Terrie mot strømmen

Et nytt motstrømbasseng skal legge grunnlag for norske OL-medaljer i svømming. - Jeg har veldig stor tro på dette, sier Terrie Miller til Dagbladet.

Ingen norske svømmere kvalifiserte seg til Sydney-OL. Om fire år er ikke bare deltakelse - men også medaljer - et mål.

I den nye satsingen ligger et nytt motstrømbasseng som er under konstruksjon. Mannen bak den norske «svømmetredemølla» er Per-Ludvik Kjendlie.

Rekordtempo

Kjendlie skriver doktorgrad i svømming ved Norges Idrettshøgskole (NIH) og er juniorlandslagstrener. Roerne har tidligere benyttet seg av bassenget i kjelleren på NIH. Nå skal svømmerne bli bedre ved hjelp av motstømmen.

- Dette bassenget gjør det mulig å terpe detaljer. Her er det mulig å analysere kraftkurven i svømmetaket - slik at eventuelle glipp i taket kan avsløres. Ved hjelp av video kan vi analysere svømmerens bevegelser i vannet, sier Kjendlie.

Motstrømmen kan tilpasses den enkelte utøver. Mens svømmeren jobber på stedet hvil, kan strømmen imot skrus opp på verdensrekordtempo.

Bare land i svømmetoppen - som Sverige, Tyskland, USA og Australia - har tilsvarende basseng. Forskjellen er at disse bassengene koster 20- 30 millioner kroner. Den norske utgaven er så langt utviklet og ombygd ved hjelp av kroner fra NIH og Kjendlies egen lommebok.

Tok VM-gull

Terrie Miller har sjøl prøvd denne type basseng i Hamburg. Hun vet også at mange av hennes konkurrenter benytter seg av det. Svenske Therese Alshammar har tatt seg til verdenstoppen etter at hun startet å trene i motstrøm - også kalt «flume».

- Det var først når hun tok i bruk flume at hun fikk tro på verdensrekorder og VM-gull, sier Terrie Miller.

Første gang

Dagbladet var til stede da Terrie prøvde motstrømbassenget på NIH for første gang.

Først uten maske og seinere med en maske som avslører hvor mye oksygen og energi som brukes i hvert tak.

- Det er da en begynnelse, sier Terrie etter sine første skikkelige svømmetak i det nye bassenget.

Hun gleder seg til å få muligheten til å trene i motstrøm hjemme i Norge. Terrie håper - og tror - det er noe som kan gjøre henne til en bedre svømmer.

PÅ TEST: Terrie Miller prøver motstrømsbassenget på NIH. Hun tror det kan legge grunnlaget til OL-medaljer.