere ganger i løpet av sesongen. På treningene møter hundrevis opp hver dag for å få et glimt av heltene sine.

PROFFDRØMMEN: Etter fire uker har Ruben Yttegård Jenssen funnet seg godt til rette i tyske Kaiserslautern. Den hvite Lexusen er kjøpt, mens huset to kilometer fra stadionanlegget leies. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PROFFDRØMMEN: Etter fire uker har Ruben Yttegård Jenssen funnet seg godt til rette i tyske Kaiserslautern. Den hvite Lexusen er kjøpt, mens huset to kilometer fra stadionanlegget leies. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg ble overrasket over hvor stor klubben er. Det er en voldsom interesse. I Tromsø var vi en familie. Her er fotball stor business. Trøkket og presset er enormt.

Møtet med sine nye lagkamerater overgikk også all forventning. Frykten for en gjeng med sterke og spesielle personligheter var ubegrunnet.

REKLAME: 25-åringen har fått klar beskjed om at klubbens hovedsponsor må være med på alle bilder. Derfor får spillerne utdelt klistermerker av logoen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
REKLAME: 25-åringen har fått klar beskjed om at klubbens hovedsponsor må være med på alle bilder. Derfor får spillerne utdelt klistermerker av logoen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er de samme typene som i Norge. Jeg har fått flere venner, og trives kjempegodt. Folk er veldig hyggelige, slår Yttegård Jenssen fast.

Ønsket må være sterkt Den største forskjellen fra Tromsø er treningshverdagen. Med 30 millioner euro i budsjett, skal det ikke stå på det opprykksjagende lagets fysiske form når serien avgjøres neste vår. Trener Franco Foda har kjørt spillerne knallhardt gjennom to økter om dagen den siste måneden. Det er ingen bønn. Etter en formiddagstrening full av beintøffe intervaller, fikk laget beskjed om å spille kamp på kvelden. Samtlige var utslitt, og klarte knapt å bevege seg. Resultatet ble 3-2-tap mot et lokalt fjerdedivisjonslag, fulgt av straffetrening morgenen etter.

- Det har vært utfordrende. Ingen tvil om det. I perioder har jeg tenkt «fy faen, dette er tøft». Da jeg var i Tromsø ønsket jeg å komme ut av komfortsonen. Det får jeg virkelig gjort her. Du må virkelig ville det, sier Yttergård Jenssen.

Godt valg Ballfordeleren har aldri angret på overgangen til den tradisjonsrike klubben. Han ga heller ikke opp da beina føltes som murstein og smaken i munnen nærmest konstant minnet om blod de første ukene. Belønningen fikk han i form av debuten i 2. Bundesliga fredag for halvannen uke siden, da han var med å sikre lagets andre seier etter to kamper.

NYTT LIV: I desember giftet Yttergård Jenssen seg med Maria Evertsen Berg. Sammen med hunden Nala (2.5 år) har de nå startet en ny epoke i livet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NYTT LIV: I desember giftet Yttergård Jenssen seg med Maria Evertsen Berg. Sammen med hunden Nala (2.5 år) har de nå startet en ny epoke i livet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Rammene rundt kampene er noe helt annet enn det jeg er vant til. Det var veldig artig. Jeg gleder meg allerede til den neste! Det blir topp show, sier Yttergård Jenssen, som kjemper intenst med tre andre landslagsspillere om Kaiserslauterns to sentrale midtbaneplasser.

Mange tilbud Sommeren 2011 forsøkte Vitesse Arnhem å kjøpe den daværende Tromsø-juvelen. Klubben sa nei, men ønsket om å prøve seg i utlandet vært sterkt siden. Av hensyn til seg selv, kona Maria Evertsen Berg og hunden Nala (2.5 år), avviste han imidlertid selv flere beilere fra Øst-Europa og Skandinavia, før Kaiserslautern kom på banen.

- Jeg gikk bare rundt og ventet på det riktige tilbudet. De andre var ikke utfordrende nok med tanke på språk og kultur. At det var en by og et land vi kunne trives i alle sammen, var viktig. Det er absolutt Tyskland og Kaiserslautern.

TRIVES: Det er mange koselige caféer i sentrum av byen. At det var et kulturelt sted, var viktig for Yttergård Jenssens valg om å flytte til Tyskland. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRIVES: Det er mange koselige caféer i sentrum av byen. At det var et kulturelt sted, var viktig for Yttergård Jenssens valg om å flytte til Tyskland. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

At han ukentlig spiller på et nivå som han mener er tempomessig høyere enn i Tippeligaen, er også tilfredstillende. Han har likevel et ønske om å ta ytterligere steg allerede neste sesong.

- Min store ambisjon er å rykke opp. Det ville vært en fantastisk opplevelse, sier Yttergård Jenssen.

EN NY VERDEN: Kaiserslautern spiller hjemmekampene på mektige Fritz-Walter-Stadion. Kapasiteten er 48 500.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
EN NY VERDEN: Kaiserslautern spiller hjemmekampene på mektige Fritz-Walter-Stadion. Kapasiteten er 48 500. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer