Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Serena Williams om fødselsdepresjonen

Tennisstjerna sliter og står over verdenscup: - Dette er noe folk snakker lite om

Serena Williams åpner seg om de mørke tankene etter fødsel.

FØDSELSDEPRESJON: Serena Williams forteller om depresjonen etter fødsel. Her med barnet Alexis Olympia Ohanian, Jr. Foto: HBO via AP
FØDSELSDEPRESJON: Serena Williams forteller om depresjonen etter fødsel. Her med barnet Alexis Olympia Ohanian, Jr. Foto: HBO via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serena Williams returnerte til tennisbanen tidligere i år etter å ha født sitt første barn i september i fjor. I forrige uke gikk hun på sitt største tap i karrieren, og denne uka velger hun å stå over Rogers Cup i Canada grunnet personlige årsaker.

På sosiale medier deler tennisstjerna de tøffe tankene som har oppstått etter fødselen, som hun mener er en del av grunnen til den svake prestasjonen forrige uke. Williams tapte 6-1 og 6-0 etter 52 minutter mot britiske Johanna Konta.

- Ikke god nok

Årsaken er at Williams sliter med fødselsdepresjoner etter fødselen av hennes 11 måneder gamle datter. Den nybakte mora føler at en hektisk timeplan med trening og kamper på tour hindrer henne i å være med datteren.

- Forrige uke var ikke enkel for meg. Først og fremst føler jeg at jeg ikke er en god nok mamma. Jeg leste flere artikler som forklarte at fødselsdepresjoner kan vare opp mot tre år dersom de ikke blir håndtert skikkelig, skriver Williams.

Ifølge Folkehelseinstituttet utvikler 3000 til 9000 kvinner plager som nedstemthet og depresjon i sammenheng med fødsel. Helt grovt kan man si at fem til ni prosent av barselkvinner får tegn på depresjoner etter fødsel.

Kirsten Jørgensen, politisk leder i den norske Jordmorforening, påpeker at dette er mye mer vanlig enn folk kanskje tror.

- Det er vanskelig å si helt sikkert hvor vanlig fødselsdepresjoner er, på grunn av mørketall, men det er helt klart noe som rammer veldig mange. Det er noe folk snakker lite om fordi man skal være lykkelig etter fødsel, ikke lei seg, sier Kirsten Jørgensen til Dagbladet.

Det er mange ulike grunner til at mødre får fødselsdepresjoner.

- En tøff og komplisert fødsel kan spille inn, eller at forventningene som den gravide hadde til svangerskapet ikke ble som ønsket.

Serena Williams fortalte tidligere i år at hun hadde en komplisert fødsel. Tennisspilleren måtte ta hastekeisersnitt og fikk enda større komplikasjoner i ettertid. Grunnen var fordi hun vanligvis går på blodfortynnende medisin, men sluttet for at såret fra keisersnittet skulle gro. Williams fikk derfor blodpropp i lungen og begynte å hoste så hardt at arret åpnet seg.

- Doktoren fant en stor hevelse med blodansamling i magen, og jeg måtte operere for å forhindre at det kom mer blod til lungene, fortalte Williams til CNN etter fødselen.

Like ofte er det vanskelig å vite hva som er grunnen til de mørke tankene.

- Noen ganger kan man heller ikke finne en årsak. Det kan være overveldende å bli forelder, og man får mye mindre søvn og hvile enn før. Det er en avgjørende faktor som kan spille inn på psyken. Det er viktig å ta den tiden man trenger for å komme seg igjen, sier Jørgensen.

Uansett hva som er årsaken til depresjonen, er det viktig at kvinnen tar helseproblemene alvorlig. Dersom det går for langt, kan konsekvensene bli alvorlige.

- Det er viktig at mødre ikke plager seg med de mørke tankene og det kan gjøres enkelt ved å snakke om det. Man må ikke være redd for å åpne seg og ta kontakt med helsepersonell dersom tilstanden forverres. Gode råd fra en med erfaring kan hjelpe. Noen ganger trenger man litt ekstra hjelp for å komme over kneika, sier Jørgensen.

Williams forteller at hun snakker mye om tankene.

- Samtaler med mor, søstrene og vennene mine hjelper meg å forstå at følelsene er helt normale. Det er vanlig å føle at jeg ikke gjør nok for barnet mitt. Vi har alle vært der. Jeg jobber ekstremt mye, trener og prøver å være den beste utøveren som overhodet mulig. Uansett om jeg har vært der for henne hver dag, så føler jeg at jeg ikke er til stede så mye som jeg vil være, skriver hun.

Samtaler

Tiden etter fødsel kan oppleves ekstra vanskelig for karrierekvinner, utøvere og andre i posisjoner hvor de må prestere andre steder enn på hjemmebane.

- Jeg tror at alle kvinner som skal ut for å prestere tidlig etter fødsel føler på skyldfølelse for å ikke være nok til stede for barnet.

- Samtidig må mor tenke på at det ofte er en far eller en annen kontaktperson som også er til stede for barnet. Man skal ikke pålegge seg skyld, det finnes ofte gode alternativ som kan fungere like godt, sier Jørgensen, men legger til:

- Den eneste utfordringen er amming, for det er det bare mor som kan løse. Der må bedrifter og forbund legge til rette for at mor kan ta med seg barnet dersom hun skal på reise.

Williams ønsker å rette oppmerksomheten mot kvinner som føler at at de ikke er nok til stede.

- Det er en vanskelig øvelse å kunne finne balansen, enten om man er hjemme eller i arbeid, og mange mødre har det samme problemet. Dere er ekte helter. Jeg vil avslutte med å si til dere som har en tøff dag eller ei tøff uke, så er det greit. Jeg har det også! Det kommer en dag i morgen også, skriver Williams.

For få jordmødre

Jordmorforeningen er bekymret over den korte tiden mor og barn bruker på sykehuset, da de vanligvis reiser hjem bare et døgn etter fødsel. Foreningen mener at oppfølgingen av barselbesøk ikke blir gjennomført bra nok, noe som er viktig for å forebygge depresjoner.

- Det legges for lite ressurser på forebygging av fødselsdepresjon, og jordmors rolle blir ikke prioritert. Det gjør at kvinner får for lite oppfølging etter fødsel. En stor og god jordmortjeneste vil bidra til at helsepersonell følger opp i tiden etter fødsel, som er viktig for å avdekke tegn på barsel- og fødselsdepresjoner, sier Jørgensen.

Hun mener det bare er en ting som må gjøres.

- Jordmortjenesten må utvides for at vi skal ha nok folk til å følge opp kvinner med disse plagene, avslutter Jørgensen.

Skuffet

Rogers Cups direktør Eugene Lapierre uttrykte sin skuffelse over Williams fravær i tennisturneringen.

- Selvfølgelig er vi skuffet over at Serena ikke vil delta. Fansen gledet seg til å se henne i aksjon, men sett bort fra skuffelsen så er det fortsatt høy standard på turneringen. Topp ti av verdens beste tennisspillere deltar og det er ikke tvil om at det er mange spennende kamper på lista, sier Lapierre i en pressemelding.