Fotball-EM:

Teorien har skapt diskusjon: - Virkelig?

Inn mot siste gruppespillskamp er det flere som har poengtert noe interessant. For alt annet enn tre poeng mot Tsjekkia kan bli til engelskmennenes vinning.

SPENNING: Bør England tape sin kamp i dag for å unngå møte med dødens gruppe? VIDEO: Rødt Kort. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotball-EM 2021

EM-program

Mandag fikk man se et rotterace i gruppe B der både målforskjell og innbyrdes oppgjør ble hete tema, da Danmark omsider tok seg videre sammen med Belgia.

Det som venter lagene i gruppe D, der England befinner seg, er likevel noe mer utfordrende.

Her gjelder det nemlig å holde tunga rett i munnen når man forsøker å forklare.

REAGERER: Supertalentet Phil Foden får med seg en samtale mellom landslagskollegaene Jordan Henderson og Jack Grealish. Video: England / YouTube Vis mer

Unngå dødens gruppe

Tsjekkia og England står begge på fire poeng. De møter hverandre i siste gruppespillskamp. Tsjekkia har et plussmål mer enn England. Kroatia og Skottland møtes i det siste oppgjøret, begge har ett poeng.

Ett poeng til Tsjekkia og England vil derfor sende begge lagene videre. Men det er her ting begynner å bli litt vriene. For å vinne gruppe D er ikke nødvendigvis en positiv ting.

For vinneren av gruppe D møter andreplassen i gruppe F. Det er gruppen. som innehar Frankrike, Portugal og Tyskland, som i tur og orden har imponert dette EM.

GRUPPA: Slik det ser ut inn mot siste gruppespillskamp i gruppe D. Foto: Faksimile/UEFA.com
GRUPPA: Slik det ser ut inn mot siste gruppespillskamp i gruppe D. Foto: Faksimile/UEFA.com Vis mer

Andreplassen i gruppe D, altså den posisjonen England innehar i skrivende stund, som da møter andreplassen i gruppe E. Den gruppa inneholder Sverige, Slovakia og et Spania som på ingen måte har overraska.

Dermed er det flere som har brakt opp den tanken på at England kanskje burde spille for uavgjort i det oppgjøret.

- Det blir alltid spekulasjoner rundt disse tingene når man begynner å se på hvem som kan møte hvem. Man lurte på det samme med Wales og Italia, og om de skulle spille uavgjort i gruppe A, sier TV 2-ekspert Mina Finstad Berg til Dagbladet.

- Det er usikkerheter for England, man vet aldri hva som skjer i de andre gruppene. I tillegg, og dette er viktig, det er mange som kjemper om kamp i førsteelleveren til England. Spesielt offensivt har de mye talent, og du har spillere som ikke har spilt mye.

TROR IKKE ENGLAND GÅR FOR UAVGJORT: Mina Finstad Berg tror ikke engelskmennene sikter seg inn på andreplass i gruppa. Foto: Pressefoto/TV 2
TROR IKKE ENGLAND GÅR FOR UAVGJORT: Mina Finstad Berg tror ikke engelskmennene sikter seg inn på andreplass i gruppa. Foto: Pressefoto/TV 2 Vis mer

Det er nemlig flere av engelskmennene som ikke har prestert, eller fått sjansen.

- Det er vanskelig å tenke at ikke de spillerne vil gi hundre prosent. Tror man virkelig at Jack Grealish kommer til på spille på halv maskin når han først får sjansen fra start? Eller at Jadon Sancho ikke vil gi alt om han får muligheten? Der tror jeg svaret er nei, sier Finstad Berg.

- Det er lett å tenke at man skal være taktisk, men det er nok vanskelig for mange toppidrettsutøvere å gjøre det. I teorien kan det være lurt å havne på andreplass, men de spiller også før alt er avgjort i andre grupper. Det er et element her.

Mangel på godfølelse

En annen av grunnene til hvorfor England potensielt sett ikke vil gå for et svakere resultat i dette mesterskapet er at de trenger noen positive svar som lag.

Selv om starten på kampen mot Kroatia var bra, og England virka å være i rute, fikk den engelske båten et slag for baugen i 0-0-oppgjøret mot Skottland.

Det tror Finstad Berg at fort kan bety at å tenke taktisk er noe engelskmennene rett og slett ikke har råd til.

- Jeg tror ikke verken England eller Southgate tør å gå for uavgjort. De har ikke levd helt opp til forventningene de heller, de trenger nok en god kamp her. De må overbevise før de går inn i utslagsrundene de også, sier TV 2-eksperten.

COMING HOME?: Det er grunn til å tro at England og Phil Foden må våkne snart dersom de skal sikre EM-tittelen. Foto: Pool via REUTERS/Frank Augstein/File Photo
COMING HOME?: Det er grunn til å tro at England og Phil Foden må våkne snart dersom de skal sikre EM-tittelen. Foto: Pool via REUTERS/Frank Augstein/File Photo Vis mer

- England kan risikere å havne på tredjeplass hvis de taper og Skottland vinner med nok mål til at de går forbi på målforskjell.

Selv om hun er enig i at det nok er en fordel å ende som nummer to i Englands gruppe, så vil det ikke nødvendigvis gi engelskmennene noen godfølelse mot enten Sverige, Slovakia eller Spania.

I tillegg poengterer Finstad Berg at det er en teoretisk faktor for at også andreplassen kan ryke for engelskmennene.

- England kan risikere å havne på tredjeplass hvis de taper og Skottland vinner med nok mål til at de går forbi på målforskjell, sier Finstad Berg.

- I tillegg snakker vi her om et helt land som finstuderer landslaget, og hvordan de skal spille. Så jeg tror ingen av de klarer å spille på halv maskin, selv om det kanskje er taktisk lurt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer