ALLTID PÅ ELLAND ROAD: Terje Hansen har vært på hver hjemmekamp i ligaen på nesten ni år. Foto: Privat
ALLTID PÅ ELLAND ROAD: Terje Hansen har vært på hver hjemmekamp i ligaen på nesten ni år. Foto: PrivatVis mer

Terje Hansen besatt av Leeds United

Terje fra Sandnes har sett 200 strake kamper i England: - En besettelse

Terje Hansen har et helt spesielt forhold til Leeds United. I år kansellerer han også jula med familien for å følge favorittlaget.

(FourFourTwo): Leeds United la denne uka ut et bilde på sin Twitter-profil. Det var av Terje Hansen (56) fra Sandnes, som hadde sett sin 200. strake Leeds-kamp på Elland Road i ligaen.

Og 56-åringen bor i Norge.

- I sesongen 2008/09 så jeg 15 kamper, derav de siste fem hjemme, så jeg ville prøve å se alle 23 hjemmekampene på én sesong. Så starten på de 200 kampene er rent tilfeldig sånn sett. Mitt første sesongkort fikk jeg i 2009/10, så per dags dato har jeg sånn sett ikke mista én kamp siden «starten». Det ble litt tilfeldig med de fem siste kampene sesongen før. Jeg har et avansert kartotek for alle kamper, sier Hansen til Dagbladet.

Han har vært Leeds-supporter siden han så klubben for første gang som tippekamp på NRK på 70-tallet. Leeds spilte blant annet FA-cupfinale i 1972.

Leeds spiller 23 seriekamper på hjemmebane i løpet av en sesong, så hvordan har han tid og råd til å følge det engelske laget så tett?

- Jeg har ingen barn, lever nøkternt, bor på hostel i London og Leeds for det meste, spiser på steder uten hvit duk, kjører så billig som mulig på tog og buss i London og Leeds, sier Hansen, som også måtte ned i lønn tidligere i år for å beholde jobben.

Det er også en annen ting han korter ned på, når det kommer en etterlengtet sommerpause i noen måneder.

- Fra siste hjemmekamp i mai til første hjemmekamp i august drikker jeg ikke øl. Jeg hviler kroppen for både øl og ikke minst reising, da det går ufattelig mye tid når man må legge inn marginer for forsinkelser og slike ting, sier Hansen.

- En besettelse

Han peker også på at det er vanskelig med kamper som hele tiden flyttes på grunn av TV-rettighetene i England. Det gjør det til tider til en hard kamp å holde på den imponerende rekka han har opparbeidet seg.

- Det er blitt en besettelse å ikke miste kamper på grunn av Sky TV og nye datoer de ofte kommer med. Sykdom og jobb er en ting, man skal gjøre det meste for ikke å «tape» mot Sky. Jeg har dratt meg over 2-3 ganger med influensa i kroppen. Da har jeg drukket cola på pub og vært sykt dårlig. Du kan være inne i en periode med turer tre helger på rad, så det er slitsomt ja, med mange timer på reisefot. Alt går når du lever og ånder for dette, sier Hansen.

- Jeg har enormt med bekjente «over there». Alt er så lett nå med pc, mobil og e-mail osv. Jeg måtte jobbe for info da jeg startet dette, nå er jeg mitt eget reisebyrå. Ungdommen i dag forstår ikke hvordan ting var før mobil og pc, mener han.

Han forteller at han pleide å se mer FA- og Ligacup tidligere, men at dette har blitt nedprioritert etter at han fikk en stadig lengre rekke med kamper. Nå er det kun ligakampene på Elland Road som er viktig.

- Målet er 23 av 23 hjemmekamper. Jeg prøver på 1-2 kamper borte i sesongen. 14. mars 2018 har jeg, om jeg klarer det, tross alt sett alle hjemmekampene i ligaen på ni kalenderår! Jeg vet at før eller siden skjer det noe som setter en stopper i antall kamper på rad, inntil da kjører jeg på, sier Hansen.

Leeds vant den øverste divisjonen i England i 1991/92, sesongen før ligaen fikk navnet Premier League. De vant også i 1968/69 og 1973/74. I seinere år har det imidlertid ikke gått på skinner.

LENGE SIDEN SUKSESS: Leeds jubler over en scoring mot Chelsea i Premier League tidlig på 2000-tallet. Foto: NTB Scanpix
LENGE SIDEN SUKSESS: Leeds jubler over en scoring mot Chelsea i Premier League tidlig på 2000-tallet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Opp- og nedturer

Etter at klubben ble nummer tre i Premier League i 1999/2000 og kom til semifinalen i Champions League sesongen etter, havnet klubben i en økonomisk krise. Klubben ble satt under administrasjon og rykket ned til League One etter 2006/07-sesongen.

I skrivende øyeblikk er klubben nummer sju i Championship og kniver dermed om opprykk til det gode selskap.

- Det har vært veldig opp og ned, gode i perioder og dårlige i perioder. At de har vært ute av toppdivisjonen i 12 år er lenge, med tanke på historie og størrelse på byen. De levde over evner i Champions League-tiden. Det var ca én milliard kroner i rødt, og de slet med det i årevis, sier Hansen, som også kommer med et stikk til nordmenn som holder med toppklubbene i Premier League, og klager på dårlige resultater når de møtet litt motgang.

- Fans for andre lag i Premier League har en dårlig sesong når de blir nummer fem. De vet ikke hva motgang er. Jeg kjøpte mitt første sesongkort i League One, derfor setter vi stor pris når noe går vår vei. Vi er ikke bortskjemt med det de siste 12 åra, men for meg er det «One Life, One Club» uansett hvilken divisjon de er i. Jeg reiser uansett. Jeg har opplevd store oppturer live og gedigne skuffelser live. Sånn er livet, sier Hansen.

- Har fotballen kostet noe slik du ser det?

- Noen har dyr hytte, båt, bil osv. Jeg har min klubb, mitt lag, mine mange spesielle venner. Så nei, dette er mitt liv. Kone og barn er ikke noe jeg bevist valgte bort, det ble bare ikke slik for meg. Men klart det har kosta mye penger, millioner. Men om det ikke hadde gått på Leeds, hadde de gått til andre ting. Jeg lever drømmen, jeg. Å kunne gjøre det samme som de som bor et steinkast unna stadion 2-3 ganger i måneden er spesielt, men jeg har ofte ønsket at Leeds var et London-lag på grunn av at jeg kunne spart mye reisetid, sier Hansen.

Livet hans er altså bygget rundt hjemmekampene til en fotballklubb i et annet land. Så hva må til for at han skal miste en kamp? Brylllup? Begravelse?

- Det er klart at begravelse kunne stoppet det. Til helga kansellerer jeg jula med familien. Da flyr jeg hjem med KLM via Amsterdam. Det kommer alltid en ny jul, så det er ikke god nok grunn. Leeds spiller hjemme mot Hull 23. desember, sier han.