Tenn på og gå videre!

Ikke noe er bedre enn at OL-fakkelen får lyse helt fram til Beijing. Det gir mest mulig snakk om alt kineserne helst ikke vil prate om.

DEN LANGE fakkelstafetten mot Kina er blitt det de kinesiske myndighetene minst av alt ønsket:

• • En daglig påminnelse om hvorfor høstens olympiske lek i Beijing kaster skygger som er mye større enn det som kan holdes unna lyset fra en enslig OL-fakkel.

Slik er dag etter dag med demonstrasjoner og krav om boikott, egentlig et bra argument for å være med på alle seremoniene og all pompøsiteten som følger med de olympiske lekene. For riktig brukt er det mye godt lys fra en OL-fakkel.

PÅ BARE noen uker er for eksempel Tibet-spørsmålet blitt belyst langt bredere og grundigere enn noen gang i medier verden rundt.

Den nesten glemte okkupasjonen har fått en oppmerksomhet som selv den sterkeste kommersielle oppmerksomhetssøker knapt hadde hatt råd til å kjøpe seg.

Med OL har Tibet-forkjemperne fått muligheten tilnærmet gratis, om det går an å bruke et sånt uttrykk rett etter en indre protest i landet som kostet både mot og menneskeliv.

SELVSAGT HAR DE kinesiske myndighetenes primitive nedslakting av denne motstanden bidratt til at de fleste av oss vil søke enda mer kunnskap om hvorfor det er så viktig å kneble Tibets selvstendighet.

Rent omdømme-messig har kineserne foreløpig gjort det meste feil ved først å stramme til den generelle informasjonsflyten fra nasjonale og internasjonale reportere i hele landet og så slå ned opprøret i det de betrakter som den tibetanske provinsen med rå makt.

NYE TUMULTER: Tibet-støtten fortsatte i Paris i dag, da demonstranter inntok fakkelstafetten. Foto: SCANPIX
NYE TUMULTER: Tibet-støtten fortsatte i Paris i dag, da demonstranter inntok fakkelstafetten. Foto: SCANPIX Vis mer

Hvor viktig den kinesiske ledelsen vurderer sitt internasjonale omdømme, vet vi egentlig lite om.

Kanskje er hele dette gigantarrangementet opprinnelig mer tenkt som indremedisin; en bekreftelse av egen nasjonal verdi slik også vi brukte vårt eget nusselige vinter-OL på Lillehammer i 1994.

FORELØPIG er det ikke mye nusselig over den kinesiske varianten, men vi skal være forsiktige med å kaste oss på voldsspiralen. Dagens angrep på rullestolbrukeren med OL-fakkelen i Paris er ikke noe pent syn.

Voldsbruk på én side utfordrer også selve metodene på den andre. Det blir neste oppgave i oppmerksomhets-føljetongen om Beijing-OL idet fakkelen nå sendes videre mot nye menneskeskapte vindkast i San Fransisco.

Justeringen av virkemidlene er til å løse dersom ikke \'Reportere uten grenser\', organisasjonen bak flere av demonstrasjonene, selv mister kontrollen over det effektive virkemiddelet de har fått i denne lange fakkelstafetten.

Da blir det langt verre å nå målet; det å få de kinesiske myndighetene til å ta selvkritikk både på okkupasjonen av Tibet og de gjennomgående bruddene på menneskerettighetene.

FOR EN TING er å dominere det verdensomfattende mediebildet i månedene fram til OL-start; noe ganske annet å påvirke en overgang til bedre tider for menneskeartens mest tallrike folkeslag.

Mye kan skjules i dette spennet mellom global oppmerksomhet og kinesisk hverdag. For de ulike regjeringene kan det være sikkerhets- eller handelspolitiske baktanker, penger for næringslivet eller den behagelige likegyldighet for mange av oss.

Tenn på og gå videre!

Vi vet nok best selv hvor taktisk vi tenker i etiske problemstillinger som denne, og når det gjelder hva som egentlig lønner seg i boikottspørsmålet kommer det ikke noe fasitsvar etter at ilden slukkes for godt.

INNTIL VIDERE kan vi se at OL er blitt et så bredt kulturbærende arrangement at det uansett er egnet til å løfte fram viktigere spørsmål enn hvilken nasjon som vinner flest medaljer.

Det gjør sannsynligvis kineserne selv.

Så får vi se hva disse medaljene egentlig er verdt etter at fakkelstafetten definitivt er tapt.

FORTSETT STAFETTEN: Tenn på igjen og fortsett mot Beijing, mener Dagbladet.nos kommentator Esten O. Sæther. Bare slik kan vi holde fokuset på det kineserne ikke vil snakke om.
SLUKKET: Hele tre ganger i dag slukket OL-fakkelen, men det skal ha vært funksjonærer og ikke demonstranter som sørget for at ilden slukket.