IMPONERTE IGJEN: Casper Ruud. Her fra Australian Open tidligere i år. Foto: REUTERS/Thomas Peter
IMPONERTE IGJEN: Casper Ruud. Her fra Australian Open tidligere i år. Foto: REUTERS/Thomas PeterVis mer

Tror Casper Ruud kan bli blant verdens beste

Tenniseksperten tror Ruud kan nå verdenstoppen: - Det han gjør er ganske vilt

Jan Frode Andersen, tidligere profesjonell tennisspiller, tror Casper Ruud kan bli blant de 100 beste tennisspillerne i verden innen kort tid.

Casper Ruud har gjort det ikke mindre enn tre ganger denne sesongen: Å kvalifisere seg til en av verdens fire gjeveste tennisturneringer. Denne gangen slo 19-åringen colombianske Daniel Galán og er i hovedrunden i US Open.

Tennispresidenten ble rørt over prestasjonen, NRK-ekspert Jan Frode Andersen hyller unggutten. Sistnevnte mener det nå kan gå kort tid før Ruud er oppe blant de 100 beste i verden, en bragd i seg selv. På sikt tror han at Ruud kan bli blant de 35 beste i verden.

- Jeg har i to eller tre år sagt at Casper Ruud kan bli blant de 50 beste i verden. Nå «uper» jeg til 35, sier Andersen til Dagbladet.

På det meste har Casper Ruud vært ranket som nummer 108 i verden.

TIDLIGERE TENNISSPILLER: Jan Frode Andersen. Foto Morten F. Holm / SCANPIX
TIDLIGERE TENNISSPILLER: Jan Frode Andersen. Foto Morten F. Holm / SCANPIX Vis mer

Stort steg mot topp 100

Han beskriver Ruuds trippel som om «en afrikaner skal vinne gull i tre av fire langrennsøvelser i OL».

- Det er ganske vilt. Jeg vet hva de andre landene bruker av ressurser, penger, kompetanse, alt mulig. Det er helt vilt. Det råeste er at han håndterer det presset, sier Andersen.

Han har studert tallene, og sier at Ruud kan nå topp 100 allerede i høst.

- Det er nå det virkelig gjelder. Nå må han få en god trekning i US Open, gjerne en som hater hardcourt. Vinner han to kamper, tar han et gigajafs mot topp 100, sier den tidligere toppspilleren.

Christian Ruud, pappa og trener og av mange ansett som Norges beste tennisspiller gjennom tidene. Han sier at målet er å komme inn blant topp 100 i løpet av denne sesongen.

- Det er ingen tvil om at han har potensial til det. Han har levert bra resultater, men kanskje ikke hatt helt flyten i for eksempel Challenger-turneringer, der han ikke har så gode resultater. Det er små marginer, sier Ruud til Dagbladet.

Over forventning

Selv om det kanskje ikke har klaffet i Challenger-turneringene i år, har han prestert veldig godt i de prestisjetunge Grand Slam-turneringene.

- Det er litt over forventning at han skulle klare å kvalifisere seg til tre Grand Slam-turneringer. Han er tross alt bare 19 år. Målet var én, nå har han «kvalet» inn i tre. I både French Open og Australian Open vant han også den første kampen. Grand Slam er det største, så vi er fornøyde med det, sier Christian Ruud.

Men unge Ruud er tydeligvis best når det gjelder.

- Han tenner til litt ekstra når det er Grand Slam det dreier seg om. Det er de turneringene han har sett på fra sofakroken som liten gutt. For ham er det såpass stort at han greier å yte litt ekstra, sier Ruud.

FAR OG SØNN: Christian og Casper Ruud. Foto: Lars Eide / NTB scanpix
FAR OG SØNN: Christian og Casper Ruud. Foto: Lars Eide / NTB scanpix Vis mer

Vil gjøre skade i hovedrunden

Mandag eller tirsdag spiller Ruud sin første kamp i hovedrunden. Hvem motstanderen blir, er fortsatt ikke klart. Jan Frode Andersen håper det blir en grusspiller som ikke trives nevneverdig godt på hardcourten. Men Ruud kan også få tøff motstand i en for eksempel topp ti-spiller.

Nå skal han i mellomtida ta noen rolige hviledager.

- Det blir litt behandlinger, massasje, og trene det vi klarer. Nå må han nullstille, men han går inn i hovedrunden med god selvtillit. Han har vunnet tre kamper på rad, og han spiller gode kamper.

Målet er klart:

- Vi har som mål å klare å gjøre litt skade der også. Så får vi se hva trekningen blir. Selv med høy selvtillit er det vanskelig å slå en topp ti-spiller, sier Christian Ruud til Dagbladet.

PS! Lørdag ble Casper Ruuds motstander i første runde klar. Det blir argentinske Guido Pella, rangert som nummer 65 i verden.