Jelena Dokic' selvbiografi Unbreakable

Tennis-stjerna avslører farens mishandling i ny bok: - Det skjedde nesten hver dag

I boka Unbreakable forteller den tidligere tennisstjernen Jelena Dokic om farens grufulle mishandling.

BLE MISHANDLET: I boka Unbreakable forteller Jelena Dokic om hvordan faren Damir Dokic mishandlet henne på det groveste. Foto: Mike Egerton / PA Photos / Kieran Doherty / Reuters / NTB Scanpix
BLE MISHANDLET: I boka Unbreakable forteller Jelena Dokic om hvordan faren Damir Dokic mishandlet henne på det groveste. Foto: Mike Egerton / PA Photos / Kieran Doherty / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Når jeg taper blir faren min rasende. Jeg taper sjelden, men når jeg gjør det er konsekvensene brutale. Konsekvensene nå er ofte belteslag. Jeg kan se at han har bestemt at det å fike og slå ikke er en stor nok straff, skriver Jelena Dokic (34).«»

I boka Unbreakable forteller den tidligere tennisstjernen om faren Damir Dokic' grufulle mishandling av henne. Et utdrag av boka er gjengitt av avisa The Sunday Telegraph.

Boka har sendt sjokkbølger gjennom hele den australske sportsverdenen.

- Det var opprørende å lese. Jeg satt på flyet i morges og forsøkte å lese boka, men samtidig ikke gråte mens jeg leste den, sier den tidligere australske nettballkapteinen Liz Ellis til Channel Nine’s Sports Sunday.

- Slått bevisstløs

I boka skriver Jelena Dokic at hun regelmessig ble slått av faren med et belte eller en hard støvel. Én gang så brutalt at hun ble bevisstløs.

Hun ble også misbrukt verbalt og kalt «hore» av faren regelmessig.

- Bankingen skjedde nesten hver dag, men jeg slet også med det emosjonelle. Ikke bare den fysiske smerten, men den emosjonelle - det var den som gjorde vondest. Når du er 11-12 år og får høre alle disse fryktelige tingene. Det var vanskelig for meg, sier Dokic til The Sunday Telegraph.

Saken fortsetter under bildet.

FIKK STØTTE: Jelena Dokic fikk støtte av fansen under en kamp i 2006. Da hadde faren truet med å kidknappe henne. Foto: William West / AFP Photo / NTB Scanpix.
FIKK STØTTE: Jelena Dokic fikk støtte av fansen under en kamp i 2006. Da hadde faren truet med å kidknappe henne. Foto: William West / AFP Photo / NTB Scanpix. Vis mer

Måtte sove på tennisbanen

Ifølge Dokic var det hele en kalkulert strategi av faren for å gjøre henne til verdens beste tennisspiller.

I 2000 nådde hun semifinalen i Wimbledon som 17-åring.

Tapet overfor Lindsay Davenport gjorde at faren nektet henne å komme tilbake til hotellrommet som hun betalte for.

- Det var ett av de verste øyeblikkene for meg. Hvis jeg måtte velge ett. Hvis du tvinges til å sove ved tennisbanene ..., gjenforteller Dokic.

Misbruket varte fra da hun var seks år - da hun startet å spille tennis - til hun flyktet fra faren da hun var 19 år.

Polariserende figur

- Jeg føler med Jelena fordi alle snudde henne ryggen også. Hun fikk gjennomgå av sin gale far, men også av oss, sier radioverten Brendan Jones, ifølge News.com.au.

Ifølge det australske nettstedet var Jelena Dokic en polariserende figur i australsk sport. Hun fikk ikke beundringen og støtten som mange andre utøvere fikk, utvilsomt også på grunn av farens atferd.

- Hvor mange av oss tenkte: «Jelena Dokic, hva? Hun er bare bortskjemt». Men det stakkars barnet led og jeg synes så synd på henne, sier Jones videre.

Saken fortsetter under lenken

Tvunget til å endre nasjonalitet

I Unbreakable skriver Dokic også at faren Dakic var full under flere av turneringene.

Under Wimbledon 2000 - da han allerede hadde fått kallenavnet «tennisfaren fra helvete» - ble han pågrepet av politiet etter å ha knust telefonen til en journalist, ifølge The Guardian.

Han ble utestengt i seks måneder, men samme år tvang han datteren til å bytte til jugoslavisk statsborgerskap.

DEN SERBISKE RETTEN: Damir Dokic. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB Scanpix.
DEN SERBISKE RETTEN: Damir Dokic. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB Scanpix. Vis mer

- Hvis jeg kunne gått tilbake i tid ville jeg endret det at han tvang meg til å spille for Jugoslavia. Jeg spilte for Australia igjen noen år seinere, men så mye skade var gjort, sier Dokic til The Sunday Telegraph.

I 2002 var hun rangert som den fjerde beste tennisspilleren i verden.

I fengsel

I 2009 ble Damir Dokic pågrepet etter å ha fortalt serbiske medier om at han hadde planer om drepe den australske ambassadøren Clare Bergin i Beograd.

- Jeg er en krigsveteran og skal drepe henne med en granatkaster, skal Damir Dokic ha sagt ifølge The Telegraph.

Ifølge den britiske avisa var dette for å stoppe australske medier fra å skrive om hans misbruk av datteren mens han var hennes tennistrener.

Da politiet arresterte Damir Dokic fant de blant annet to spikerbomber, 20 patroner, sju jaktrifler og én pistol.

Han fikk en fengselsdom på femten måneder.

  • Jelena Dokic har skrevet boka Unbreakable i samarbeid med Jessica Halloran.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer