Terje Hauge slutter som toppdommer

Dømmer sin siste kamp i høst.

GIR SEG ETTER 20 ÅR: Terje Hauge har opplevd det meste både på nasjonal og internasjonalt nivå. Etter sesongen legger han fløyta på hylla. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
GIR SEG ETTER 20 ÅR: Terje Hauge har opplevd det meste både på nasjonal og internasjonalt nivå. Etter sesongen legger han fløyta på hylla. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

||| (Dagbladet): Terje Hauge (45) er inne i sine siste måneder som toppdommer. Etter sesongslutt i Tippeligaen legger han opp, melder NRK.

Pipeblåseren fra Olsvik er straks for gammel til å dømme internasjonale oppgjør, men kunne fortsatt å dømme norsk eliteserie i fem år til om han ønsket. Den muligheten ønsket han ikke å benytte seg av.

- Det har vært et fantastisk flott eventyr med mange gode venner og gode opplevelser, sier han til NRK.

Ifølge statskanalen har han dømt nærmere 300 toppkamper her hjemme, og 250 internasjonale. Hauge trekker fram cupfinalene fra 1996 (Bodø/Glimt - Tromsø) og 2003 (Bodø/Glimt - Rosenborg) som karrierens høydepunkter.

Den største kampen han har dømt var imidlertid Champions League-finalen mellom Arsenal og Barcelona i 2006. Dessverre er det neppe en kamp Hauge vil tenke tilbake på med stor glede.

Tidlig i kampen unnlot han å bruke fordelsparagrafen da Arsenal-keeper Jens Lehmann felte en Barcelona-spiller utenfor 16-meteren. Ballen ble satt i mål, men Hauge hadde allerede blåst frispark og hadde ikke annet valg enn å sende Lehmann av banen.

Arsenal tok likevel ledelsen, men Barcelona snudde til seier mot slutten av kampen.

Før kampen ble det også storbråk da assistentdommer Ole Hermann Borgen stilte opp i en Barcelona-trøye for lokalavisa Drammens Tidende. Borgen ble fjernet fra kampen og kom aldri tilbake.

- Det skal blåse rundt en fotballdommer av og til, det kommer du deg ikke forbi. Så jeg tror det handler om å stå i det, tåle at det blåser på deg og lære av situasjoner man har vært i gjennom og komme sterkere tilbake senere, sier Hauge.

Vel vitende om en dommere har en utakknemlig jobb: De kan dømme 99 gode kamper - men likevel bli husket for en avgjørende feil i kamp nummer 100.

FEILEN HAUGE ALDRI GLEMMER: Terje Hauge viser Jens Lehmann det røde kortet og dømmer frispark til Barcelona - selv om ballen ville gått i mål. Foto: AFP PHOTO GABRIEL BOUYS
FEILEN HAUGE ALDRI GLEMMER: Terje Hauge viser Jens Lehmann det røde kortet og dømmer frispark til Barcelona - selv om ballen ville gått i mål. Foto: AFP PHOTO GABRIEL BOUYS Vis mer