Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Madison Brengle krever gigantsum

Tennisstjerne hevder skade skyldes dopingtesting - krever millionsum

Amerikanske Madison Brengle (28) saksøker International Tennis Federation og Women's Tennis Association.

BER OM RESPEKT: Madison Brengle mener spillerne må behandles med mer respekt og verdighet av tennismyndighetene. Foto: Toru Hanai / Reuters / NTB Scanpix
BER OM RESPEKT: Madison Brengle mener spillerne må behandles med mer respekt og verdighet av tennismyndighetene. Foto: Toru Hanai / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Erstatningskravet er ikke fastsatt, men ifølge The Guardian vil det dreie seg om en sum på over 70 millioner kroner.

Madison Brengle, rangert som nummer 83 i verden, hevder hun har pådratt seg skader som følge av gjentatte blodprøver i antidopingsammenheng.

I søksmålet hevdes det at Brengle for to år siden ble diagnotisert med en sjelden tilstand kjent som Komplekst regionalt smertesyndrom type 1, som reagerer ved sprøytestikk.

Svekkelser i armen

Advokaten Peter Ginsberg påstår at tennisorganisasjonene har ignorert klientens diagnose.

- Testene gjorde at hun trakk seg fra turneringer, og har nå resultert i permanent opphovning og svekkelse i armen og hånda hun server med, skriver Ginsberg i en pressemelding.

I et intervju med amerikanske Chicago Tribune påpeker advokaten at Brengle ikke motsetter seg at det skal være et antidopingprogram, men at det må skje på en medisinsk anstendig måte.

- Hun kan gi blod, men hun tolererer ikke sprøyter i blodårene. Hun kan gi blod via et stikk i fingeren. Hun kan gi urinprøver, sier Ginsberg, og utdyper:

- Hun prøver ikke å unngå å bli testet. Hun prøver å unngå å få sprøyter stukket i blodårene sine.

- Respekt og verdighet

På sitt beste var Brengle rangert som den 35. beste kvinnen i verden.

Søksmålet refererer til Wimbledon i 2009 og Australian Open, Wimbledon og US Open i 2016 som turneringer der testingen har vært problematisk.

- Jeg gjør dette i et forsøk på å tvinge de som styrer sporten jeg elsker til å forstå at spillere ikke er gjenstander og at de må behandles med respekt og verdighet, sier Brengle i en pressemelding, ifølge The Guardian.

I Tennis Anti-Doping Program står det at tilfeldige blodprøver er obligatorisk, men samtidig loves det at «testene ikke vil ha noen fysisk effekt på prestasjon, og at man vil kunne trene umiddelbart».

Samtidig formodes det at endringer vil bli gjort ved hvordan blodet innhentes hvis det er nødvendig på grunn av en medisinsk tilstand.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling