TIL KINA: Tennistalentet Casper Ruud reiser i dag til å spille turnering i Kina mot noen av verdens beste. I går var han på skolebenken ved Wang Toppidrett der han skal fullføre videregående skole. I bakgrunnen står Kristian Gilbert som er toppidrettssjef ved skolen.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
TIL KINA: Tennistalentet Casper Ruud reiser i dag til å spille turnering i Kina mot noen av verdens beste. I går var han på skolebenken ved Wang Toppidrett der han skal fullføre videregående skole. I bakgrunnen står Kristian Gilbert som er toppidrettssjef ved skolen. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Tennis:

Tennisfenomenet Casper Ruud: - Jeg har ofret mye

Reiser til storturnering i Kina i dag. Var på skolebenken i går.

(Dagbladet): Tennistalentet Casper Ruud (17) er klar for karrierens største test og reiser i dag til Kina for å spille Chengdu Open.

Han har tatt Idretts-Norge med storm denne høsten etter turneringsseier i Sevilla nylig. Før avreise til Kina, lader tennisproffen opp som tenåringer flest: På skolen.

- Jeg prøver å stikke innom da jeg er hjemme, sier Ruud til Dagbladet med et smil.

Ruud reiser nemlig verden rundt gjennom nesten hele året og har et høyt, tresifret antall reisedøgn gjennom sesongen. Dagbladet møter 17-åringen hos Wang Toppidrett i Oslo sentrum. Der går det i alt fra naturfag til rettslære.

Etter Kina skal han til Marokko, Chile og Peru...

Uten press

Kontrastene er store fra skolebenken i Oslo til finaleseieren og pengepremien på nærmere 400 000 kroner for halvannen uke siden.

- Det var en stor opplevelse, men nå ser jeg framover. Turneringen i Kina blir en stor oppgave. Jeg ser virkelig fram til det, sier Ruud.

- Hvordan har den siste måneden vært?

- Det har vært gøy, selvfølgelig. Jeg vant jo NM rett før. Det er en annerledes situasjon rent mentalt. NM har jeg vunnet to år på rad og alles øyne er rettet mot meg. Det er kanskje ikke slik at alle vil at jeg skal tape, men alle er ute etter å ta meg. Det blir et annerledes press. I Sevilla spilte jeg uten press og er underdog mot alle. Sånn blir det i Kina også. Jeg kan slippe meg løs, sier 17-åringen.

Ruud er inne i sitt siste år på videregående skole og ønsker å fullføre skolegangen selv om han er på reise nesten hele året. Derfor må mye planlegges - både for Casper selv, familien og skolen.

- Det funker bra for meg. Jeg får den støtten jeg trenger og lærerne er flinke. For meg er det hyggelig å se venner da jeg først er hjemme. Det er et godt miljø... Og det er bare et år igjen, sier Ruud.

På reise holder tennisspilleren seg oppdatert via internettjenester som FaceTime og Skype. Slik holder han kontakten med lærer - og han leverer skoleprøver som alle andre elever.

- Det er lenge siden jeg har vært her en full dag. Det legges til rette slik at jeg får oppfølging og de holder meg oppdatert. Jeg har jo prøver som alle andre og det blir ikke bare femmere og seksere. Jeg har som mål å stå i alle fag. Det har gått greit i 12 år, så jeg skal gjennom ett år til, sier tennisspilleren.

Prioriterer hardt

17-åringen har satset mot profflivet i flere år. Og mens jevngamle skoleelever har blikket rettet mot russetid og andre festligheter, er Ruuds øyne bare mot idrettsbanen.

- Jeg har ofret mye, men har igjen fått igjen ting som andre jeg kjenner ikke får oppleve. Det veier opp. Hvis noen av vennene mine er i Oslo på fest en lørdag, kan jeg være i Peru og se på Machu Picchu. Noen ganger skulle jeg gjerne vært mer hjemme, men dette er livet jeg selv har valgt. All reisingen gjør meg mer moden, sier Ruud.

- Føler du at du har valgt bort mye?

- Nei, jeg trives veldig godt med idretten. Det er sånn jeg er. Hvis jeg skulle hatt et annet yrke, så ville jeg prøvd å være pilot, sier Ruud.

Tennistalentet er sønn av Christian Ruud, som på sitt beste var nummer 39 i verden. Ruud senior har betydd mye for sønnens utvikling.

- Jeg tror det hvert fall ikke er negativt å ha en far som er tett på. Jeg tenker at veldig mange av de som har lykkes innen idrett har sånne støttespillere. Det er ganske viktig, tenker jeg, forteller Casper Ruud.

- Hva tenker du om Kina-turneringen?

- Jeg prøver å ta match for match. Det er litt andre «settinger». Alt handler om å vinne poengene og slå ballene inn. Alt blir større. Arenaen er større. Det er mer publikum. Ballgutter. Det er mye rundt, men jeg må fokusere på spillet mitt. Det er dette jeg trener for: å få disse mulighetene, sier tennisproffen.

Ruud har fått et såkalt «wildcard» til turneringen og starter i hovedturneringen uten å spille kvalifisering.

Godt underlag

Turneringen i Kina er på underlaget hardcourt, mens turneringsseieren i Sevilla kom på grus.

- Målet mitt er å bli god på alle underlag. Jeg trives best på utendørs grus og hardcourt. Gress er det jeg liker minst, og de veldig raske underlagene passer ikke stilen min så bra. Nå er det utendørs hardcourt som gjelder, noe som ikke er mye raskere enn grusen jeg vant på sist, sier Ruud.

Chengdu Open er en såkalt ATP250-turnering. Det betyr at vinneren av hele turneringa stikker av med 250 rankingpoeng. I Kina kan Ruud møte topp 10-spillere i verden. Ruud spiller tidligst mandag neste uke.

Blant de mest profilerte spillerne som har meldt sin ankomst er:

Dominic Thiem (10 i verden), Nick Kyrgios (15). Grigor Dimitrov (21), Feliciano Lopez (26) og Kevin Anderson (45) .

Casper Ruud er ranket som nummer 260 i verden etter et superår.