Tennis-teknologi kan innta fotball

I framtida kan elektronikken gi svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Sjøl under det konservative tennisstevnet Wimbledon, ble elektronikken i år tatt i bruk for av avgjøre om baller var inne eller ute.

Verdensener Roger Federer er en av dem som både har tjent og tapt poeng på systemet, men han er uansett sterkt kritisk til teknologiens inntog.

Nå tar det engelske fotballforbundet likevel sjansen på teste den såkalte Hawk-Eye-løsningen på sine arenaer.

- Kun tilgjengelig for dommer

I første omgang vil systemet testes uten at de endelige avgjørelsene blir påvirket av det.

Men på sikt skal det etter planen hjelpe dommerne med å slå fast om et lag faktisk har scoret mål.

- Vi har en kontrakt med Premier League for å utvikle systemet. Det skal kun være tilgjengelig for dommeren, ikke for TV, fastslår Hawk-Eyes far, Paul Hawkins(!), for BBC.

To år unna?

Tennis-teknologi kan innta fotball

Dette i motsetning til under Wimbledon, hvor grafikken også var tilgjengelig for publikum, utøvere og TV-seere

Etter Hawkins beregninger, basert på framdriften innen tennis, kan systemet være i full drift på fotballbanene i løpet av to år.

Så gjenstår det å se om det blir bedre mottatt av fotballstjernene enn av Federer.

• Din mening: Synes du det er riktig å bruke elektroniske hjelpemidler for å avgjøre hvorvidt fotballer er helt over målstreken?

BLID - SUR: Hawk-Eyes avgjørelse om hvorvidt ballen er inne eller ute har frambrakt mange reaksjoner i løpet av årets Wimbledon-turnering i tennis. Her er det USAs James Blakes ansiktsuttrykk som er fanget inn. Foto: ANJA NIEDRINGHAUS/AP/SCANPIX
BLID - SUR: Hawk-Eyes avgjørelse om hvorvidt ballen er inne eller ute har frambrakt mange reaksjoner i løpet av årets Wimbledon-turnering i tennis. Her er det USAs James Blakes ansiktsuttrykk som er fanget inn. Foto: ANJA NIEDRINGHAUS/AP/SCANPIX Vis mer
INNE? Luis Garcias avgjørende semifinalemål mot Chelsea i mesterligaen i 2005 er en type situasjon som i framtida kan bli avgjort ved hjelp av elektronikk. Da hadde Fotball-England i så fall gått glipp av en tilsynelatende disusjon mellom Liverpool- og Chelsea-supporterne.
AVANSERT TEKNOLOGI: Her kalibreres Hawk-Eye-systemet på en av Wimbledon-banene i London.
KRITISK: Tennis-verdenseneren Roger Federer er blant dem som har uttalt seg negativt om bedømmingssystemet Hawk-Eye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer