TIL US OPEN: Casper Ruud. Foto: AFP PHOTO / SAEED KHAN
TIL US OPEN: Casper Ruud. Foto: AFP PHOTO / SAEED KHANVis mer

Casper Ruud kvalifiserte seg til US Open

Tennispresidenten rørt etter Ruud-bragd

Er klar for hovedrunden i US Open etter seier over Daniel Galán i to strake sett.

  • Casper Ruud - Daniel Galán 7-5, 6-2

Casper Ruud kvalifiserte seg for hovedtablået i US Open etter seier over colombianske Daniel Galán (nummer 184 i verden) fredag.

Det er den tredje Grand Slam-turneringen den norske 19-åringen spiller i 2018. Grand Slam er det største i tennisverdenen. Ruud har nå spilt i både Australian Open, Roland Garros (French Open) - og nå US Open.

Casper Ruud er rangert som nummer 143 i verden.

- Dette er rørende, sier president i Tennisforbundet, Gisle Jentoft, til Dagbladet.

- Det å kvalifisere seg inn i tre av fire Grand Slams før han har fylt 20, og når man kommer fra et ikke-tennisland - det er mildt sagt en bragd. Det han gjør er helt vilt, sier tidligere tennisspiller Jan Frode Andersen til Dagbladet.

TIDLIGERE TOPPSPILLER: Jan Frode Andersen. Foto Morten F. Holm / SCANPIX
TIDLIGERE TOPPSPILLER: Jan Frode Andersen. Foto Morten F. Holm / SCANPIX Vis mer

Frustrert

Ruud slo for øvrig nettopp Galán i kvalifiseringen til Roland Garros. Men innledningsvis var han litt utålmodig, slet med å finne rytmen, og havnet bakpå i første sett.

Marginene var rett og slett ikke på hans side, og Snarøya-gutten var tydelig frustrert ved et par anledninger. På stillingen 5-3 så 19-åringen ut til å våkne, og spilte et strålende game.

Etter strålende spill var de plutselig var oppe på 5-5 i første sett, og Ruud snudde kampen til sin fordel. Da tok han også hjem første sett.

Utover i andre sett hadde Ruud kampen i sin hule hånd. Plutselig var det ingen tvil om hvem som fortjente plassen i hovedtablået.

Rørt

Dette er altså den tredje Grand Slam-turneringen Casper Ruud kvalifiserer seg til i 2018.

- Det er veldig stort. At det også er den tredje Grand Slam-turneringa for året, er utrolig moro, også gitt alderen: Han er 19 år, og de beste er fort over 30. Vi har respekt for at det tar tid å komme seg opp i toppen - og Casper ligger veldig godt an, sier Gisle Jentoft til Dagbladet.

Jan Frode Andersen sier:

- Det er litt som at en afrikaner skulle gå og vinne tre av fire distanser i langrenn under OL. Vi er ikke et tennis-land. Han er ikke 20 år gammel en gang, så «kvaler» han inn i tre av fire i en idrett det er 80 millioner som spiller. Det er ganske vilt. Jeg vet hva de andre landene bruker av ressurser, penger, kompetanse, alt mulig. Det er helt vilt, gjentar Andersen.

Jentoft synes det er imponerende at han i tillegg er så stabil i de største turneringene. Han er også imponert over måten Ruud snudde det på da marginene gikk mot ham og han tydelig var irritert.

Mentalt sterk

- Jeg synes han er mentalt utrolig sterk. Hodet er eldre enn alderen, hvis du kan si det sånn. Han klarer å hente det fram når det gjelder som mest. Det er godt gjort, sier Jentoft.

Nå gjelder det å komme seg opp blant de 100 beste. Ruuds beste plassering er nummer 108 på verdensrankingen.

- Det Casper får til, inspirerer. Mange gode jenter og gutter kommer bak, så det at han leverer de resultatene, det betyr mye for mange, sier Jentoft.

Tøff motstand

I hovedtablået venter knallhard motstand for Casper Ruud. Verdens beste spillere er allerede på plass. Det er 16 åpne plasser for kvalifiseringsspillere - og ett av de mest kjente navnene er Juan Martín del Potro (ranket 3).

Casper Ruud har hatt en litt variabel sesong så langt, men har vist fin form i New York. Ruud har tidligere uttalt at favorittunderlaget er grus og forberedelsene til US Open foregikk også på grus, framfor hardcourt.

Det ligger også gode penger i å kvalifisere seg til en Grand Slam-turnering. Bare ved å kvalifisere seg inn i US Open, får Ruud 455 000 kroner på konto.