Teorien om smitten

Slik kan coronaviruset ha kommet inn i det norske fotballandslaget.

SMITTET: Omar Elabdellaoui. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
SMITTET: Omar Elabdellaoui. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Én coronasmittet spiller var nok til å sende fotballandslaget ut i kaos. Kampen mot Romania søndag kveld ble avlyst. Og sannsynligvis er hele høsten ødelagt.

  • Ikke blir det EM-sluttspill neste sommer.
  • Og Norge vinner neppe gruppa i Nations League.

Men hvordan kom coronaviruset inn i den norske troppen? Natt til fredag kjente visekaptein Omar Elabdellaoui (28) de første symptomene.

- Han har hodepine, lett hoste og føler seg slapp, meldte Norges Fotballforbund fredag ettermiddag. Da hadde landslaget vært samlet i Oslo siden mandag, underlagt en streng UEFA-protokoll.

PÅ ULLEVAAL: Omar Elabdellaoui (i midten) på treninga dagen før han fikk påvist positiv coronatest. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
PÅ ULLEVAAL: Omar Elabdellaoui (i midten) på treninga dagen før han fikk påvist positiv coronatest. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

På landslagets samlinger får spillerne ikke møte personer utenfor laget. De har en egen etasje på Thon Hotel Storo i Oslo.

Lagets pressesjef, Svein Graff, avviser at Elabdellaoui har brutt noen regler. Til Dagbladet sier han:

- Omar har ikke vært i kontakt med andre mennesker enn vår gruppe, hvor alle har testet negativt, før og etter den positive testen til Omar. Spillerne lever i et strengt regime, men i en pandemi er det naturlig at det kan komme smitte også i fotballen.

Landslaget vet ennå ikke hvordan Elabdellaoui ble smittet, men teorien er at det skjedde utenfor samlingen.

- Omar har fulgt regelverket, men ble likevel trolig smittet før samlingen, sier Graff.

- Smitten ble meldt inn fra landslagslegen til Oslo kommune i henhold til rutinene, og de utfører smittesporing, forteller han.

Dagen før landslagsspillerne samlet seg i Oslo, spilte Elabdellaouis klubb, Galatasaray, borte mot Sivasspor og vant 2-1. Nordmannen spilte samtlige minutter for den tyrkiske storklubben.

I løpet av samlingen har noe han har båret på åpenbart slått ut. Ifølge WHO er inkubasjonstida for corona anslått til fem-seks dager, men den kan variere fra 0 til 14 dager.

TYRKIA-PROFF: Omar Elabdellaoui (bak) kom til Galatasaray i sommer. Foto: NTB
TYRKIA-PROFF: Omar Elabdellaoui (bak) kom til Galatasaray i sommer. Foto: NTB Vis mer

Det var derfor helsemyndighetene ikke ville at Norge skulle spille kampen mot Romania: Alle som har vært i kontakt med smittede må i karantene.

Norges Fotballforbund har tolket reglene annerledes. Men lørdag formiddag - på Gardermoen - måtte laget snu og reise tilbake til hotellet i Oslo.

- Hva skjedde helt konkret denne lørdagen?

- Ledelsen i forbundet fikk beskjed av helsemyndighetene i et møte lørdag formiddag at de satte foten ned for vår reise til Romania, forteller Graff.

- Fotballpresidenten (Terje Svendsen) og generalsekretæren (Pål Bjerketvedt) ringte landslagsledelsen, som da satt på bussen og hadde ankommet Gardermoen med troppen.

Måten det skjedde på vekker oppsikt.

- Wow! Stoppet på vei til flyplassen? Dramatisk, sier Sky Sports-kommentator Gary Weaver til Dagbladet.

Søndag kveld kommenterte han kampen mellom Østerrike og Nord-Irland (2-1). Lagene er i samme gruppe som Norge i Nations League, og til de britiske seerne formidlet han dramaet fra Norge.

Landslaget forsøkte hele søndag å stable på beina utenlandsproffer som kan gjennomføre kampen mot Østerrike onsdag. Rett før midnatt kom bekreftelsen: Norge reiser til Wien med et B-landslag.

NATIONS LEAGUE

Østerrike54018-512
Norge430111-39
Romania41124-84
Nord-Irland50143-101
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer