<strong>LEDDGIKT:</strong> Caroline Wozniacki har ingen planer om å trappe ned på tenniskarrieren til tross for at hun har fått påvist leddgikt. Foto: NTB Scanpix
LEDDGIKT: Caroline Wozniacki har ingen planer om å trappe ned på tenniskarrieren til tross for at hun har fått påvist leddgikt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Caroline Wozniacki har fått leddgikt

Tennisstjerna avslører sykdom: - Noen dager kommer jeg meg ikke opp av senga

Caroline Wozniacki har siden sommeren opplevd symptomer og ble i august diagnostisert med leddgikt. Nå forteller dansken om sykdommen for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Danske Caroline Wozniacki har i en årrekke vært en av verdens beste kvinnelige tennisspillere. På pressekonferansen etter at hun i går ble slått ut av den sesongavsluttende WTA-finalen i Singapore, avslørte hun sjokket hun opplevde da hun tidligere i år ble diagnostisert med leddgikt.

Leddgikt, eller revmatoid artritt, er en kronisk revmatisk sykdom som forårsaker smerter, hevelser og stivhet i leddene, samt utmattelse.

Den tidligere verdenseneren i tennis oppdaget at hun hadde fått den autoimmune sykdommen i august, men har holdt det skjult fram til nå. Dansken innrømmer at det har vært tøft å ta innover seg.

- Du føler at du er den best trente utøveren av alle, og så plutselig får du dette å jobbe med, sier Wozniacki ifølge BBC.

- Et sjokk

Wozniacki, som vant sin foreløpig eneste Grand Slam i januar i år da hun gikk til topps i Australian Open, sier at hun begynte å legge merke til symptomene etter Wimbledon-turneringen i sommer, hvor hun røk ut i andre runde.

Tennisstjerna forteller at hun var mer utslitt enn normalt, og en morgen klarte hun ikke løfte armene over hodet. Etter hvert begynte hun å slite med å komme seg ut av senga, og i august, rett før sesongens siste Grand Slam i US Open, ble hun diagnostisert med sykdommen.

- I begynnelsen var det et sjokk. Det er så klart ikke ideelt for noen, men særlig når man er en profesjonell idrettsutøver er det enda mindre ideelt, sier Wozniacki.

Overgangen var tøff, men den danske superstjerna sier at hun er blitt vant til å leve med sykdommen.

- Du lærer deg til å håndtere det etter noen kamper. Noen dager våkner du opp og du klarer ikke komme deg opp av senga, og du må bare vite at sånn er det, men andre dager er du helt fin. Det føles som du ikke har det, forklarer Wozniacki til The Guardian.

Vil bli rollemodell

Etter tapet mot Elina Svitolina i gruppespillet av WTA Finals er sesongen over for dansken. Nå har Wozniacki et par måneder til neste sesong begynner i januar. Tiden planlegger hun å bruke til å finne ut den beste måten å fortsette karrieren.

- Jeg er glad jeg er ferdig med sesongen, for da kan jeg på en måte kontrollere det litt mer og finne ut en plan for hvordan jeg skal kontrollere det enda bedre i framtida.

Nå ønsker 28-åringen å bli en rollemodell for folk med revmatiske sykdommer.

- Jeg vet det er mange mennesker rundt om i verden som kjemper mot denne sykdommen. Forhåpentligvis kan jeg være en de kan se opp til, og tenke at hvis hun får det til, kan jeg også. Vi må bare forsøke å komme sammen og hjelpe hverandre, sier Wozniacki til BBC.

Siden sykdommen ble diagnostisert har hun gått på medisiner og fått behandling for å kontrollere sykdommen og er trygg på at karrieren hennes ikke vil bli påvirket av sykdommen.

- Noen går inn i remisjon, for noen stopper det bare, sykdommen er på samme nivå og det blir ikke verre, eller om det blir verre så går det sakte. Medisinen er fantastisk nå, så jeg er ikke bekymret. Det er bra. Man må bare være bevisst, sier Wozniacki.

Vant med leddgikt

Wozniacki har med vilje holdt leddgikten hemmelig, da hun ikke ønsket å gi sine konkurrenter en fordel, eller føle at hun hadde en unnskyldning for egne prestasjoner.

- Jeg tror jeg ikke ønsket å snakke om det underveis i sesongen, fordi jeg ikke ønsket å gi noen en fordel eller tro at jeg ikke følte meg bra, for jeg har følt meg fin, forteller Woznacki.

Den nåværende verdenstreeren i tennis opplevde et lite fall i prestasjonene etter hun fikk symptomene, men slo tilbake med seier i China Open tidligere i oktober.

- Jeg tror at det å vinne der betydde utrolig mye for meg. Jeg tror det er naturlig at du begynner å stille deg spørsmål om hva det betyr, eller om det betyr at jeg ikke kan komme meg i like god form som før?

- Derfor var seieren så viktig. Det ga meg tro på at ingenting kan stoppe meg. Jeg kommer til å trene med dette, det er sånn det er og jeg kan få til alt, sa en stolt Wozniacki.

Dansken er kjent for sitt gode humør og sier at hun er stolt over at hun har klart å holde på det gjennom perioden hun har måtte tilvende seg å leve med den kroniske sykdommen.

- Jeg er veldig stolt over at jeg har vært så positiv gjennom alt og ikke latt det hindre meg på noen måte, sier Wozniacki.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer