-Tennissirkuset ødelegger ungjentene

Aldri før i Wimbledon-historien er verdens beste spiller blitt så ydmyket som Martina Hingis ble det sist tirsdag i kampen mot nobody Jelena Dokic. Og nå frykter tennisekspertene at 18-åringen er så psykisk knekt at hun aldri når til topps igjen.

Tennissirkuset har opplevd dette før: For tidlig utbrente unge jenter som styrtet fra idrettens dollarhøyder. Jennifer Capriati, Tracey Austin og Andrea Jaeger er de man husker best.

Martina Hingis har vært fulltidsproff siden sin 14. bursdag. Som sekstenåring vant hun sin første Grand Slam-turnering.

16 år, en måned og ti dager gammel ble hun den yngste tennisspiller, uansett kjønn, som har tjent en million dollar (7,8 mill. norske kroner).

18 år og en måned gammel passerte hun åtte millioner dollar-grensa i innspilte penger. Ca. 63 millioner kroner ...

Uten planer

Onsdag denne uka flyktet Martina fra London, med en sjekk på 60000 kroner i lomma, etter å ha blitt utklasset i 1. runde i Wimbledon.

-Jeg kommer igjen, ikke vær redd, sa hun før flyavgangen fra Heathrow.

Men mange i tennissirkuset er nettopp redde for at nok en ung jente er blitt ødelagt av et yrkesliv med stress og pengeoverflod. Sist uke florerte det med analyser og ekspertuttalelser om dette i engelske media, fra seriøse BBC til Englands største avis The Sun.

Avledningsmanøver

Martina forsvant fra London uten noen konkrete planer for framtida. Det eneste hun kunne fortelle var:

-Jeg trenger en pause. Jeg må ordne et par ting.

Torsdag kom det en melding fra Zürich om at en sveitsisk lege diagnostiserte en fotskade hos Martina, og at det kan være årsaken til elendigheten i Wimbledon. Men tennisekspertene betrakter dette som en avledningsmanøver.

Hingis-teamet vil ikke ha søkelyset på Martinas psykiske tilstand.

Jennifer Capriati vet utmerket hvordan en slik krisetilstand oppleves. Hun var bare 14 år da hun kom til sin første Grand Slam-semifinale. 16 år gammel vant hun OL-gull i single.

Depresjoner

Da Jennifer var 18, ble hun arrestert og dømt blant annet for besittelse av narkotika. I tre år etter dommen levde Jennifer i dype depresjoner og nesten uten kontakt med omverdenen.

I årets Wimbledon overlevde hun - i motsetning til Hingis - i hvert fall 1. runden.

-Jeg har vært på toppen og helt nede på bånn. Den vesentligste forskjellen er at jeg nå trives med meg selv slik jeg er.

-Mitt råd til Martina er å stenge ute alt det negative som velter over henne, sier Jennifer etter Hingis-knockouten sist uke.

Ingen forstår

Og Capriati peker på noe selvopplevd og vesentlig:

-Folk mener at Martina er inne i en krise. Jeg har vært i tilsvarende situasjon. Derfor vet jeg at ingen egentlig kan forstå hva som skjer inni sjelen hennes, sier Jennifer Capriati, nå 23 år gammel.

Hun sikter til at spesielt de unge jentene i dollar-million-idretten tennis vokser opp til kunstige dokker, formet av ofte ærgjerrige foreldre, det tøffe reiselivet uten faste holdepunkter og stor mediefokusering.

Det er nesten umulig å være seg selv og leve et normalt liv i et slikt miljø når du er seksten-sytten år gammel.

<B>PÅ TOPP:</B> Verdens beste tennisspiller Martina Hingis (18) spretter champagnen etter Grand Slam-tittelen i Australian Open i januar i år.