De norske dommernes prestasjon i 2017

Terje Hauge hyller dommermiljøet. Det provoserer profil

Terje Hauge hyller utviklingen i den norske dommerstanden i 2017. Ikke alle er like imponert.

FIKK KRITIKK: Simen Kind Mikalsen scoret det første målet i cupfinalen mot Sarpsborg. Det skulle ha vært annulert. Foto. Christian Roth Christensen / Dagbladet
FIKK KRITIKK: Simen Kind Mikalsen scoret det første målet i cupfinalen mot Sarpsborg. Det skulle ha vært annulert. Foto. Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): – Sesongen 2017, det beste året av mine tre så langt.

Slik åpnet Terje Hauge en artikkel på Norges Fotballforbunds egen hjemmeside fotball.no denne uka.

Der gikk dommersjefen gjennom utviklingen dommerne har hatt i 2017.

For mange supportere og fotballinteresserte startet året med den mye omtalte Edvartsen-saken, fortsatte med at vår beste dommer, Svein Oddvar Moen, ble degradert i sommer og avsluttet med dommerfeil i både kvalikkampen og cupfinalen.

Så hvorfor er egentlig dommersjefen så fornøyd?

Dagbladet tok kontakt for å be han utdype.

– I utvikling

– Hva vil du trekke fram som er viktig når du evaluerer sesongen, Terje Hauge?

– Etter 2016-sesongen ble vi enige med dommerforeningen at vi skulle ha en spørreundersøkelse, med cirka 20 spørsmål som omhandlet praktiske ting, dommerseksjon, dommermiljøet med mer. Når resultatene var klar, ble vi alle enige om at dommermiljøet vårt ikke var helt optimalt.

Hauge fortsetter:

– Da ble vi enige om at 2017 skulle bli dommerens år. Det begynte på La Manga i januar med at vi gikk gjennom NFFs verdier og hva det betyr i praksis både på banen, utenfor, i trening og i en prestasjonsgruppe. Rett og slett: Hva skal til for å bygge opp dommermiljøet vårt og få en sunn prestasjonskultur? Målene var å skape trygghet i gruppen, ta imot våre unge dommerne, både gutter og jenter, som kommer inn i toppdommergruppen. Dette har virkelig tatt seg opp i løpet av sesongen.

DOMMERSJEF: Terje Hauge. Foto: NTB Scanpix
DOMMERSJEF: Terje Hauge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hauge forteller at det har gitt resultater i dommermiljøet, og at årets spørreundersøkelser viser at dommerne nå opplever større trivsel og trygghet i dommermiljøet.

– Hva blir viktig for dommerstanden framover?

– Ta vare på det vi har skapt i 2017. Å klare å holde fokus på NFFs verdier i vårt miljø og ta vare på prestasjonskulturen vi har skapt i 2017. Vi kan enda ta et steg for å stabilisere nivået på herre og kvinnesiden og levere samme kvalitet i 2018. Det er om å gjøre å luke vekk de store feilene og lære av kampene vi ikke er fornøyd med.

– Vi er gode med å fokusere på arbeidsoppgavene. Vi er profesjonelle, dedikerte og ærlige. Ikke redd for å snakke om forbedringspunkter, kan være dønn ærlig med hverandre i gruppen og den enkelte dommeren. Vi setter gruppen foran den enkelte. Det vi snakket om på La Manga har vi fått til.

– 2017 er også året med Edvartsen-konflikten, første gang uten en internasjonal elitedommer siden 1995 og en dommeravgjørelse som huskes godt fra cupfinalen – hvordan påvirker det evalueringen for deg?

– Dommerne har vært flinke til å fokusere på fag/kampene og har vært flinke til å legge kamper bak seg og se videre på neste oppgave. Vi har hatt fokus på dette i 2017. Noen saker får mer oppmerksomhet enn andre. Når vi får mye skriverier i media lurer jeg på hvordan dette påvirker dommerne. Jeg har vært imponert over hvordan de har reagert. De har dømt, så har andre tatt av seg det utenfor banen. Her har dommerne storimponert meg i år.

Hauge fortsetter:

– Når det gjelder dommer-degradering skjedde prestasjonene som førte til dette i 2016. I 2017 så har vi fått til gode prestasjoner i internasjonal fotball. Våre FIFA-dommere har levert meget gode prestasjoner i 2017. Ola Hobber Nilsen har debutert i Europa League. Svein Oddvar Moen var med i U20-VM som videodommer.

– Hvordan vil du beskrive dommermiljøet og utviklingen det har hatt?

– Vi har utviklet dommermiljøet til å bli et godt miljø nå, men har et stykke igjen til alle kan «krysse av» på meget godt. Vi har tatt et skritt i riktig retning i 2017.

– Hva må dere jobbe videre med?

– Videre fokus på gruppen, verdier, hva skal til for å gjøre hverandre best mulig som team og enkeltdommere. Trivsel, trygghet, respekt og det å bry seg om hverandre. Vi har funnet en god plattform i 2017 og skal jobbe hardt videre med økende prestasjonskultur i fokus.

Reagerer

Flere har reagert på Hauges svar i artikkelen på fotball.no. Blant dem – Per Ivar Staberg.

Den tidligere toppdommeren skriver på sin blogg på NordicBet at 2017 har vært et bedre år for dommerne. Men han skriver også at det ikke skal mye til, sett i lys av de to foregående årene.

TIDLIGERE DOMMER: Per Ivar Staberg. Foto: NTB Scanpix
TIDLIGERE DOMMER: Per Ivar Staberg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Etter min mening var dommersesongene i 2015 og 2016 på det nærmeste annus horribilis. Altfor mange dommerfeil som påvirket kamputfall i begge sesonger. Også internasjonalt var spesielt 2016 et dårlig år, som gjorde at vi i 2017 har stått uten dommere på øverste nivå i UEFA for første gang på veldig lenge.

Dagbladet tok kontakt med Staberg, og han forklarer:

– Å slå seg på brystet på grunn av denne marginale framgangen på banen er derfor litt for tidlig, selv om jeg er enig med Hauge at det har vært mye positivt i 2017. Men det er ikke noe wow.

– Hva provoserer deg med artikkelen?

– Det Hauge skriver om dommermiljøet er litt provoserende. Alle husker jo hva som har vært casen i 2017. Når man gjelder stikkordet dommermiljø tenker alle Edvartsen. Når de har en pågående sak så er ikke det riktig. Jeg kan tenkte meg at det sitter en kar på Hamar og syns dette er helt tullete. Budskapet om at dommermiljøet er fantastisk, er derfor i beste fall et godt budskap som det er ekstremt vanskelig å selge i lys av Edvartsen-saken.

Staberg fortsetter:

– Det er greit å lage saker på fotball.no – men det er greit å være tilgjengelig på gråværsdager også. Det er et stort savn hos media og aktive som savner at dommersjefen er på banen når det blåser.

VG, som også har omtalt saken, har vært i kontakt med Edvartsens advokat Christian Elden:

– Man kan jo nesten tro at han har skrevet skrytemeldingen selv, men det er hyggelig det. Edvartsen ønsker alle kollegaene god jul og gleder seg selv til å komme tilbake i 2018, selv om han så langt har hørt begrenset fra forbundet, skriver Elden i en SMS til VG.

Fornøyd med dommerne

Fotballekspert Lars Tjærnås, som nylig ble klar som speider for Vålerenga, mener den norske dommerstanden har levert solid i 2017:

STØTTER DOMMERNE: Lars Tjærnås Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
STØTTER DOMMERNE: Lars Tjærnås Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

– Dommere huskes fortsatt best når de gjør feil, og selvsagt har det vært feil- noen avgjørende – som i cupfinalen. Men summerer vi opp alle inntrykk fra 2017 sitter jeg igjen med at dommerne fortsatt er nærmere verdenstoppen enn de fleste andre i norsk fotball, sier fotballekspert Lars Tjærnås til Dagbladet.

Han fortsetter:

– Det mest positive syns jeg likevel er ydmykheten i etterkant. Det var en gang dommerne hadde en intens motvilje mot å innrømme feil, uansett hvor åpenbare de var. Nå er det en annen holdning fra de fleste. Det er smart.

Tjærnås forstår godt av Terje Hauge er fornøyd med året.

– Det mest gledelige fra dommersynspunkt må være at de har gjennomført et generasjonsskifte med suksess. Dømming er i høyeste grad en erfaringsaktivitet. Det betyr at det tar tid å bli god. Derfor forstår jeg at Hauge er fornøyd, fordi flere av de unge dommerne allerede presterer godt. Det største problemet syns jeg er at de velger å ignorere et par av reglene som eksisterer, blant annet 6-sekunders regelen for keeper, og at de dømmer helt ulikt på for eksempel holding i feltet. Her har de jobb å gjøre, men mye er bra i norsk dommerstand- ikke minst blant de unge elitedommerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer