Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Terror eller pøbelbråk kan spolere Putins VM-fest

For president Putin handler fotball-VM i Russland først og fremst om å markere egen styrke og unngå terror, supporterbråk og politiske pekefingre.

BEKYMRING: Russiske ultras kan bli en utfordring for russiske myndigheter under fotballmesterskapet. Foto: AP Photo/Denis Tyrin/NTB scanpix
BEKYMRING: Russiske ultras kan bli en utfordring for russiske myndigheter under fotballmesterskapet. Foto: AP Photo/Denis Tyrin/NTB scanpix Vis mer

Det siste tiåret har raskt fremvoksende økonomier som Brasil, Kina og Sør-Afrika brukt sommer-OL, vinter-OL og fotball-VM til å vise at man er en internasjonal stormakt i stand til å arrangere slike mesterskap.

Det er også Russlands plan.

- Med å være vertskap for fotball-VM ønsker myndighetene å skape en motvekt mot den negative oppmerksomheten om Russlands militæroperasjoner i Ukraina og Syria, innblandingen i andre lands valg, dopingprogrammer og drap på regimekritikere, sier Lene Wetteland. Hun er seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité.

Terrorfrykt

Vladimir Putins største frykt er trolig at ekstremistgruppen IS gjør alvor av sine trusler mot mesterskapet, som starter torsdag. Brian Glyn Williams og Robert Troy Souza ved West Point's Combating Terrorism Center skriver i en rapport at propagandaaksjonen IS nå har satt i verk, savner sidestykke.

- Bare de siste årene har det vært flere vellykkede terrorangrep og flere avvergede aksjoner i Russland fra terrorister som har vært forbundet med eller inspirert av IS, skriver de ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Dette tyder på at gruppen kan ha kapasitet til å gjennomføre angrep i Russland under VM.

Selv om selve anleggene i de ulike VM-byene vil være tungt bevoktet, finnes det nok av myke mål, advarer ekspertene.

Fotballpøbler

Mer sannsynlig er det likevel at fotballen overskygges av supporterbråk rundt kampene. Under fotball-EM i Frankrike i 2016 ble to britiske fotballtilhengere livstruende skadd etter å ha blitt angrepet av 150 russiske pøbler med jernstenger og slagvåpen.

- Det er ventet sammenstøt mellom engelske og russiske VM-supportere enten i St. Petersburg eller Nizjnij Novgorod, sier forsker Natalia Judina ved SOVA-senteret i Moskva.

Den britiske utenrikskomiteen har uttrykt uro for sikkerheten til anslagsvis 10.000 briter som er ventet til Englands VM-kamper.

De russiske pøblene er ekstremt voldelige og ofte også rasistiske, høyreekstreme og homofobe, ifølge eksperter. Det skaper frykt for angrep mot svarte eller homofile og andre personer fra LHBT-miljøer.

I Tsjetsjenia, hvor Egypts landslag skal trene, ble ifølge avisen Novaja Gazeta et ukjent antall LHBT-personer drept og flere hundre torturert eller pågrepet i fjor.

Flere skandaler

Samtidig har selve sikkerhetstiltakene måttet tåle kritikk: En allerede sterkt innskrenket forsamlingsfrihet er ytterligere innskrenket, og sikkerhetstjenestene har fått vide fullmakter til å lage lister over «mistenkelige» personer.

- Det er ingen god tradisjon at store mesterskap organisert av staten bare fører til ubekvemmeligheter for innbyggerne, skriver magasinet Profil ifølge nyhetsbyrået DPA.

Putin har styrt klar av truslene om en ydmykende boikott som under Moskva-OL i 1980. Men han ønsker seg neppe oppmerksomhet rundt den anspente politiske situasjonen mellom Russland og Vesten eller fraværet av grunnleggende rettigheter i Russland.

Flere skandaler under VM-oppkjøringen har allerede skapt negativt fokus. Krestovskij-stadionet i St. Petersburg ble ferdig åtte år etter skjema og kostet 540 prosent over budsjett, ifølge The Economist. Human Rights Watch fremholder at 21 personer har mistet livet i arbeidsulykker under byggingen av de nye VM-anleggene. Og fotballbladet Josimar har dokumentert hvordan 110 nordkoreanske arbeidere levde som slaver mens de bygget anlegget i St. Petersburg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media