JUBELBRØLET: Laura Stigger hadde de fleste odds mot seg, men benyttet seg av overraskelsesmomentet og ekstatiske hjemmefans da hun tok karrierens største seier på landeveien. Foto: Tim De Waele / Getty Images
JUBELBRØLET: Laura Stigger hadde de fleste odds mot seg, men benyttet seg av overraskelsesmomentet og ekstatiske hjemmefans da hun tok karrierens største seier på landeveien. Foto: Tim De Waele / Getty ImagesVis mer

VM i Innsbruck 2018:

Terrengsyklist rundlurte hele landeveiseliten på hjemmebane

Laura Stigger med mesterskapets hittil mest populære gull.

(procycling.no): På vei oppover Gnadenwald hadde Russland, Italia og Franrike alle fire jenter i det avgjørende bruddet.

Noen kilometer unna toppen angrep så hjemmehåpet Laura Stigger. Hun er mest kjent fra terrengsykling der hun har blitt juniorverdensmester i rundbane og har vunnet EM-gull ved fire anledninger.

Det var bare Simone Boilard (Canada) og Barbara Malcotti (Italia) som maktet å henge seg på. Verken på vei nedover utforkjøringen og på flatene inn mot mål, var det bare Marie Le Net (Frankrike) som maktet å få kontakt.

Med ytterligere to italienske og en fransk jente jaktende bak, skulle det likevel handle om fire jenter i spurten.

- Det var helt utrolig

Mens publikum sto i setene sine, åpnet Stigger spurten fra front - og jenta fra Haiming i Tirol klarte - forbausende nok - å holde unna helt over streken:

- Ja, det er helt utrolig. Takk til alle som sto langs løypa og fikk meg til å ta ut det meste. Jeg kjente til løypa, men jeg er mest fokusert på terrengsykling. Det var helt utrolig, fortalte Sigger i et intervju vist på TV 2 etterpå.

Le Net sikret sølvet til Frankrike, mens temposterke Boilard tok bronsen. En fortvilt Malcotti hadde sittet og ventet på lagvenninne Alessio og Guazzini hele veien, men ingen av dem kom opp, og Italia sto dermed igjen uten medaljer etter å sittet med de beste kortene inn mot finalen.

Norske jenter i bakleksa

For de norske jentene ble ikke fellesstarten noe å skryte av. Den avgjørende utskillelsen startet tidlig oppover Gnadenwald, og ingen av dem maktet å involvere seg i gruppa på 25 ryttere som stakk av.

Martine Gjøs og Amalie Lutro fikk begge plasseringer på 40-tallet, over fem minutter bak den østerrikske vinneren.

Slik gikk det til:

Det var kjørt om lag 25 kilometer av fellesstarten for juniorjentene, da angrepene begynte å hagle oppover Gnadenwald-stigningen.

En større gruppe slet seg løs og avstanden bare økte i løpet av utforkjøringen på vei ned av stigningen. En tøff løypeprofil på dette nivået, vil alltid gi store utslag i denne aldersklassen og det var åpenbart at dette skulle bli den avgjørende utskillelsen.

Dessverre maktet ikke Norge å plassere Martine Gjøs, Thale Sofie Kielland Bjerk, Amalie Lutro og Silje Mathisen å få plassert seg på riktig side av splitten.

Italia satt pent i det med alle sine fire jenter. Fire av fem hadde også både Russland og Frankrike med, i tillegg satt kjøresterke jenter som Hannah Ludwig (Tyskland) og Rozemarjin Ammerlaan (Nederland) i gruppa som talte totalt 25 ryttere.

Å sitte bak i hovedfeltet var ingen god idé. Med 18 kilometer til mål var avstanden oppe i 1 minutt og 40 sekunder.

Støtte på hverandre

I teten begynte italienerne og franskmennene å støte på hverandre, samtidig som de satte nasjonene med kun én rytter der framme under press. Også de russiske jentene var meget aktive, og Iuliia Galimullina var blant rytterne som innså at hennes sjanser var størst ved å angripe i motbakkene. For Danmark forsøkte Mie Saabye (Danmark) å bite seg fast. Den danske jenta satt også inne med en god spurt, noe som ga næring til medaljehåpet.

Siste klatring opp mot Gnadenwald startet med 22 kilometer igjen til mål. Noen kilometer før toppen angrep hjemmehåpet Laura Stigger, tidligere både Europa- og verdensmester i mountain bike, og lot det stå til.

Hun fikk selskap av kanadiske Simone Boilard og italienske Barbara Malcotti, mens en gruppe på 6-7 jenter fortvilet forsøkte å ta opp jakten på de tre foran. Det var Russland og Frankrike som på dette punktet så ut som de store taperne.

Det var ikke mer enn rundt halvminuttet opp, men for en kraftig redusert forfølgergruppe bestående av slitne ryttere, var den avstanden mer enn nok å håndtere.

Stigger måtte ta jobben i trioen som ledet. Malcotti kunne peke bakover på lagvenninne som satt i forfølgergruppa, mens Boilard så ut til å ha sitt fulle hyre med å henge på nedover serpentinersvingene.

Spurtet fra front - og vant!

Marie Le Net (Frankrike) var ikke langt unna å hente trioen nedover. Bak der igjen satt Alessio og Guazzini, Malcottis lagvenninner, , og var bare 15 sekunder bak nede på flatene inn mot mål.

Ved 5-kilometersmerket fikk Le Net kontakt. Stigger var oppgitt på grunn av dårlig samarbeid i gruppa, men talte for døve ører hos Malcotti som åpenbart hadde fått beskjed om hvem som var på vei opp bakfra.

Den østerrikske jenta satte opp tempoet på nytt på vei inn i gamlebyen i Innsbruck. Le Net ble kjørt av for en kort stund, men klarte å komme seg opp igjen.

Fra kilometersmerket ga hun alt hun hadde i en langspurt, og fikk selskap fra Boilard. Støtingen der framme gjorde at Wiel, Guazzini og Alessio likevel ikke fikk kontakt.

Medaljene skulle deles ut i kvartetten der framme som samlet seg på nytt inn mot mål.

Her tok Stigger tok gullet, foran Le Net og Boilard, mens Italia utrolig nok havnet utenfor podiet.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!