Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tent av svenskenes Facebook-skryting

Norge overrasket Sverige i EM-kvarten.

SEMIFINALE-KLARE: De norske innbytterne løper inn på banen, mens trener Bjarne Berntsen (t.h.) jubler mot tilskuerne i Helsinki. Sverige var store favoritter før kvartfinalen, men tente norske jenter knuste «söta syster» 3-1. Foto: Jukka Uotila, EPA/Scanpix
SEMIFINALE-KLARE: De norske innbytterne løper inn på banen, mens trener Bjarne Berntsen (t.h.) jubler mot tilskuerne i Helsinki. Sverige var store favoritter før kvartfinalen, men tente norske jenter knuste «söta syster» 3-1. Foto: Jukka Uotila, EPA/Scanpix Vis mer

(Dagbladet.no): Sverige - Norge 1-3.

Norge er klare for semifinalen i fotball-EM for kvinner i Finland. Solid forsvarsspill, medgjørlige stenger og effektivt angrepsspill sørget for en overraskende norsk seier i EM-kvartfinalen mot Sverige.

Norge scoret sitt første mål via et svenske bein, og det andre etter en hands. Men det tredje var et praktmål av typen Drillos serverte i sine mest effektive stunder på 90-tallet.

En lang ball ble stusset inn i bakrommet der innbytter Cecilie Pedersen kom i full fart. Den 18 år gamle 2. divisjonsspilleren viste hvorfor hun er tatt med i EM-troppen med en iskald avslutning med utsiden av foten.

Pedersen, som fyller 19 år om ti dager, spiller til daglig i Avaldsnes.

Berntsen: Tent av skriverier
Etter en fryktelig forsesong har Bjarne Berntsens landslag igjen funnet formen når det gjelder, og svenske storfavoritter ble knust i kvartfinalen.

- Jeg tror ikke noen kan klage på noe av det vi presterte i dag. Vi jobbet knallhardt, stoppet Sverige og leverte feiende flott angrepsfotball med fine mål, sier Berntsen.

Berntsen registrerte at spillerne fråtset i selvsikre svenske uttalelser de fant på internett og brukte det som ekstra motivasjon.

- Selv har jeg ikke lest noe, jeg er altfor gammel. Men spillerne er på de facebookgreiene hele tiden, og de får med seg det meste. Jeg har skjønt at svenskene var veldig store i kjeften, og da blir det dypt å falle, sier han.

 Han danset krigsdans på sidelinjen da 18-årige Cecilie Pedersen lekte inn det tredje målet.

- Jeg mistet litt kontrollen da, og var visst langt ute på banen. Heldigvis var det en fjerdedommer med glimt i øyet, sier Berntsen.

Nå venter Tyskland i semifinalen.

- De har vært turneringens klart beste lag, og det blir veldig vanskelig. Men tyskernes kvartfinale viste at de ikke er helt umulige å ta, sier den avtroppende landslagssjefen.

Selvmål og hands
Sverige virket farligst i åpningen av kampen, og kom aller nærmest da Kosovare Asllani sendte et skudd rett i tverrliggeren etter omtrent en halvtimes spill.

Men mot slutten av omgang var de norske jentene dødelig effektive.

Først ble Elise Thorsnes spilt fram etter et godt angrep. Hun forsøkte å legge ballen inn foran mål, men traff beina til svenskenes forsvarer Stina Segerström som kom skliende inn for å blokkere innlegget.  Ballen skrudde inn bak en utspilt Hedvig Lindahl i det svenske målet.

Like før pause økte Norge til 2-0. Trine Rønning slo et frispark inn i feltet, som skled av et svensk hode og traff armen til Anneli Giske. Det så ikke dommeren, og ballen spratt videre via kroppen til Giske og inn mot keeper. Men Giske kastet seg fram og pirket ballen forbi Lindahl.

Stolpene hjalp Norge
Så overtok svenskene, og satte Norge under tøft press i noen minutter. Innbytter Jessica Landström kom nærmest redusering i denne perioden med et susende langskudd i stolperota. Norges keeper Ingrid Hjelmseth kunne bare glise lettet mens hun rakte tunge - for den hadde hun ikke vært i nærheten av om den hadde gått på innsiden av stanga.

KLINISK AVSLUTNING:  Cecilie Pedersen (18) ser skuddet sitt skru inn i det lengste hjørnet etter en perfekt stuss fra Isabell Herlovsen (nummer 9 i bakgrunnen). Sveriges Sara Thunebro klarte ikke å følge det norske stortalentet. Foto: Jukka Uotila, EPA/Scanpix
KLINISK AVSLUTNING: Cecilie Pedersen (18) ser skuddet sitt skru inn i det lengste hjørnet etter en perfekt stuss fra Isabell Herlovsen (nummer 9 i bakgrunnen). Sveriges Sara Thunebro klarte ikke å følge det norske stortalentet. Foto: Jukka Uotila, EPA/Scanpix Vis mer

Men så gjorde Bjarne Berntsen et vellykket bytte. Elise Thorsnes, hadde erstattet Cecilie Pedersen i startoppstillingen, men etter et snaut kvarter av andre omgang kom Pedersen inn for nettopp Thorsnes.

Fire minutter seinere scoret hun 3-0-målet, en scoring etter god, gammeldags Drillos-oppskrift:

Et langt utspill ble stusset av Isabell Herlovsen, som stusset gjennom til Cecilie Pedersen på full fart inn i bakrommet. Med utsiden av foten skrudde Pedersen ballen inn i lengste hjørne.

Trøstemål
Svenskene jaget redusering, og kom nær da innbytter Louise Fors knallet et frispark i krysstanga bak en uoppmerksom Ingrid Hjelmseth, men igjen var treverket på norsk side.

Reduseringen kom omkring ti minutter før full tid etter en corner. Svenskenes kaptein Victoria Sandell Svensson satte bakhodet til, men det var uheldige Trine Rønning som styrte ballen i eget mål.

Men hva gjorde vel det - Norge er i semifinalen mot Tyskland på mandag.

SVENSK SKUFFELSE: Lotta Schelin går duknakket over banen mens de norske jentene feirer i bakgrunnen.Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix
SVENSK SKUFFELSE: Lotta Schelin går duknakket over banen mens de norske jentene feirer i bakgrunnen.Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling