REAKSJONER: Hoveddommer Mohamed Lahyani klatret ned fra stolen sin og snakket lenge til Nick Kyrgios underveis i kamp i US Open denne uka. Opptredenen vekker oppsikt og skaper sinne. Video: Eurosport Vis mer

Hoveddommer i samtale med spiller

Tennislegender raser etter disse scenene

- Det er ikke hoveddommerens rolle, sier Federer.

Det oppsto spesielle scener i US Open-kampen i tennis i går da Nick Kyrgios fra Australia snudde matchen og vant mot Pierre-Hugues Herbert fra Frankrike.

I det andre settet - på stillingen 3-0 til Herbert - var Kyrgios tydelig frustrert.

Spillerne gikk som vanlig til plassene sine ved sidelinjen, og plutselig klatret hoveddommer Mohamed Lahyani ned fra sin høye stol. Lahyani ble deretter stående lenge i samtale med Kyrgios.

VANT: Nick Kyrgios. Foto: NTB Scanpix
VANT: Nick Kyrgios. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Scenene fikk flere til å reagere og kamera fanget opp at hoveddommeren sa «jeg ønsker å hjelpe deg» og «dette er ikke deg».

Kyrgios svarte faktisk med å snu stillingen 4-6, 0-3 til seier 4-6, 7-6(6), 6-3, 6-0.

Federer uenig

Det er likevel dommerens noe utradisjonelle pauseprat som har fått mest oppmerksomhet i kjølvannet av kampen, skriver Guardian, Eurosport og News.com.

Også tennislegenden Roger Federer reagerer. Han møter nettopp Kyrgios i neste kamp.

Federer forteller:

- Det er ikke hoveddommerens rolle å gå ned fra stolen. Han gjør som han gjør, og du kan like det eller ikke … Men du kan ikke snakke som det der, sier Federer.

- Jeg veit ikke hva som ble sagt, og jeg bryr meg heller ikke. Dommeren ble stående der for lenge. Dette var en samtale, og samtaler endrer tankesettet til spillere, sier Federer om dommeren.

REAGERER: Roger Federer. Foto: NTB Scanpix
REAGERER: Roger Federer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Andre profiler forteller:

- Jeg mener dette er imot reglementet. Dommerens oppgave er ikke å motivere en spiller. Kyrgios burde heller få en advarsel for usportslig oppførsel ettersom han tydelig ikke ønsket å spille tennis, sier den tidligere svenske tennisstjerna Mats Wilander.

Tennisstjerna Andy Murray har kommentert på et Instagram-bilde som Nick Kyrgios seg har publisert.

- Når skal du annonsere Mohamed Lahyani som din nye trener? skriver Murray.

Kyrgios selv avfeier påstandene om at hoveddommeren motiverte ham til å fortsette kampen.

- Det er latterlig. Han coachet meg ikke. Jeg har ingen trener. Jeg har ikke hatt en trener på flere år. Jeg fikk salt fra en fysioterapeut fordi jeg ikke følte meg spesielt bra, sier Kyrgios etter kampen.

Skylder på lyd

En pressemelding fra arrangøren hevder det var lydnivået inne på stadion i New York som fikk dommeren til å gå ned fra stolen og oppsøke Kyrgios.

- Hoveddommer Mohamed Lahyani forlot stolen for å sjekke helsetilstanden til Nick Kyrgios. Han måtte forlate stolen fordi lydnivået var for høyt, lyder pressemeldingen.

Pressemeldingen fra arrangøren får den tapende motspilleren Pierre-Hugues Herbert til å reagere.

- Nick Kyrgios skal ikke ha skyld, for han ba ikke om noe. Men oppførselen og motivasjonen på banen endret seg etter praten med dommeren. Plutselig dominerte han kampen, sier Herbert i en uttalelse.

- Dommeren skal ikke gå ned fra stolen for å motivere en spiller til å fortsette å spille. Om dette påvirket spillet? Det får vi aldri vite. Men jeg er opprørt over pressemeldingen (fra arrangøren) som gjør oss andre til tosker … Vi spillere blir straffet når vi gjør feil, sier Herbert.

Den franske spilleren sikter til at US Open-arrangøren ikke tar noen grep etter at saken blusset opp.

Det er også noen som forsvarer både dommeren og Kyrgios. Blant annet tennislegenden John McEnroe.

- Jeg gjør noe jeg ikke har gjort på 40 år … Jeg forsvarer dommeren. Han gjorde det eneste riktige. Han forsøkte å gjøre noe bra for sporten, sier McEnroe.

US Open i tennis vises på Eurosport. Federer - Kyrgios spilles lørdag kveld norsk tid.