Terje Håkonsen invitert til Kims nye skianlegg: - Han vet vi kommer

Blir blant de første profesjonelle snowboarderne som besøker anlegget.

INVITERER: Kim Jong-un inviterer blant andre Terje Håkonsen til å besøke skianlegget  Masikryong som du kan se i bakgrunnen. Foto: REUTERS/KCNA/NTB Scanpix
INVITERER: Kim Jong-un inviterer blant andre Terje Håkonsen til å besøke skianlegget Masikryong som du kan se i bakgrunnen. Foto: REUTERS/KCNA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un har invitert tre profesjonelle snowboardere til å besøke skianlegget Masikryong i Nord Korea i januar. Blant dem er norske Terje Håkonsen.

- Jeg ble kontaktet av en amerikansk journalist jeg kjenner som sa «Jeg har kanskje en tur, har du lyst til å være med eller?» Jeg svarte bare ja med én gang, fordi jeg er så nysgjerrig, sier Håkonsen til Dagbladet. 

Én uke senere ble han kontaktet av journalisten fra Snowboard Mag i USA, som fortalte at turen var i boks. 

- Jeg vil bare sjekke det ut. Jeg vet jo at vi ikke får muligheten til å «explore» akkurat der vi vil. Men kanskje vi kommer i kontakt med noen som vi får være sammen med, sier Håkonsen. 

- De beste fjellene Tidligere har han flydd over området de skal besøke, og forteller videre at han er spent på kjøreforholdene i det uutforskede landet. 

- Jeg vet at de plassene i Sør-Korea er som Østlandet i Norge, de sier at de beste fjellene ligger i Nord-Korea, sier Håkonsen, som tidligere har kjørt i områdene nær grensa fra Kina. 

Det var reiseselskapet Uri Tours som kom med en pressemelding om turen i slutten av desember.

Terje Håkonsen er invitert sammen med Dan «Danimals» Liedahl og Mike Ravelson, og trioen vil bli de første profesjonelle snowboardkjørerne som besøker anlegget. Det skal også være åpent for andre turister.

- Jeg kjenner ikke de andre så veldig godt, bortsett fra journalisten som skal være med. Vi er bare litt spente alle sammen, sier Håkonsen til Dagbladet. 

Kim Jong-un forberedt på besøk Han har forberedt seg på at turen nok kommer til å bli litt annerledes, men at det som vanlig er snowboardkjøring og filming som står på agendaen. Han har også mottatt en pakkeliste fra arrangøren. 

- Vi ble bedt om at vi skulle ha pene klær til en av kveldene. Jeg vet at det er satt opp et program, det er litt kulturelle ting vi skal være med på. Men det er det som regel i alle land vi er i. 

På spørsmål om hvilke tanker han har gjort seg om landets styresett, samt overhodet Kim Jong-un, svarer han følgende:  

FØRSTE PROFESJONELLE SNOWBOARDER: Terje Håkonsen. Foto: NTB Scanpix
FØRSTE PROFESJONELLE SNOWBOARDER: Terje Håkonsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- De fleste kjenner jo til politikken, og man hører jo mye. Jeg vet heller ikke om alt er sant, man får alltid et annet bilde når man ikke opplever det selv, sier Håkonsen og understreker at det er reiseselskapet som arrangerer, og at hvem som helst kunne melde seg på turen

Selv har han bare vært i kontakt med den amerikanske snowboardjournalisten og reiseselskapet, og ikke Kim Jong-un selv.

- Men han vet vi kommer, sier Håkonsen. 

Første gang Turen skal skje mellom 9. og 16. januar, og det kreves helikopter for å komme seg til skianlegget. Det er første gang utenlandske turister får bruke kjøretøyet til anlegget. 

Til tross for at bare omtrent 5500, eller 0,02 prosent, av Nord-Koreas befolkning på 24 millioner står på ski, har Kim Jong-un valgt å bruke rundt 300 millioner norske kroner på det enorme skianlegget som åpnet sin første del i oktober 2013.

Hovedgrunnen var for å lokke utenlandske turister til landet, som fram til nå har vært svært lukket. Han håper at så mange som 1 million utenlandske turister vil besøke landet i 2016.

ANLEGGET:  Bildet fra Masi-området er tatt sommeren 2013, da arbeidet med anlegget startet. Foto: NTB Scanpix.
ANLEGGET: Bildet fra Masi-området er tatt sommeren 2013, da arbeidet med anlegget startet. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg tror faktisk turistnæringen kan være med på å gjøre ting litt annerledes i et land. Kanskje det smitter over på alt det andre, fordi de som bor der også får oppleve mer av sitt eget land - være i fjellet og bruke fasilitetene som er der, sier Håkonsen, som skal rett videre til Japan etter oppholdet.  

- Jeg tror også de har lyst til å vise seg fram fra sin beste side. 

Luksus Det er en skiskole og en barnehage på området. Hotellet  - som består av 120 rom - har svømmebasseng, massasjerom, billiardrom, restaurant og en skøyteis.

- Jeg håper maten er bra, sier Håkonsen spøkefullt.

- Og at vi får bra snø, selvsagt. Det ser ut som en helt grei resort, sier Håkonsen.

Nordkoreanske myndigheter forventer å tjene store penger på skianlegget i Masik, som ifølge en rapport Reuters har fått tilgang på, dreier seg om over 260 millioner kroner i året.

GA OMVISNING:  Kim Jong-un viste fram området skianlegget skulle bygges i. Håpet er at skituristene skal komme til. Foto: NTB Scanpix.
GA OMVISNING: Kim Jong-un viste fram området skianlegget skulle bygges i. Håpet er at skituristene skal komme til. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer