UTFORDRET: Aksel Lund Svindal takker for tennisutfordringen fra presidenten i Norges Tennisforbund. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UTFORDRET: Aksel Lund Svindal takker for tennisutfordringen fra presidenten i Norges Tennisforbund. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Utfor på OL-programmet

Tennispresidenten etter Svindals utspill: - Ville aldri fremmet et så håpløst forslag

«Hadde Gian-Franco Kasper vært president i Norges Tennisforbund, kunne jeg kanskje skjønt det», sa Aksel Lund Svindal i Dagbladet går. Nå svarer tennispresidenten.

(Dagbladet): I gårsdagens sak i Dagbladet gikk alpinstjerna Aksel Lund Svindal ut mot FIS-president Gian-Franco Kaspers refleksjoner rundt at utforen kan forsvinne fra OL-programmet.

- Jeg sliter litt med å ta det seriøst. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette må være tatt ut av kontekst. Hadde Kasper vært president i Norges Tennisforbund, kunne jeg kanskje skjønt det, men ikke som president i FIS. Det blir helt feil, sa Aksel Lund Svindal til Dagbladet.

Dette - altså setningen om presidenten i Norges Tennisforbund - fikk tennispresidenten Gisle Jentoft med seg.

Svarer Svindal

Noe overrasket ble han riktignok. I et innlegg på Facebook gir Tentoft alpinstjerna nå svar på tiltale, av det hyggelige slaget:

- Kjære Aksel! Jeg er helt enig med deg. Det er helt på jordet å foreslå at fartsdisiplinene skal kuttes fra OL programmet, innleder tennispresidenten.

- I intervjuet uttaler du at du hadde skjønt forslaget om det kom fra presidenten i Norges Tennisforbund. Nå har det seg slik at det er jeg som er president der.

- Selv om jeg har mest greie på - og interesse for - tennis, ville jeg aldri fremmet et så håpløst forslag. Vi i NTF heier på alle norske idrettsutøvere og koser oss veldig når vi ser deg og dine landslagskompiser in action, ikke minst i super-G og utfor.

- Jeg inviterer deg gjerne til en tennismatch - eller trening - en dag du har tid. Lykke til i skisesongen, skriver Jentoft med en vennlig og humoristisk tone.

Svindal forklarer

Til Dagbladet svarer Aksel Lund Svindal - via kommunikasjonssjef Espen Graff - på tennispresidentens innlegg og begrunner hvorfor han nevnte akkurat presidenten i Norges Tennisforbund.

- Jeg er ikke overrasket over at presidenten i tennisforbundet forstår. Tennis var bare ment som et eksempel på at det hadde vært lettere å forstå uttalelsen dersom den kom fra en annen idrett - og ikke en president som i utgangspunktet burde ta det som en selvfølge å være en god ambassadør for den idretten han representerer, sier Svindal til Dagbladet.

Om invitasjonen sier alpinesset:

- Takk for invitasjonen og lykke til framover. Det blir spennende å se om vi kan få norske spillere enda nærmer verdenstoppen, svarer Lund Svindal.

Støtter kritikken

Kommunikasjonssjef i Norges Tennisforbund, Håkon Bjercke, som i tillegg er alpinkommentator for Eurosport/Discovery, støtter også Svindals budskap.

- Jeg stiller meg bak Svindals uttalelser om at disse disiplinene ikke må tas av OL-programmet og at Kasper har sett sine beste dager dersom han oppriktig mener dette, sier han.

FIS-presidenten uttalte altså at utfor kan forsvinne fra OL-programmet i framtida, angivelig fordi det koster så mye å bygge ut utfordrende fartstraseer i de nye OL-byene.

Paradokset er at den kostnaden kunne arrangøren ha spart seg om vinter-OL ble lagt til vintersteder med eksisterende anlegg, noe som ikke har vært tilfellet med OL i 2014 i Sotsji, OL i Pyeongchang i 2018 eller OL i Beijing i 2022.

- Kasper stilte spørsmål om utfor ville dø fordi det er så vanskelig å finne steder hvor man kan arrangere OL med utforløyper. Det er å angripe saken i helt feil vinkel, spør du meg, sa Aksel Lund Svindal til Dagbladet.

- Da er det ikke idretten som bestemmer lenger, men helt andre krefter som økonomi. Med den tankegangen er det viktigere å gjennomføre OL på steder med X antall mennesker enn å ha det der det er gode anlegg og løyper.